Hlavní navigace

Zotac připravuje „božskou“ GeForce GTX 680 s taktem 2 GHz

23. 3. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ano, titulek je správný. A ne, nedělám si z vás legraci. Čínská společnost Zotac, která je exkluzivním partnerem Nvidie, skutečně připravuje nereferenční GeForce GTX 680, jejíž jádro bude dosahovat frekvence 2 GHz (referenční takt 1006 MHz). Tato karta se má stát chloubou této společnosti a demonstrovat schopnosti jeho inženýrů. Krom prezentace Zotacu v nejlepším světě má tato připravovaná karta vyzdvihnout vlastnosti a potenciál architektury Kepler a jádra GK 104, které se údajně trefilo na pomyslný zlatý střed mezi výrobními náklady, výkonností a spotřebou.

Generální manažer Zotacu Kwai Hung Steel.

S jádrem GK104 se Nvidii povedl kousek hodný Hanibalovu přechodu Alp, když zaútočila tam, kde to nikdo neočekával. Test referenční GeForce GTX 680 přímo z dílen Nvidie se od včerejška nachází na našich stránkách a nutno přiznat, že čip vyšší střední třídy práší kožich Radeonu HD 7970.

Vyvstávají však dvě otázky. Jak si Zotac poradí s technologií GPU Boost, který zvedá frekvence o několik MHz dle potřeby karty. A jak se jim podaří dosáhnout takto vysoké frekvence, když známý overclocker Kingpin se s použitím dusíku jako chladícího média a s napájecí kaskádou EVGA EPower dostal „pouze“ na takt 1900 MHz. Je tedy pravděpodobnější, že nereferenční karta od Zotacu bude vybavena velmi pečlivě vybranými jádry a jako dlouholetý prominentní partner mu je Nvidie zřejmě poskytne. Je tedy možné, že několik málo kusů této karty bude skutečně vyrobeno. Ovšem s masovou produkcí jistě Zotac nepočítá a spíše vyrobí několik exkluzivních kousků s neméně exkluzivní cenou.

Napájecí kaskáda EVGA EPower. Zdroj: EVGA

Další neznámou je chlazení, jelikož karta s takto masivně navýšenou frekvencí bude produkovat spoustu odpadního tepla. Nejspíš bude vybavena nějakým vodním blokem, avšak to je pouze spekulace. Možná se na nás Zotac vytasí s něčím opravdu famózním. Druhý, poněkud katastrofický scénář, předpovídá pouze představení karty, se kterou se vybraní jedinci pokusí dosáhnout 2 GHz frekvence. Která z těchto možností považujete za pravděpodobnější, ponechám na vás.

Fotografie jádra GK 104. Zdroj: HotHardware

Ať tak či tak, můžete se těšit na další speciální kartu. Chtě nechtě si nemohu nevzpomenout na skvost od společnosti Colorful, grafickou kartu iGame GTX 560 Ti Kudan. Doufejme tedy, že Číňané nakonec splní svá velká slova a skutečně plnohodnotnou 2GHz GTX 680 představí. Alespoň jako produkt demonstrující možnosti architektury Kepler. Ostatně v polovině dubna bychom už měli mít
jasno, protože na toto období je ohlášeno představení vyvíjené karty. Bohužel zatím není známo, jestli se tato karta dostane také na evropský a americký trh. V minulosti se totiž již několikrát stalo, že
Zotac uvedl některé své produkty exkluzivně pouze pro čínský trh.

Zdroj: TechPowerUp! via QQ

Byl pro vás článek přínosný?