Hlavní navigace

ZŠ v České Kamenici nasadí iPady do výuky

25. 10. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Už vás nebavilo číst, jak západní nebo naopak hodně východní země začínají ve školství používat interaktivní tablety? Základní škola na Děčínsku je zřejmě první u nás, která si iPady ve výuce vyzkouší také.

Zapojení iPadu do výuky jsme měli možnost na měsíc otestovat už před prázdninami. Zjistili jsme, že děti jsou více aktivní a práce je baví,” říká Daniel Preisler, ředitel školy. „Se souhlasem města, zřizovatele školy, jsme 24 tablety vybavili učebnu a podle zájmu upravili výuku pro všechny stupně na naší škole. Největší využití vidím právě v matematice, angličtině a informatice, ale plánujeme na iPadu vytvářet i školní časopis,” dodává Daniel Preisler.

Jde o zpestření hodiny. Aplikace, které používáme, jsou výborné pro shrnutí nebo procvičování učiva. Děti pracují podle svého tempa a úrovně vědomostí, protože lze také nastavit obtížnost programů,” vysvětluje učitelka Iva Preislerová.

Škola v České Kamenici patří se svými zhruba pěti sty žáky mezi největší školy v Ústeckém kraji a je vyhlášená svým aktivním přístupem při využívání informačních technologií ve výuce.

Těší nás, že žáci, kteří tuto školu navštěvují, jsou pak i nadále velmi úspěšní,” říká Martin Hruška, starosta města Česká Kamenice. „Zaměření na technologie proto určitě podporujeme, kvalitní vzdělávání přispívá zvyšování prestiže našeho města,” dodává Martin Hruška.

ZŠ Česká Kamenice
ZŠ T. G. Masaryka v Českých Kamenicích už je součástí projektu Vzdělání21. V učebnách najdete notebooky a interaktivní tabule, více informací zde

Škola pro zabezpečení výuky počítačovou technikou využívá granty i vlastní prostředky. Podle ředitele školy Daniela Preislera odpovídá vybavení iPady každé standardní počítačové učebně, jen způsob ovládání je jiný a od učitelů vyžaduje intenzivnější přípravu na výuku.

Ovládání tabletu je velmi jednoduché, ale příprava je pro učitele o něco náročnější,” přiznává učitelka Iva Gerhardtová. „Hledáme nová řešení a využitelné aplikace,” říká.

Škola není na zvládnutí techniky a příslušných programů sama. Spolupracuje totiž s dodavatelem zařízení, autorizovaným poskytovatelem řešení pro vzdělávání firmy Apple. „Škola nás zkontaktovala ohledně možností zapojení iPadů do výuky. Probrali jsme možnosti a tablety zapůjčili na vyzkoušení včetně kufru, kde se hromadně nabíjejí,” říká Bedřich Chaloupka, ředitel společnosti 24U.

U českých škol začíná být o tyto služby zájem. V současnosti podobný servis, včetně proškolení, nabízí v České republice již šest firem autorizovaných Apple pro řešení ve vzdělávání, a to společnosti iStyle, AutoCont, Dragon Group, Quentin, 24U a C.B.C. CZ.
iPad se od svého uvedení na trh v roce 2010 používá ve výuce na celém světě. V USA většina škol zavádí učebny vybavené tablety jako doplněk ke standardnímu výukovému programu. Některé školy začaly lehkými interaktivními tablety nahrazovat i učebnice, jako například Woodford County High v Kentucky, která letos v září iPady vybavila všech svých 1250 žáků.

O škole v České Kamenici

Základní škola T. G. Masaryka v České Kamenici, okres Děčín má víc než 100 letou tradici. Je od roku 2000 zaměřena na aktivní využívání informačních technologií ve výuce. Využívá interaktivní tabule, netbooky a nově i iPady. K technologiím má blízko také současný ředitel Daniel Preisler, který pracuje ve škole 13 let, od roku 1998. Školu navštěvuje 500 žáků, což představuje 24 tříd.

Zdroj: Tisková zpráva

Byl pro vás článek přínosný?