Hlavní navigace

ZTE Atlas W: Čínský low-end s Androidem (minirecenze)

21. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

V poslední době je trh mobilních přístrojů zcela zaplaven nejrůznějšími modely chytrých telefonů snad všech velikostí a výkonnostních kategorií. Prakticky již nahradily i těch pár posledních bezdotykových alternativ, které ještě donedávna nabízela většina prodejen i mobilních operátorů. Můžeme sice ještě občas na takový typ natrefit, jedná se ale spíše o výjimky.

Jak mnozí z vás tuší, operačním systémům v kategorii chytrých mobilů vládne Google se svým systémem Android. Není tedy až tak překvapivé, že společnost ZTE pro svoje modely vybrala taktéž tuto platformu. Dnešním recenzovaným modelem je ZTE Atlas W. Jedná se o relativně levný přístroj, který ovšem i přes svou nízkou cenu nabídne Android ve verzi 2.3 Gingerbread, 3,5“ displej, 800MHz procesor a 512 MB operační paměti.

ZTE Atlas W
rozměry 115 × 58 × 10,5 mm
hmotnost 118 g
velikost displeje TFT TN, 3,5"
rozlišení 800 × 480 pixelů
mobilní sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz
data W-CDMA (3G) 900 MHz / 2 100 MHz
procesor 800 MHz (Qualcomm S1)
operační paměť 512 MB RAM
interní paměť 163 MB
paměťová karta podpora pro microSDHC
operační systém Android 2.3 Gingerbread
fotoaparát 5 Mpx
baterie 1 500 mAh
orientační cena 3 600 Kč

První pohled, technické provedení

Přístroj je na první pohled poměrně pěkně zpracovaný, celkem lehký a dobře se drží v ruce. Je to dáno jeho velikostí, která je jakoby akorát, včetně celkem příjemné tloušťky (díky absenci hardwarové klávesnice, kterou ale nemá většina telefonů).

ZTE Atlas W ZTE Atlas W

Zajímavějším poznatkem je samotný vzhled telefonu. Model poměrně silně připomíná iPhone. Neradi bychom polemizovali nad tím, zda se jedná o záměr, nebo zcela náhodný fakt, nicméně podobnost nelze přehlédnout (pro srovnání jsme přidali i fotografii obou zmiňovaných modelů vedle sebe, posoudit můžete sami).

zte-atlas-w zte-atlas-w ZTE Atlas W (vlevo), Apple iPhone (vpravo)

Z technického pohledu nemáme žádné zásadní připomínky. Plasty pěkně doléhají, nikde nic neodstává, nevrže ani nijak zásadně neruší. Proto můžeme nyní plynule přejít k našim zkušenostem z používání přístroje v praxi.

Zkušenosti z praxe, operační systém

Před prvním spuštěním přístroje tohoto typu jsme se neubránili pocitu, že držíme v ruce levný low-end a podle toho to také bude vypadat. Opak byl ale pravdou. Telefon se chová docela svižně, a to dokonce i přes relativně pomalé jednojádro na frekvenci 800 MHz. Nutno podotknout, že se vzhledem k verzi operačního systému nejedná až o tak pomalý procesor, jak by se na první pohled mohlo zdát.

ZTE Atlas W ZTE Atlas W ZTE Atlas W

Menší komplikace nastanou v okamžiku, kdy nainstalujeme několik aplikací. Jednou z nevýhod telefonu je velmi malá uživatelská paměť a nepotěší ani skutečnost, že je přístroj dodáván bez paměťové karty.

 

K dispozici tedy máme pouze 163 MB interní paměti, což je z našeho pohledu dost zásadní nedostatek. Výsledkem je zaplnění paměti a nemožnost instalovat další aplikace. Řešením by ovšem mohlo být dokoupení paměťové karty.

ZTE Atlas W ZTE Atlas W

Druhým nedostatkem je displej. Použitý plastový kryt se dost nepříjemně zapatlává, což v kombinaci s nepříliš velkým jasem přístroje znamená poměrně obtížnou práci s telefonem na větším světle, v případě přímého slunečního světla není skoro nic vidět. Během cestování městem jsme strávili většinu času leštěním displeje (což navíc moc nepomáhalo). Tomu všemu ani moc nepřidá spíše podprůměrný fotoaparát bez hardwarové spouště.

Výhodou je operační systém bez jakékoli nadstavby výrobce

Najít ale můžeme i nějaká pozitiva. Jedním z nich (tedy kromě ceny) je samotný operační systém. V něm není integrována žádná nadstavba výrobce (jako např. HTC Sense nebo Samsung TouchWiz) a do ruky se nám dostává v podstatě čistý Android. To má své výhody, zejména v oblasti výkonu, který je v rámci možností na použitelné úrovni a (na rozdíl od některých jiných modelů) není nutné provádět několikrát za den restart.

V neposlední řadě bychom také zmínili výdrž baterie, která sice nikterak nenadchne, ale také výrazně nezklame. Pokud telefon používáme relativně běžným způsobem (internet, synchronizace jednoho emailu, pár SMSek a hovorů denně), vystačíme celý den bez nabíječky. Večer se již bez ní ale pravděpodobně neobejdeme.

Druhý pohled (Radek Kejduš):
ZTE Atlas W je konkurentem hlavně pro Huawei Ascend G300, který se stal šlágrem mezi levnými telefony a nabízí mnohem lepší konstrukci. Je však o 1 000 Kč dražší – ZTE vědělo, jakou cenu si může dovolit nasadit.

Závěr

ZTE Atlas W je výkonově a svou vybaveností spíše podprůměrným kouskem, což je ale vyváženo velmi nízkou pořizovací cenou (necelé 4 tisíce korun). Právě cena může být dobrou motivací, pokud nejsme ochotni za telefon utratit dvojnásobně (nebo dokonce trojnásobně) tolik a přesto bychom rádi vlastnili smartphone s Androidem a všemi souvisejícími výhodami.

Musíme se ovšem připravit na to, že budeme mít k dispozici velmi malou uživatelskou paměť (případně bude nutné dokoupit paměťovou kartu), spíše průměrnou výdrž baterie a ničím neoslňující výkon. Volba tedy bude na každém z vás.

Plusy / mínusy
nízká cena malá uživatelská pamět
pěkný design bez paměťové karty
dobře přenosný podprůměrný fotoaparát
  jen průměrná baterie
Hodnocení: 60 %

Byl pro vás článek přínosný?