Hlavní navigace

Zvláštní čínský hybrid: tabletoidní all-in-one mini desktop s dotykovým LCD

23. 1. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tam, kde Intel kdysi prosazoval „nettopy“, se během pár posledních let objevily konstrukčně ještě jednodušší a menší minipočítače založené na Atomech Bay Trail a nyní Cherry Trail. Tyto krabičky často od čínských firem již vytvořily vlastní kategorii PC, ovšem jejich výrobci občas přijdou i s něčím hodně se vymykajícím. To se myslím dá říct o přístroji Pipo X9S, který také staví na tabletové platformě Intelu, ale nejde ani tak o minidesktopek, jako spíše o stolní tablet nebo mini all-in-one PC.

Pipo X9S má osazen 14nm procesor Atom x5-8300 rodiny Cherry Trail se čtyřmi jádry na 1,44–1,84 GHz, jako úložiště SSD typu eMMC v kapacitě 64 GB a 4 GB operační paměti DDR3L. To je vítaný pokrok proti obvyklé konfiguraci 32GB úložiště/2 GB RAM, ovšem jak ještě uvidíte, je to vykoupeno vyšší cenou. Jako operační systém jsou pak nainstalovány Windows 10.

Pipo X9S

Šasi s váhou 500 g nemá obvyklou podobu krabičky. Nakloněnou vrchní stranu má vyplněnou dotykovým LCD o úhlopříčce 8,9", které tak máte při práci v podobné poloze jako běžně klávesnici. Kvůli náklonu této plochy je však „skříň“ také poměrně objemná. Nejsem si úplně jist, jak užitečná je tato koncepce obecně (všestranější by asi bylo místo toho mít replikátor portů pro běžný tablet), možná by ale přístroj byl vhodný pro některá netypická určení, například jako terminál v obchodech. Ve specifikacích bohužel není nic o rozlišení „monitoru“. Pipo před tímto modelem vyrábělo předchůdce s čipem Bay Trail, jenž měl rozlišení 1920 × 1200 bodů, nelze ale vyloučit, že zde došlo k downgradu.

Pipo X9S

Ve výbavě je obvyklé Wi-Fi (802.11n, vzadu se připojuje externí anténka) s Bluetoothem a Ethernet, jenž bohužel nabízí jen 100Mb/s rychlost připojení. Na boku jsou dva porty USB 2.0 a další dva jsou spolu s HDMI a čtečkou karet MicroSD vzadu. Na některých obrázcích je jedno z bočních USB modré, specifikace ale bohužel přítomnost USB 3.0 nepotvrzují, což je škoda, neboť platforma Cherry Trail tyto porty nabízí. Z boku má také počítač výstup pro sluchátka, ovšem po stranách jsou zabudované i stereo reproduktory.

 

Cena tohoto zařízení má být oficiálně 200 USD, v internetovém obchodě GeekBuying.com údajně je ale možné získat slevu na 185 USD (s kuponem 15ESPIPOX9S). S tou by tedy česká cena po připočtení DPH dělala už ne dvakrát atraktivních 5600 CZK. Dostupné má být ovšem až za nějaké dva měsíce, expedovat se má 15. března.

Zdroje: CNX Software, GeekBuying

Byl pro vás článek přínosný?