Hlavní navigace

Zynga vs. EA: žaloba kvůli facebookovému klonu The Sims

Sdílet

Zdroj: Redakce

Je to více než měsíc, kdy nejúspěšnější herní studio na Facebooku – Zynga – vydalo svou poslední hru The Ville. A byla to opět trefa do černého, jde o aktuálně nejpoužívanější aplikaci vůbec s 43,8 milionu aktivních uživatelů za měsíc (viz App Data).

Problém je, že hra je až nápadně podobná titulu The Sims Social, který měl loni jako vlajková loď oživit aktivity EA v oblasti sociálních sítí. Oproti hrám Zyngy má ale výrazně méně uživatelů, přesto je 16,7 milionu hráčů velmi dobrý výsledek.

" width="560" height="315" frameborder="0">

Že Zynga jen tupě kopíruje si myslí i EA, respektive zakoupené studio Maxis, které The Sims Social vyvíjí. Proto firma podala na Zyngu žalobu kvůli zneužívání duševního vlastnictví. Podle EA Zynga kopíruje design, animace, pohyby a funkce postaviček, vlastně celý herní princip.

The Ville podle slov EA není jedinou hrou, kterou Zynga okopírovala. Malá studia prý ale neměla dostatek vlivu na to, aby s tím něco mohla dělat. EA má a chce klonování Zyngy ukončit. (Už dříve byla Zynga slovně napadena kvůli kopírování hry Mafia Wars či FarmVille).

" width="560" height="315" frameborder="0">

Na TechCrunchi sbírají vyjádření obou společností. Zynga se brání tím, že The Ville staví na dřívějších titulech z rodiny *Ville a žaloba prý ironicky přichází v době, kdy EA spouští hru SimCity Social, která parazituje na CityVille od Zyngy. (Pravdou je, že ony ostatní *Ville také nebyly úplně originální a SimCity Social je s nadsázkou původní SimCity pro desktopy přenesené do sociálních sítí.)

 

Uvidíme, jak se bude spor mezi dvěma největšími herními studii pro facebookovou platformu odvíjet. Z našeho pohledu je celá žaloba nesmyslná, neboť hry se „běžně kopírují“ a The Sims (The Ville) je spíš už žánrem než konkrétním titulem. Je také zajímavé, že studio EA kdysi nežalovalo tvůrce hry Singles, která nepokrytě kopírovala The Sims. Že by proto, že hra nebyla tak úspěšná?

Byl pro vás článek přínosný?