Hlavní navigace

10 důvodů, proč už nepoužívat optickou mechaniku

27. 5. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Svou první vypalovačku CD jsem si koupil někdy v roce 1997. Stále hodně peněz, ale brzy se zaplatila. Znáte to, divoká devadesátá… pevné disky měly malou kapacitu, neexistovaly flashdisky a poslat větší objem dat přes internet bylo v dobách vytáčeného připojení nemyslitelné. Optická média jsou ale už dlouho mrtvá, neudržela krok s dobou a dlouho nepřinášela vyšší kapacitu. Blu-ray přišel pozdě. Apple s mechanikou skončil už před lety, mnoho počítačů je ale stále vybaveno vyjížděcím šuplíkem, uživatelé je kupují a není úplně jasné proč.

Rozměry, kapacita, žádná budoucnost

1. Rozměrné čtečky: Mechaniky pro 12cm kotouč zabírají v počítačích příliš místa. V době ultrabooků je není kam dát, ale i u pracovních notebooků je kvůli nim menší akumulátor. Mechaniky mizí i ze stolních počítačů, zůstávají spíše v levnějších modelech a spíše kvůli konzervativnějším zákazníkům.

2. Nespolehlivé uložení dat: I u lepších značek chlubících se životností desítky let si nemůžete být jisti, zda je za pár měsíců přečtete. Chybí jakákoliv kontrola, protože v momentě, kdy DVD dáte po čase do mechaniky, už může být pozdě. To je ovšem problém většiny typů médií… Teoreticky lepší je technologie Data Tresor Disc, i tak je lepší mít zálohu dat ještě i jinde.

3. Nízká kapacita: DVD nabízí pouze 4,7 GB, u dual-layeru pak dvojnásobek. Až Blu-ray disponuje rozumně velkou kapacitu, jenže přišel pozdě.

Ultra HD Blu-ray mechanika Pioneer BDR-S11J-X

4. Blu-ray je poslední: Jeho vítězství nad HD-DVD bylo jen soubojem cti a hodně odborníků již tenkrát vědělo, že další stříbrný kotouček už nebude. Filmy ve vysoké kvalitě 4K se sice i dnes pořád distribuují přes Blu-ray, ale služby typu Netflix pomalu a jistě vyhrávají.

Distribuce dat online

5. Hudba na CD již skončila: Na iTunes či podobných službách koupíte hudbu v dostatečně dobré kvalitě a pro audiofily je tu třeba FLAC. Audio CD už není ani sběratelským artiklem, staromilci znovuobjevili vinyl. Hudební CD je mrtvé ještě déle.

6. Distribuce seriálů: S každým novým dílem oblíbeného televizního seriálu si jej můžete stáhnout/streamovat v ještě lepší kvalitě, než je běžná v televizi. Proč kupovat DVD dávno po skončení sezóny? Seriály jsou online - legálně za pár dolarů. Ostatně výprodejová DVD s béčkovými filmy v trafikách jsou důkazem, kam tenhle distribuční model patří.

Filmtoro porovnává český a americký Netflix Filmtoro porovnává český a americký Netflix

7. Aplikace se kupují online: U Microsoftu lze stáhnout nástroj pro převod instalačního disku na vlastní flashdisk, jelikož stále prodává krabicové verze se stříbrným kotoučkem, ale umožňuje i stáhnout ISO. Běžný software se ale kupuje online, o hrách na Steamu nemluvě.

Komfort

8. Data jsou off-line: Zapsat něco na optické médium znamená uložit data do šuplíku. Přístup k datům je tak dost nekomfortní. Tohle je dobré tak akorát na zálohy, jenže na ně je zase optické médium málo spolehlivé.

9. Existuje mnoho lepších řešení. Domácí NAS, externí disky, flashdisky, Dropbox…

mechaniky Takto jsme optické mechaniky používali v redakci minimálně od roku 2010

10. Kdo mechaniku nemá, tomu nechybí: Cíleně sice optickou mechaniku z počítače vyhazuje málokdo, ale neznám nikoho, kdo by si ji k ultrabooku kupoval. Mnohem víc schází třeba čtečka SD karet. Kdy a proč jste naposledy použili optickou mechaniku? Když za vámi někdo přijde s CD a vy jej nemáte kam strčit, není to vaše chyba. Ten člověk taky klidně mohl přijít s disketou!

3 důvody, kdy je optická mechanika naopak užitečná

1. Zálohy: Optické médium je off-line, což je i jeho výhoda. Leží vcelku bezpečně v šuplíku a teoreticky přežije i EMP z jaderného výbuchu. Data si na ní také omylem nesmažete. Pokud chcete vyšší spolehlivost, měla by ji poskytnout technologie Data Disc Tresor.

2. Rodiče: Vaši starší příbuzní pravděpodobně nebudou ochotni ke změnám, zůstaňte s nimi proto kompatibilní. Stejně jako vám budou velké přílohy pořád posílat e-mailem. Pořiďte si ale jednu malou externí do USB.

Tip: Jak zrychlit šest let starý MacBook Pro? Paměti a disk místo mechaniky zvládnete sami

3. Lze ji vyměnit: Koupit notebook s optickou mechanikou je dnes v řadě případů vlastně výhra. Znamená to, že ji můžete vyměnit za rámeček s druhým diskem, což je jinak většinou problém.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.