Hlavní navigace

Utíkáme ze spárů Googlu: 10 jeho produktů a jejich alternativy

30. 5. 2018

Sdílet

Zdroj: Skitterphoto / Pixabay
Má dva ze tří nejnavštěvovanějších webů světa, nejpoužívanější mobilní operační systém, e-mailovou službu i blogovací platformu. Googlu je těžké uniknout, ale není to nemožné. Co použít místo jeho vyhledávače, Gmailu, Androidu, YouTubu atd.?

Google řekl, že má již sedm „gigaproduktů“, tedy takových, které každý měsíc používá více než miliarda lidí. Miliarda, to je každý sedmý obyvatel planety, případně každý třetí uživatel internetu vůbec. Žádná jiná společnost nemá na internetu takový vliv. Google má navíc všechny své produkty propojené, navzájem se mezi nimi sdílejí data. To má za následek několik výhod – vyhledávač a reklamy jsou šité na míru každému uživateli, místo malých příloh lze do e-mailu vkládat několikagigabajtové soubory atd. Jenže kdo se bojí o soukromí a kdo fandí organizaci Consumer Watchdog, ten v propojení vidí bezpečnostní rizika. Je proto čas se rozvázat a používat internet bez Googlu. Vybrali jsme deset jeho hlavních produktů a našli k nim vhodné náhrady.

Android

Mobilní systém Android má tu výhodu, že je open source. Díky tomu může kdokoliv vzít čisté zdrojové kódy a vytvořit si čistou instalačku bez vlivu Googlu. Protože to nezvládne každý, vznikají alternativní systémy jako Lineage OS (dříve CyanogenMod), OmniROM nebo Paranoid, za kterými stojí velké vývojářské týmy a které podporují řadu telefonů i tabletů. V základu neobsahují služby Googlu, a tedy ani Obchod Play. I ten však má náhrady – Yandex Store, Amazon Appstore, 1mobile nebo F-Droid.

Náhradou pochopitelně může být i zcela jiný systém. Jedinou alternativou je dnes ale iOS. Mobilní verze Windows, BlackBerry 10, Tizen, Ubuntu Touch, Firefox OS, webOS, Symbian, to všechno jsou mrtvoly nebo na smrtelné posteli ležící oběti, které za sebou nechala spoušť jménem Android. Stále existuje linuxový Librem nebo placený Sailfish OS, ale bez velkých partnerů budou pořád kopat jen okresní přebor.

Článek pokračuje v další kapitole.

Blogger

Hledáte místo pro osobní blog? Místo Bloggeru vás cesta nejspíš svede ke službám jako WordPress.com, Tumblr nebo Medium. Jde o nejvýznamnější platformy, na kterých můžete vést své webové deníky. Jsou rychlé, přehledné, mají dost funkcí a také aplikace pro mobily. V Česku můžete psát na Blog.cz nebo Blog.idnes.cz, kde se těm nejlepším příspěvkům dostane nejvíce pozornosti.

Pokud ale nechcete data svěřovat třetím stranám, můžete si doma postavit vlastní server, na něm spustit některý z otevřených redakčních systémů (WordPress, Joomla, Drupal apod.). Budete potřebovat veřejnou IP adresu a ideálně i zaregistrovanou doménu, aby si čísla nemusel nikdo pamatovat. Jednodušší ale bude data svěřit některému specializovanému hostingu.

WordPress oblouží velké i malé blogy WordPress oblouží velké i malé blogy

Článek pokračuje v další kapitole.

Disk

Na Google Drive můžete pohlédnout ze dvou úhlů. Jednak je to cloudové úložiště a jednak online kancelář. Cloudové úložiště má hromadu alternativ, mezi nejrozšířenější patří Dropbox, OneDrive a iCloud. Na domácí NAS nebo jiný server si můžete nainstalovat otevřené systémy OwnCloud nebo Nextcloud, který vytvoří moderní privátní cloud.

Online kancelář tolik náhrad nemá. Tu nejschopnější a zároveň počeštěnou provozuje Microsoft – Office Online. Bezplatně můžete používat Zoho Office nebo webový iWork od Applu. Všechny zmíněné obsahují jednoduchý editor textu, tabulek a prezentací a podporují i tvorbu ve více uživatelích najednou. Online balík chystá také LibreOffice.

Office Online je nejlepší alternativou pro Google Dokumenty Office Online je nejlepší alternativou pro Google Dokumenty

Článek pokračuje v další kapitole.

Gmail

Pokud chcete moderního pošťáka s velkou kapacitou, mobilními aplikacemi, podporou protokolů IMAP a EAS a bezpečným dvoufázovým přihlašováním, zvolte Outlook.com nebo Yahoo Mail. Ten první je česky a má kapacitu 15 GB, druhému čeština chybí a úložiště je s pevným limitem 1 TB. V Česku má smysl uvažovat jen o freemailech od Seznamu nebo Centra, oba jsou ale funkčně osekané.

Nic vám ale nebrání zaregistrovat si vlastní internetovou doménu a opět postavit vlastní server nebo zaplatit hosting jinde, a na něm nainstalovat e-mailový server. Open source je například Citadel. Z placených je dobrou volbou Kerio Connect. Kromě e-mailu obsahuje také poznámky, kalendář a úkoly.

Outlook.com má skoro všechny funkce co Gmail plus některé navíc Outlook.com má skoro všechny funkce co Gmail plus některé navíc

Článek pokračuje v další kapitole.

Google+, Hangouts a Fotky

Jde-li o bezpečnost, asi byste Google+ nenahrazovali Facebookem. Šlo by o příslovečné vyhánění čerta ďáblem. U sociálních sítí bohužel není důležité, co chcete vy, ale co používají vaši přátelé. České sítě jsou už prakticky mrtvé, z těch zahraničních Čechy oslovil především Twitter a obrázkový Instagram. Open source alternativou je Diaspora, která funguje na principu „kruhů“ podobně jako Google+. Jen to nikdo nepoužívá.

Z G+ se již před časem vyčlenily zvláštní služby pro chatování (Hangouts) a obrázkové galerie (Fotky). Na fotografie je vhodný známý Flickr s 1TB kapacitou zdarma. Patrioti by ale měli sáhnout po neomezené Zoneramě od brněnského Zoneru. Žádné limity na počet fotek, rozlišení a navíc snímky zůstávají v původní kvalitě. Jako univerzální multiplatformní kecálek s podporou audio- a videovolání je alternativou Skype, WhatsApp, Signal nebo Telegram.

Česká Zonerama nabízí neomezené úložiště pro fotky Česká Zonerama nabízí neomezené úložiště pro fotky

Článek pokračuje v další kapitole.

Chrome

Oknaři mají Internet Explorer či Edge, jablíčkáři zase Safari. Na více platformách současně běží Firefox, Opera a nebo Seznam Prohlížeč. Firefox je open source, stojí za ním respektovaná organizace a potěší výbornou synchronizací údajů mezi více zařízeními (včetně hesel apod.). Opera zase běží na stejném základu jako Chrome a nabízí užitečné VPN (v reálnu jen šifrované proxy), které vás na webu anonymizuje.

Skutečným univerzálem je Maxthon. Jako jediný podporuje Windows, OS X, Linux, Android, iOS i Windows Phone. Umí synchronizovat záložky i otevřené panely, je rychlý a má hromadu funkcí. Na desktopu obsahuje katalog doplňků, takže jej můžete vybavit ještě dalšími možnostmi. A protože Google uvolnil zdrojové kódy k projektu Chromium, vlastní čistý prohlížeč si můžete vytvořit a upravit i sami.

Už i Seznam má vlastní prohlížeč (pro mobily i počítače) Už i Seznam má vlastní prohlížeč (pro mobily i počítače)

Článek pokračuje v další kapitole.

Mapy

Kvalitní základní mapu celého světa buduje Here.com, na mobilech má dokonce bezplatnou hlasovou navigaci. V zahraničí se budou hodit i Bing Maps od Microsoftu. Mají vlastní „street view“, 3D mapy, snímky z ptačí perspektivy, plánky obchodních center a často aktualizované letecké mapy. Kdo má rád komunitní projekty, ten nechť sáhne po OpenStreetMap a navigaci Waze (ta už však patří Googlu).

V Česku budou dobře fungovat Mapy.cz od Seznamu. Mají všechny druhy map (základní, letecké, šikmé, 3D, street view). Jejich síla je ve velké databázi zájmových bodů a firem. Mapy.cz myslí na turistiku (obecnou, letní a zimní). Oceníte velmi dobré aplikace s možností stažení map do telefonu. Seznam už nabízí i plnohodnotnou hlasovou navigaci, byť spíš než na dovolenou autem nebo vhodná na cyklovýlet nebo jinou turistiku.

Tady není o čem. Mapy.cz jsou až na navigaci ve všem lepší než Google Tady není o čem. Mapy.cz jsou až na navigaci ve všem lepší než Google

Článek pokračuje v další kapitole.

Překladač

Kolik jazyků umíš, tolikrát jsi člověkem… Dnes nemusíte být žádným velkým lingvistou, abyste si mohli přečíst zahraniční texty. Webové překladače jsou velmi účinné, pokud vám jde o základní porozumění cizímu jazyku. Povedeným nástrojem je Bing Translator, který podporuje asi 50 jazyků včetně češtiny. Umí také přeložit celou webovou stránku, stačí do něj vložit odkaz. Google Překladač je ale díky strojovému učení hodně napřed.

Zajímavou alternativou je FreeTranslation. Umí přeložit vložené textové dokumenty (doc, odt, pdf…) a obsahuje také hlasový syntezátor (i v češtině). Nevýhodou je ale pomalý překlad. Někdy se vám může hodit pouze překlad slov s podrobným výkladem. V tom případě zkuste Slovník.cz nebo slovník Seznamu. Podporují však pouze hlavní světové jazyky.

Google Překladač je nejdál, alternativy neumí česky tak dobře Google Překladač je nejdál, alternativy neumí česky tak dobře

Článek pokračuje v další kapitole.

Vyhledávač

Zde si rozhodně nevystačíte pouze s jednou náhradou, neexistuje totiž alternativa, která by dobře vyhledávala na českých i zahraničních stránkách současně. Pro ty zahraniční je jasnou volbou Bing, pro české zase Seznam. Ale naopak je to tragédie. Sympatický vyhledávač DuckDuckGo slibuje, že nešmíruje uživatele a nikomu nepředává data, jenže jeho rozsah není moc velký.

Pokud chcete srovnávat různé věci, počítat složitou matematiku, převádět měny a hrabat se ve statistikách, určitě zkuste Wolfram Alpha. Tolik věcí neumí ani Google. TinEye dokáže podle vloženého obrázku najít vizuálně podobné nebo stejné s vyšším rozlišením. Archive.org zase obsahuje historickou podobu téměř půl bilionu stránek a často zastoupí Google Archiv (Cache).

Wolfram Alpha neumí všechno co Google. Ale co dokáže, to zvládne lépe Wolfram Alpha neumí všechno co Google. Ale co dokáže, to zvládne lépe

YouTube

Abecedně poslední a zároveň asi nejhůře nahraditelný. Mezi videoslužbami je YouTube a pak dlouho nic. Pokud jde o přehrávání, těžko nějaká jiná služba dokáže kompenzovat bohatý katalog, který používá celý svět. Ten obsah prostě jinde nenajdete. Hudební videoklipy sdružuje služba Vevo, ta nicméně nefunguje v Česku.

Kdybyste ale sami chtěli někam nahrávat videa, můžete zvolit Vimeo (dobrá kvalita, omezený upload a rozlišení) nebo DailyMotion (bez 4K). Hráči najdou útočiště na Twitch.tv. Kdo má vlastní server, může si vytvořit soukromou videosíť. Stačí nainstalovat bezplatné řešení Plumi.

YouTubu utekla herní scéna na konkurenční Twitch YouTubu utekla herní scéna na konkurenční Twitch

Byl pro vás článek přínosný?