Hlavní navigace

10 nejlepších tabletů současnosti: V oblibě jsou především 7" placky

27. 5. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

10. - 7. místo

Před nedávnem jsme si od kolegů z Techradaru vypůjčili žebříček nejlepších smartphonů, nyní jsme se zaměřili na tablety. V přehledu najdete zástupce trojice nejrozšířenějších platforem – iOS, Androidu a Windows 8. S alternativami typu Blackberry Playbook se v současné době nepočítá a prim hraje především Android. I oba modely iPadu se však umístili na předních místech.

Žebříček není řazen podle žádných objektivních testů či benchmarků, jedná se především o výsledky recenzí a dalších srovnání. Zahrnuty jsou tedy kromě zmíněné výhodnosti i další parametry, na které jste z testů telefonů zvyklí.

10. Amazon Kindle Fire HD

Minulý týden jste si mohli přečíst dobré zprávy od Amazonu. Za nedlouho totiž začne prodávat svoje tablety i u nás. Konkrétně od 13. června si budete moci oficiální cestou opatřit všechny modely Kindle Fire.

Sedmipalcový Kindle Fire HD pořídíte za cenu 199 USD. I po připočtení daně a nákladů na dopravu se bude cena pohybovat kolem částky 5 000 Kč. Za ni dostanete dvoujádro a jemný displej s rozlišením 1280 × 800. Na tabletech od Amazonu najdete speciální upravený Android s vlastním obchodem s aplikacemi. Pokud by vám nevyhovoval, lze nainstalovat třeba Cyanogenmod.

Amazon Kindle Fire HD
Amazon Kindle Fire HD

9. Asus Fonepad

Levný počin Asusu jsme nedávno chválili v recenzi a bylo proč. Tělo, které je velmi podobné Nexusu 7 se liší hliníkovými zády, zachována však byla především celková tenkost. Ani displej nezaostává, i zde najdete skvělých 1280 × 800.

Velmi příjemná je přítomnost 3G modemu, který zajistí připojení k GSM sítím. Díky tomu můžete tablet používat i jako telefon – vybaven je standardním telefonním sluchátkem a mikrofonem. Snadnější však bude připojení bezdrátového headsetu. Pořídíte jej za nějakých 6 000 Kč.

Asus padfone
Asus padfone

8. Samsung Galaxy Note 10.1

Nejvyšší model Androidího tabletu od Jihokorejců je vybaven Androidem Jelly Bean s tradiční nástavbou TouchWiz OS. Ta se nám nezamlouvá v případě telefonů, u tohoto tabletu však má smysl. Společně s Galaxy Note 10.1 totiž najdete v balení i S Pen – dotykové pero či stylus. Stejně jako v případě smartphonu Galaxy Note jej můžete využít pro rychlé poznámky nebo skicování. Dobře dokáže rozlišit i změny tlaku na hrot pera.

Nevýhodou může být menší rozlišení displeje a také cena, které se stále pohybuje kolem desíti tisíc.

Samsung Galaxy Tab 10.1
Samsung Galaxy Tab 10.1

7. Surface Pro

Jako jediný zástupce platformy Windows se do nejlepší desítky dostal Surface s plnohodnotnými Windows 8. Ořezaná verze RT by se nám líbila, pokud by tablety s ní stály alespoň o třetinu méně. Surface Pro má skvělý displej s Full HD rozlišením a úhlopříčkou 10,6“.

 

Vzhledem k použitým komponentám, jimž vévodí procesor Core-i5 3317U od Intelu s frekvencí 1,7 (v Turbo režimu 2,6 GHz) se jedná spíše o notebook s odnímatelnou klávesnicí. K dispozici je i SSD úložiště s kapacitou 128 GB a 4Gb operační paměť. Výhody jsou jasné – spustíte na něm všechny programy a aplikace, které znáte z desktopů. Problémem bude dostupnost, u nás jej oficiálně stále neseženete i přesto, že měl být prodej zahájen v únoru. Pokud byste jej objednávali ze zahraničí, vyjde vás minimálně na 20 000 Kč.

Microsoft Surface Pro
Microsoft Surface Pro

6. - 4. místo

6. Asus Transformer Pad Infinity

Řada tabletů s odnímatelnou klávesnicí je jednou z nejúspěšnějších vůbec. Poslední model Infinity navíc patří k nejvýkonnějším notebookům dneška. Navíc je vybaven skvělým Full HD displejem s použitým panelem IPS. Ty patřily v podání tabletů od Asusu k nejlepším.

Kromě toho, že je možné díky připojitelné klávesnici mnohem pohodlnější psaní, je zajištěna také delší výdrž na jedno nabití. V klávesnici je umístěný druhý akumulátor, který slouží jako záloha energie. Pokud klávesnici připojíte, energie se automaticky přelije do tabletu.

Transformer Pad Infinity, který je v současné době k dostání s klávesnicí za 16 000 Kč poslouží jako alternativa pro ty, kteří se u pracovního stroje spokojí s tabletovým systémem.

Asus Transformer Pad infinity
Asus Transformer Pad infinity

5. Acer Iconia A210

I Acer se naučil dělat dobré tablety. Ten s označením A210 nabídne čtyřjádrovou Tegru 3, desetipalcový displej a rozlišení 1280 × 800. Kromě toho na Iconii najdete i konektor USB 2.0, který je u tabletů spíše výjimkou. Povedené je také zpracování a záda, která jsou v ruce velmi příjemná.

U nás však zaujme i cenou. Ta se momentálně pohybuje kolem hranice šesti tisíc, což je částka, za kterou moc kvalitních desetipalcových tabletů neseženete.

Acer Iconia Tab A210
Acer Iconia Tab A210

4. Google Nexus 10

Na řadu přichází referenční tablet od Googlu ve verzi s desetiplacovým displejem. Kromě vždy aktuálního systému a čistého Androidu bez zbytečných úprav nabízí především displej s obřím rozlišením 2 560 × 1 600 pixelů. Výsledná jemnost přes 300 PPI je ještě vyšší než u iPadu.

 

Poháněn je kombinací dvoujádrového procesoru Cortex-A15 a čtyřjádrové grafiky Mali T604. Z tradičních vlastností chybí především možnost rozšířit interní paměť pomocí microSD karty. Základní kapacita je 16 GB. Nexus 10 si u nás koupíte za cenu 13 900 Kč.

Google Nexus 10
Google Nexus 10

3. - 1. místo

3. Apple iPad 4

Jedničkou mezi desetipalcovými tablety stále zůstává iPad. Momentálně ve své čtvrté generaci nabízí stejný displej jako trojka. Retina zde má rozlišení 2048 × 1536 a můžete vybírat mezi variantami, které mají kapacitu interní paměti 16-128 GB. Pro mnohé uživatele je výhodou kromě dostupného obsahu a vyladěného systému iOS i poměr stran displeje 4:3. Pro velké množství aplikací je tento poměr vhodnější než širokoúhlé nudle dalších tabletů.

Díky obrovské popularitě je k iPadu velké množství příslušenství, které u Androidích tabletů nenajdete. Nejlevnější varianta bez 3G a s kapacitou paměti 16 GB je k dostání za 12 897 Kč.

Apple iPad 4
Apple iPad 4

2. Google Nexus 7

V poslední době jsou oblíbené především sedmipalcové tablety, u nichž se cena dostala na velmi rozumné hodnoty. Díky tomu si je mohou dopřát i ti, jež by ještě před dvěma lety nad tabletem za deset tisíc mávnuli rukou.

I přesto, že Nexus 7 koupíte za šest tisíc, obsahuje hardware, který najdete i v mnohem dražších modelech. Čtyřjádrová Tegra 3 je zde v nejúspornější variantě T30, jež je taktovaná na 1,3 GHz. Mnohem zajímavější je displej, který má rozlišení 1280 × 800 a v kombinaci se semidpalcovou úhlopříčkou je velmi jemný. Stejně jako desetipalcový Nexus má i tento model zajištěný stále aktuální systém. Jediná větší nevýhoda je stejná jako u Asusu Fonepad – tabletu chybí zadní fotoaparát a má pouze přední kamerku.

Google Nexus 7
Google Nexus 7

1. Apple iPad mini

Ačkoliv se Steve Jobs dušoval, že Apple nikdy malý tablet nevyrobí, po jeho odchodu se přístup firmy změnil. Celkem logicky se však jedná o tablet, který má na rozdíl od většiny Androidů poměr stran 4:3 tak, aby na něm fungovaly všechny aplikace z velkých iPadů. iPad mini je zároveň cesta k uživatelům, kteří si nemohou dovolit drahé desetipalcové iPady. A i když si Apple malým iPadem snižuje prodeje velkých placek, stále se mu tento postup vyplatí.

 

O vyladěnosti iOS a dostupných aplikací toho již bylo napsáno hodně a není třeba nic z toho opakovat. I přesto, že nemá malý iPad takový výpočetní výkon, jaký nejeden Android z Číny, většina aplikací běhá plynule. Zásluhu na tom má i nízké rozlišení 1024 × 768. A právě to může být překážkou pro uživatele některého ze zařízení s Retinou. Ještě tento rok bychom se však měli dočkat druhé generace, která jemný displej přinese.

    Apple iPad mini
Apple iPad mini     

Zdroj: Techradar; Zdroj ilustrace: Digitaltrends.com

Byl pro vás článek přínosný?