Hlavní navigace

10 nezbytností před upgradem na Windows 7

1. 11. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Upgrade běžícího operačního systému (neplést si s upgradem licence), má oproti čisté instalaci nespornou výhodu. Až na výjimky zachová stávající nastavení systému, všechny instalované programy, využije maximum kompatibilních ovladačů a ve výsledku vám ušetří čas. Při čisté instalaci musíte vše do počítače dodat znovu. Nakopírování zálohovaných osobních souborů, instalace programů a shánění ovladačů může trvat i několik dní.

Aktualizace běžících systémů na Windows 7 je víceméně bezproblémová. Co se času týče, počítejte s pár hodinami, byť se již objevily informace o tom, že celý proces může trvat i téměř celý den. Instalaci formou inflace-upgradu spustíte tak, že vložíte instalační DVD do mechaniky a instalátor nastartujete z prostředí Windows. Předtím, než tak učiníte, projděte si následující seznam kroků, které byste před spuštěním upgradu na Windows 7 neměli podcenit.

1. Aktualizace pomocí Windows Update

Nainstalujte si nejnovější aktualizace operačního systému a dalších programů od Microsoftu. Windows Update vám pomůže s jejich vyhledáním. Ve výchozím stavu se aktualizace operačního systému stahují a instalují automaticky. Pokud jste toto nastavení změnili, spusťte z nabídky Start Windows Update a aktualizace najděte a nainstalujte ručně.

2. Aktualizace programů

V počítačích používáme různé programy. Většinou však zapomínáme na jejich aktualizace nebo je záměrně ignorujeme. Staré verze programů nemusejí být kompatibilní nebo bezproblémové s novým operačním systémem. Před upgradem na Windows 7 byste tedy měli nainstalovat nejnovější verze používaných programů. S jejich rychlým vyhledáním vám pomohou nástroje UpdateStar nebo SecuniaPSI. Po jednom kliknutí prohledají disk a zobrazí seznam zastaralého softwaru. Zároveň nabídnou odkazy ke stažení nových verzí nebo k jejich nákupu.

Podrobnosti najdete v článku UpdateStar a Secunia PSI: aktualizace softwaru dvakrát jinak.

3. Windows 7 Upgrade Advisor

Jako pomůcka pro ověření, zda je váš počítač vůbec schopen pracovat pod Windows 7 slouží pomůcka nazvaná Windows 7 Upgrade Advisor. Tento poradce proklepne váš počítač po stránce hardwaru i softwaru a po chvilce zobrazí nalezená zjištění. Dozvíte se, které aplikace nemusejí být kompatibilní s Windows 7, a u kterého hardwaru nastane problém s ovladači, pokud nemáte jejich instalátor pro Windows 7 někde na samostatném CD.

4. Vyčištění disku

Při upgradu na Windows 7 dochází k velkým přesunům dat na disku počítače. Upgrade zároveň potřebuje dostatek místa pro nakopírování nových souborů a pro zálohu těch původních. Abyste celý proces aktualizace urychlili a zároveň se ujistili, že instalátor bude mít dostatek volného místa, smažte z počítače nepotřebná data. Vyčistěte disk, vyprázdněte složky s dočasnými soubory. Jak na to vám shrnuje článek Čištění Windows a webových prohlížečů.

Tip: Zálohované systémové soubory po upgradu zabírají až několik GB místa na disku. Pokud vše funguje, jak má, zbavte se jich ve Windows 7 pomocí nástroje Vyčištění disku.

5. Defragmentace disku

Dostatek volného místa instalátoru pomůže, kopírování a přesuny souborů však urychlíte i tím, že data na disku budou přehledně poskládána a diskové hlavičky nebudou muset soubory hledat zbytečně dlouho. Jinými slovy je vhodné provést defragmentaci disku. Defragmentační nástroj ve Windows najdete v nabídce Start|Všechny programy|Příslušenství|Systémové nástroje. Další informace k jeho použití najdete v části článku Jak na rychlejší start a vypnutí Windows.

6. Záloha ovladačů

Když budete instalovat Windows 7 „z čisté vody", pak zřejmě zjistíte, že nemáte všechny potřebné ovladače, případně že jejich instalátory natvrdo vyžadují přítomnost Windows Vista nebo starších. Přitom je docela dobře možné, že ve Windows 7 mohou fungovat. Upgrade by měl všechny kompatibilní ovladače, které máte v systému momentálně instalovány, převzít. Nebude tak potřeba znovu instalovat tiskárny, skenery a podobná zařízení.

Chcete-li však pro jistotu připravit složku se všemi potřebnými ovladači, pak si je vykopírujte pomocí speciálních programů DriverMax nebo DriverScanner. Oba zároveň nabízejí aktualizace stávajících ovladačů.

7. Záloha dat

I když byl proces upgradu z Visty na Windows 7 mnohokrát otestován betatestery v reálném prostředí, vždy hrozí nebezpečí, že zrovna na vaší konfiguraci počítače může dojít k problému. Abyste se mohli rychle vrátit zpět do původního stavu, kdy systém spolehlivě pracoval s Windows Vista, zálohujte si kompletně celý disk - nejenom jednotlivé soubory. Využijete k tomu buď vestavěné Zálohování ve Windows Vista nebo výborný program Acronis True Image.

8. Dostatek času

Přestože je upgrade jako takový výraznou časovou úsporou proti čisté instalaci systému a následné instalaci všech potřebných ovladačů a softwaru, zabere nějaký čas. Nedoporučuji spouštět upgrade systému přes noc. Větší část instalace sice proběhne automaticky, ale několikrát budete muset odpovědět na dotazy instalátoru.

9. Vypněte programy na pozadí

Pokud jste se dostali až do stádia, kdy můžete bez obav ze ztráty dat spustit instalátor Windows 7 a vybrat instalaci formou upgradu, pak ještě vypněte všechny programy aktuálně běžící na pozadí - komunikátory, prohlížeče atd. Nyní by již nic nemělo bránit hladkému průběhu upgrade na Windows 7.

10. Stažení aktualizací instalátoru

Instalátor Windows 7 se vás v jednom z prvních kroků svého průvodce zeptá, zda má stáhnout aktualizované informace pro instalaci z internetu. Jedná se o několik MB dat, která mohou pomoci k tomu, aby upgrade proběhl bez nejmenších problémů. Využijte tedy této možnosti.

Pokud už máte upgrade na Windows 7 za sebou a máte další tipy, na co si dát pozor, podělte se s ostatními čtenáři v komentářích pod článkem.

Byl pro vás článek přínosný?