10 tipů, které vám ušetří elektřinu

11.08.2017 | , Finance.cz
BYDLENÍ


V době dotěrných úvěrů, které vám nadbíhají ze všech stran, zní slovo šetřit téměř nepatřičně. Napadlo vás zkusit našetřit na měsíční splátku tak, že snížíte spotřebu elektřiny u vás doma? Tady je 10 tipů, s nimiž se vám to podaří.

Energie jsou po zaplacení nájmu druhou největší investicí. Cenu za měsíční pronájem pravděpodobně sami neovlivníte, ale energie už ano. A pokud se budete opravu snažit, můžete ušetřit i několik tisíc ročně! A co že vám můžeme poradit?

jak ušetřit za elektřinu

(zdroj: pixabay) 

Vypněte žrouty elektřiny 

Proč byste měli platit za elektřinu, ze které nemáte žádný užitek? V některých domácnostech se ale pořád ještě mají dobře neviditelní žrouti elektřiny. Jsou to třeba televize, přehrávače nebo počítače v takzvaném stand-by neboli v pohotovostním režimu. Když je nepoužíváte, vypněte je úplně hlavním vypínačem, nebo je vypojte ze zásuvky. Vítaným pomocníkem je v tomto případě prodlužovací kabel s vypínačem, kam zapojíte hned několik takových spotřebičů.

Zužitkujte noční proud

Máte boiler nebo přímotopy? Potom vám po část dne proudí do zásuvek elektřina v nízkém tarifu (dříve noční proud). Zapínejte v tomto čase myčku nebo pračku. Moderní spotřebiče mají tlačítko odloženého startu, proto k nim nemusíte vstávat – stačí je jen správně nastavit.

Zapojte do hry notebook

Potřebujete si přečíst zprávy nebo si vyhledat informaci k zítřejšímu odjezdu autobusu? Nezapínejte kvůli krátkému surfování po internetu velký počítač, ale raději jen notebook nebo tablet. Notebook totiž ke svému provozu potřebuje asi o 15 procent méně elektřiny než stolní počítač.

Postarejte se o lednici

Nemusíte si hned kupovat novou ledničku, abyste snížili její spotřebu. Stačí správně nastavit teplotu pro běžný provoz. Uvnitř chladničky stačí kolem +5 °C, při snížení na +3 °C stoupne spotřeba až o 15 procent. Pravidelně také lednici zbavujte námrazy a občas omyjte těsnění kolem dveří. Do chladícího prostoru nevkládejte ještě teplé jídlo. Nestavte ledničku ke zdroji tepla, například k radiátoru nebo ke sporáku. Nutíte ji více chladit a tím roste i spotřeba elektřiny.

Vytahujte nabíječku ze zásuvky

Chytré telefony potřebují víc šťávy než staré mobily, a tak dobíjíte každý den. Proto je pro vás možná pohodlné nechávat nabíječku v zásuvce. Nabíječky ale ze zásuvky potichu vycucávají další watty, které se bez užitku přeměňují na teplo. Proto nabíječku vždy ze zásuvky vytáhněte. To samé platí i o kabelu od notebooku nebo tabletu.

Sviťte chytře

Kvalitní LED žárovky jsou sice dražší, ale spotřebují zhruba o 80 procent méně energie než běžné žárovky. Neznamená to ale, že se hodí všude. Než se úsporka naplno rozzáří, potřebuje čas. V místech, kde svítíte jen chvíli, ale potřebujete hned dobré světlo, použijte raději starou dobrou žárovku s okamžitým výkonem.

Vařte úsporně

Používáte elektrický sporák? Vybírejte si vždy hrnce, které korespondují s velikostí plotýnky. Při vaření používejte vždy poklici. Vodu si můžete předvařit v rychlovarné konvici. Nezapomeňte využít setrvačnosti elektrického sporáku – plotýnky hřejí i po vypnutí.

Perte za pakatel

Ušetřete energii během praní. Pračku zapínejte, až když je plná. Používejte kvalitní prací prostředky, které vyperou prádlo i při nižší teplotě. Pračku postavte na rovnou a pevnou podlahu, protože při nerovnostech se prodlužuje doba odstřeďování a tím roste i spotřeba energie.

Šetřete watty při žehlení

I při tak nenápadné činnosti, jako je žehlení, můžete ušetřit energii. Prádlo si před žehlením roztřiďte, abyste nemuseli žehličku střídavě žhavit a ochlazovat podle materiálu textilu. Pokud běžíte vyřídit telefon, žehličku vždy vypněte.

Elektřina je stejná, neplaťte víc

Za stejnou komoditu platíte možná o stovky korun víc než váš soused, který si vybral levnějšího dodavatele. Domácnost s běžnou spotřebou elektřiny může ročně ušetřit stovky až tisíce korun, pokud si vybere levnější energetickou společnost. Sledujte především cenu megawatthodiny a měsíčního platu. Dobře si přečtěte také smluvní podmínky.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ