Hlavní navigace

10 bezplatných nástrojů pro vedení poznámek. Od nejjednodušších po nejkomplexnější

8. 1. 2019

Sdílet

Zdroj: Redakce
Vybrali jsme deset různých nástrojů pro vedení poznámek. Svého kandidáta najdou ti, kdo chtějí zejména jednodušší nástroj pro každodenní poznámky kratší životnosti, stejně jako ti, kdo si chtějí vést kompletní záznamy o různých tématech. Některé podporují práci ve více lidech, jiné sází na minimalistické prostředí. Všechny lze používat zdarma.

Není možné vybrat jeden objektivně nejlepší nástroj, neboť každý z nás má unikátní soubor potřeb. Co udělat můžeme? Raději vám představíme nástroje různého ražení, s nimiž si můžete vést poznámky. Výherce pro sebe nakonec musíte vybrat sami podle vlastních nároků a preferencí. Protože vedení poznámek patří k nejzákladnějším disciplínám produktivity (poznámky si potřebuje psát prakticky každý), trh zaměřený na tuto oblast je mimořádně bohatý. V následujícím přehledu jsme schopni zachytit jen malý fragment. Řada řešení je zcela zpoplatněna a běžně se soustředí na týmovou spolupráci. Nástroje níže můžete používat zdarma, byť řada z nich nabízí také placené tarify. Dále je potřeba předeslat, že kritéria pro výběr nástrojů z hlediska funkcí se volí obtížně – kromě poznámek někteří požadují převážně odškrtávací seznamy úloh, jiní si chtějí ukládat celé články, vytvářet virtuální kuchařky apod. Další kolem sebe raději vylepují post-ity, takže žádají podobný nástroj pro práci s virtuálními lístky pro poznámky s kratší životností. Každý nástroj nabízí odlišný soubor funkcí, takže se některé překrývají více, jiné méně. Tipy: 5 bezplatných kancelářských balíků Pro tento článek jsme vybrali nástroje, kde lze vést plnohodnotné poznámky, tj. neumožňují pouze vytvářet např. seznamy činností nebo lístky, kam se vejde jen pár slov. Nástroje pro vedení pozná

Evernote

  • Web: www.evernote.com
  • Český překlad: ano
  • Synchronizace: ano
  • Integrace s prohlížeči: Chrome, Firefox, Safari a Edge
  • Podporované platformy: Windows, macOS, Android, iOS a web
  • Poznávací znamení: prostor pro komplexní poznámky

Mnoho jiných řešení inspiroval právě Evernote, který na trhu působí přes deset let. Sám zajišťuje synchronizaci poznámek v cloudu, přičemž poznámky si zapisujete do svých poznámkových bloků a do prostoru na poznámky vložíte de facto cokoli. Kromě zřetelného hierarchického přístupu můžete třídit nelineárně pomocí štítků. Řešení jako Evernote je připravené na to, že pojme potenciálně stovky i tisíce zápisů.

Práci člověku ulehčuje řadou pomocných funkcí pro kopírování či slučování poznámek, poznámky vzájemně propojíte interními odkazy. Evernote současně platí za nástroj, který je v základním bezplatném tarifu značně omezený. Jeden zápis může dosáhnout max. 25 MB, především ale do cloudu smíte nahrát max. 60 MB měsíčně. To stačí na občasné použití, resp. těm, kdo se plánují držet spíše jen textu.

Placené tarify se vám nebudou zdát vyloženě levné, pokud to s poznámkami nemyslíte opravdu vážně. Prémiové funkce jsou přitom zaměřené na prezentaci poznámek, spolupráci více lidí, přináší verzování, prohledávání obsahů PDF apod. Zdarma můžete alespoň poznámky sdílet s ostatními, aplikace pak pojme různé soubory jako přílohy. Evernote není špatnou volbou, vyrostla mu však velice silná konkurence.

V Evernotu lze získat odkaz pro sdílení poznámek v podobě webové stránky V Evernotu lze získat odkaz pro sdílení poznámek v podobě webové stránky

Google Keep

  • Web: keep.google.com
  • Český překlad: ano
  • Synchronizace: ano
  • Integrace s prohlížeči: Chrome
  • Podporované platformy: Android, iOS a web
  • Poznávací znamení: minimalistická nástěnka

Produkt od Googlu je oficiálně konkurentem Evernotu a jemu podobných, reálně však uspokojuje jinou skupinu uživatelů a uživatelek. Keep nesází na koncept tvorby poznámkových bloků, poznámky můžete seskupovat maximálně pomocí štítků. Hodí se spíše pro praktické každodenní používání, méně pak pro dlouhodobé systematické pro shromažďování mnoha informací k jednomu tématu (byť někomu štítky mohou k této činnosti dostačovat).

Google ve svém řešení sází na minimalistický design a maximum prostoru dává jednotlivým zápisům. V podstatě se jedná o virtuální nástěnku s jednotlivými položkami, která nemám čím překvapit. Poznámky nemusí být za každou cenu krátké. Kromě textu do nich přidáte také obrázky. Na rozdíl od některých alternativ však Keep nepojme jiné typy souborů.

Propojení s Dokumenty Google nepřekvapí, základní spolupráce ve více lidech je u konkrétních poznámek možná. Z hlediska spolupráce ale najdete lepší volby – mám na mysli řešení, kde lze spolupracovat na tvorbě celých poznámkových bloků, např. Notejoy nebo OneNote. Keep umožňuje připínání důležitých položek do horní části obrazovky, podporuje upozornění a načte text z obrázku, pokud je dostatečně čitelný.

Keep patří k jednodušším nástrojům pro budování virtuální nástěnky Keep patří k jednodušším nástrojům pro budování virtuální nástěnky

Joplin

  • Web: joplin.cozic.net
  • Český překlad: ano
  • Synchronizace: ano
  • Integrace s prohlížeči: Chrome a Firefox
  • Podporované platformy: Windows, macOS, Linux, Android a iOS
  • Poznávací znamení: protokol WebDAV

Nenápadná aplikace s otevřeným zdrojovým kódem slibuje rozumný kompromis mezi jednoduchostí a počtem funkcí. Je velice přehledná a postavená na principu vytváření poznámkových bloků a pak jednotlivých stránek s poznámkami. Vytváříte je ve značkovacím jazyce Markdown. Psát můžete přímo v tomto jazyce, pokud vás ovšem tato informace nenadchla, nevadí, protože se stejně tak můžete přepnout do prostředí vizuálního, kde vám k ruce bude nástrojová lišta.

Dokonce můžete mít oba pohledy aktivní najednou. Poznámky opatříte štítky, které vám pomohu s organizací. Vyhledávání nechybí, do poznámek kromě textu vložíte např. i obrázky, případně k nim připojíte jiné typy souborů. Nástroj je vhodný rovněž pro tvorbu odškrtávacích seznamů, takovou možnost nabízí přímo jako alternativu k vytvoření poznámky.

Svá data v případě zájmu synchronizujte díky externím službám jako Dropbox nebo OneDrive, případně využijete protokol WebDAV. Data přitom mohou být šifrována na obou koncích. Aplikace zprovozníte v nejznámějších operačních systémech na počítačích i smartphonech, existuje též přenosná verze. V Joplinu vaše poznámky navíc nezůstanou uvězněné, lze je snadno exportovat do jiných formátů, podporována je dokonce i přímá úprava v jiném editoru.

Pište v Markdownu, sledovat volitelně můžete náhled zformátované stránky s poznámkami Pište v Markdownu, sledovat volitelně můžete náhled zformátované stránky s poznámkami

Laverna

  • Web: laverna.cc
  • Český překlad: ne
  • Synchronizace: ano
  • Integrace s prohlížeči: ne
  • Podporované platformy: Windows, macOS, Linux a web (brzy Android)
  • Poznávací znamení: tvorba bez vyrušování

Jak jsem již předeslal, různé nástroje přistupují ke stejné úloze jinak. Zatímco se některé snaží nabídnout maximum funkcí a možností, jiné se snaží vyvážit dostupné funkce tak, aby vás nepřemohl pocit zoufalství z přemíry voleb. Laverna ale stojí až na opačném pólu než nástroje jako OneNote nebo Evernote. Jedná se o jeden z nejjednodušších nástrojů pro psaní poznámek, který nabízí rovněž režim postačující prvky odvádějící pozornost.

Její přímočarost si nespletete – po vstupu do aplikace vás přivítá velký bílý prostor. Grafické uživatelské prostředí se scvrklo na tři prvky. Prvním je tlačítko pro přidání nového zápisu, nesmí chybět vyhledávací pole ani tlačítko s rozšířenou nabídkou, kde najdete správu poznámkových bloků a štítků. V tomto bodě Laverna odhaluje, že není jen kopií Poznámkového bloku z Windows.

I ona pracuje s jazykem Markdown a mnohé nepotěší, že se poznámky píší pouze přímo v něm. Synchronizovat své poznámky můžete skrze Dropbox, Laverna nezapomíná dat šifrovat. Nejlepší na ní je, že ji spustíte přímo v prohlížeči, přičemž nevyžaduje registraci. Lze ji stáhnout pro různé operační systémy jako samostatnou aplikaci, nabídne vám ovšem vždy stejné funkce i podobu – jen pak běží nezávisle ve vlastním okně.

Minimalismus se nosí. Vám přinese prostor pro klidné psaní poznámek Minimalismus se nosí. Vám přinese prostor pro klidné psaní poznámek

OneNote

  • Web: www.onenote.com
  • Český překlad: ano
  • Synchronizace: ano
  • Integrace s prohlížeči: Chrome, Firefox, Safari, Edge
  • Podporované platformy: Windows, macOS, Android, iOS a web
  • Poznávací znamení: bílé plátno pro maximální sebevyjádření

I Microsoft má ve hře svého zástupce. OneNote nepatří k nejmladším projektům, od původního uvedení v rámci Office 2003 samozřejmě doznal velkých změn. Především je už několik let zcela bezplatný. Patří k nejrobustnějším řešením, kde v poznámkových blocích vytváříte oddíly se stránkami a podstránkami. Na bílé stránce – volitelně s linkováním – pak můžete dělat, co se vám zamane. Jako jeden z mála sází na koncept objektů, které ručně rozmisťujete po plátně.

Kromě textu pojme OneNote obrázky, lze do něj ukládat hlasové poznámky, online videa, jiné soubory a dokumenty, podporuje i vytváření rovnic. To z něj činí zajímavého kandidáta pro studující. Záleží ale na tom, jakého klienta si zvolíte. Nadále podporovaný, byť aktivně nevyvíjený OneNote 2016 pro Windows nabízí více funkcí než moderní varianta pro Windows 10. První jmenovaný nástroj vás snadno vyděsí tím, kolik funkcí nabízí, OneNote pro Desítky je v tomto ohledu vyváženější.

Stále platí, že OneNote je řešením pro ty, kdo chtějí více a hodlají si vést rozsáhlý systém poznámek. Microsoft ve svém nástroji podporuje spolupráci více lidí, můžete také sdílet pomocí odkazů části poznámkových bloků. Dříve trpěl pomalejší synchronizací, to je ale věc minulosti. Dnes je možná nejmocnějším bezplatným nástrojem. Například upozornění ale nezná, není to ten typ aplikace (byť seznamy činností v něm sestavíte).

OneNote můžete provozovat i v celoobrazovkovém režimu (na pozadí), kde vás nic neruší. Je vhodný i pro tablety OneNote můžete provozovat i v celoobrazovkovém režimu (na pozadí), kde vás nic neruší. Je vhodný i pro tablety

Milanote

  • Web: milanote.com
  • Český překlad: ne
  • Synchronizace: ano
  • Integrace s prohlížeči: Chrome
  • Podporované platformy: macOS a web
  • Poznávací znamení: nástěnka s diagramy

Mnoho nástrojů se snaží napodobit nástěnku, na kterou připnete krátké, ale i delší poznámky, dále fotky aj. Milanote ale koncept dotahuje dál než většina ostatních (jediný přímý konkurent se nazývá OneNote), neboť nabízí virtuální prostor, kde jednotlivé objekty ručně rozmisťujete. Mohou se proto různě překrývat, stačí dát prostor svému kreativnímu vyjadřování. Právě na kreativní duše nástroj také cílí.

Jednotlivé typy objektů doslova vytahujete myší či prstem z postranní lišty. Může jít dokonce i o šipky, kterými objekty propojíte do diagramu. Vizuální přístup k plánování je v Milanotu pevně zakořeněný, ačkoli v nástrojích jako OneNote můžete podobné prvky dotvářet ručním kreslením – nedosáhnete ale pevného ukotvení. Objekty pak na nástěnce můžete slučovat do vnořených nástěnek nebo skupin.

Rozdíl spočívá v tom, že vnořenou nástěnku musíte otevřít a pak máte k dispozici opět celý prostor obrazovky (a nekonečný prostor za její hranicí). Milanote funguje v prohlížeči a hodí se pro týmovou práci. Protože vývojáři a vývojářky musí z něčeho žít, doufají, že si nástroj předplatíte. Bezplatný tarif je omezený na 100 objektů, byť šipky se nepočítají. To na méně náročné použití stačit může, ale počítejte s tím, že si v Milanotu nebude uchovávat všechny poznámky donekonečna.

Na této nástěnce z objektů vytvoříte diagram. Pro kreativní tvorbu je Milanote jako dělaný Na této nástěnce z objektů vytvoříte diagram. Pro kreativní tvorbu je Milanote jako dělaný

Notejoy

  • Web: notejoy.com
  • Český překlad: ne
  • Synchronizace: ano
  • Integrace s prohlížeči: Chrome a Firefox
  • Podporované platformy: Windows, macOS, iOS, Android a web
  • Poznávací znamení: specializace na firemní prostředí

Další povedený nástroj klade větší důraz na týmovou spolupráci. Poslouží vám dobře ale také v případě, že ho chcete používat pouze soukromě. Je také potřeba předeslat, že se jedná o jednu z komerčních služeb, jež zadarmo poskytuje omezené sužby, přičemž vám daruje 100MB prostor v cloudu. Notejoy není nástroj, který by se dal neomezeně používat lokálně jako tradiční editory.

S bezplatnou variantou nezískáte ani historii poznámek, ani možnost vyhledávat v obsahu nahraných dokumentů a obrázků. Odepřen vám bude dokonce i export. Nabízí ale přehledné prostředí a slušné možnosti formátování textu. Notejoy doprovází doplněk pro dva nejpoužívanější prohlížeče, s nímž do nástroje naženete obsah z webu, který vám padne do oka.

Není to ovšem unikátní funkce, za tu lze považovat propojení s vybranými nástroji, které opět připomínají, že Notejoy primárně myslí na podnikové prostředí. Své poznámky tak upravíte přímo v Trellu, zprávy jako poznámky uložíte ve Slacku. Propojení s Dokumenty Google a Microsoft Office spočívá v tom, že dokumenty v příslušných formátech si v aplikaci Notejoye přímo prohlédnete, ale neupravíte.

Těžiště nástroje Notejoy leží ve společné týmové tvorbě. Poslouží ale i jednotlivci Těžiště nástroje Notejoy leží ve společné týmové tvorbě. Poslouží ale i jednotlivci

Simplenote

  • Web: simplenote.com
  • Český překlad: ne
  • Synchronizace: ano
  • Integrace s prohlížeči: ne
  • Podporované platformy: Windows, macOS, Linux, iOS, Android a web
  • Poznávací znamení: značkovací jazyk Markdown

Pokud hledáte spíše jednodušší nástroj, zastavte se u Simplenotu. Pokrývá široké spektrum platforem a nezatíží vás zbytečnostmi. Jednoduchý editor primárně nenabízí možnost formátovat text, můžete ale aktivovat formátování pomocí jazyka Markdown. V tom případě je nutné, abyste jej znali, žádná pomocná tlačítka pro formátování v nástroji nenajedete – pouze se přepnete do neinteraktivního náhledu na zformátovanou podobu svého dílka.

Nástroj počítá znaky i slova a především vám verzováním umožní vracet se ke starším zněním zápisků. Jak z toho patrně vyplývá, Simplenote nadchne všechny, kdo chtějí především psát delší texty. Tomu je ostatně uzpůsobeno prostředí, jak jsem už naznačil. Samo o sobě se snaží nerušit, můžete také schovat postranní panel. Klidnému psaní napomáhá zejména celoobrazovkový režim (zmáčkněte F11).

Ke spoluvytváření pozvánek můžete zvát své známé nebo spolupracovníky a spolupracovnice. Simplenote patří k těm nástrojům, které vám dovolí poznámky publikovat, takže si je prohlédne každý, komu pošlete příslušný hypertextové odkaz. Možností nastavení je málo, týkají se především vzhledu, tj. délka řádků, hustota zobrazení poznámek, světlý a tmavý režim zobrazení apod.

Simplenote poskytuje lehké prostředí, pokud ale chcete text v poznámkách formátovat, musíte znát Markdown Simplenote poskytuje lehké prostředí, pokud ale chcete text v poznámkách formátovat, musíte znát Markdown

Turtl

  • Web: turtlapp.com
  • Český překlad: ne
  • Synchronizace: ano
  • Integrace s prohlížeči: ne
  • Podporované platformy: Windows, macOS, Linux a Android (brzy iOS)
  • Poznávací znamení: vysoký stupeň zabezpečení dat

Jak popsat Turtl? Je to nepochybně zvláštní nástroj, nic nestojí a chlubí se otevřeným zdrojovým kódem. Placený tarif autorský tým chystá, mezitím projekt můžete přiživit příspěvkem. Volba maskota může být považována za zvláštní, není ale náhodná. Pokud se Turtl na něco specializuje, pak je to ochrana dat. Přestože se jedná o malý projekt, data synchronizuje v rámci vlastního cloudu. Díky tomu nabízí i spolupráci ve více lidech.

Prostředí platí za spartánské. Když se vám podaří okno zaplnit poznámkami, připomíná nástěnku. Turtl vás ostatně nenechá vytvářet poznámkové bloky, nýbrž nástěnky. Jedna z předpřipravených nástěnek je určena pro hesla. To považuji za velkou specifičnost nástroje, protože počítá s tím, že do něj spolu s jinými typy poznámek budete ukládat právě přihlašovací údaje. Na to ovšem existují specializovaná řešení a není mi zcela jasné, proč byste si k tomu měli vybrat právě Turtl.

Kromě hesel – a také obrázků – vás zde k ukládání záložek webových stránek. Tyto možnosti ovšem využívat nemusíte. Nástroj akceptuje i jiné typy souborů jako přílohy. Poznámky lze třídit rovněž pomocí štítků, samotné textové zápisy jsou velice strohé. Podporováno není snadné formátování textu ani vytváření seznamů činností – leda byste znali jazyk Markdown.

Proč krunýř? Turtl slibuje opravdu silné zabezpečení vašich dat Proč krunýř? Turtl slibuje opravdu silné zabezpečení vašich dat

Zoho Notebook

  • Web: www.zoho.com/notebook
  • Český překlad: ne
  • Synchronizace: ano
  • Integrace s prohlížeči: Chrome, Firefox, Safari a Edge
  • Podporované platformy: Windows, macOS, Android, iOS a web
  • Poznávací znamení: čistý design

Nástroj od Zoho, které produkuje mj. běžné kancelářské aplikace, které jsme rozebrali minule, je povedený, přesto to má na našem trhu těžší. Na rozdíl od mnoha jiných nástrojů nekomunikuje česky a obtížně se na něm hledá unikátní funkce. Nejvíce připomíná zřejmě Google Keep. Neznamená to ovšem, že nestojí za pozornost. To, co dělá, totiž činí dobře, přitom jde o nástroj bezplatný a nezatížený výraznými limity. Ani neobtěžuje reklamami.

Zaujme čistým, ale účelným prostředím. Poznámky na sebe berou podobu lístků, které ale vůbec nemusí být malé – snadno do nasypete kvantum textu, ale také obrázky nebo jiné typy souborů. Přímo jsou podporovány také seznamy, kde s pocitem zadostiučinění odškrtnete hotové položky. Lístky se zobrazují v jednom okně, nejde tedy o řešení, kde byste lístky „lepili“ na pracovní plochu.

Poznámky v Zoho Notebooku rozdělujete do poznámkách bloků, můžete je různě třídit a vyhledávat v nich psaním. Výhodou pro někoho může být, že se jedná o primárně webový nástroj, také aplikace pro Windows 10 je proto vlastně jen webová stránka běžící ve vlastním okně. Nezávislost na platformě může být pro někoho plus, byť ani v tom řešení od Zoho není výjimečné.

Ačkoli možná není vyloženě unikátní, Zoho Notebook představuje povedený nástroj Ačkoli možná není vyloženě unikátní, Zoho Notebook představuje povedený nástroj

Byl pro vás článek přínosný?