Hlavní navigace

100TB SSD ExaDrive už se dá koupit, ceny zveřejněny. Stačí vám milion a nějaké drobné

9. 7. 2020

Sdílet

Zdroj: Nimbus Data
Nechci se vás dotknout, ale kdo z vás to má, dalo by se říct o 100TB SSD disku ExaDrive. Teď když víme, kolik stojí, chápeme, proč se ceny většinou neuvádí.

V posledních letech se víckrát v médiích objevily zprávy o vysokokapacitních (a to myslíme opravdu vysoké kapacity) SSD. Seagate třeba před lety prezentoval 60TB SSD, Samsung zase 128GB (totéž ale i Toshiba). Ovšem z těchto věcí nakonec nic nebylo. To ale zdá se není případ firmy Nimbus Data a jejích obřích disků ExaDrive.

Před dvěma lety jsme tu psali o tom, že Nimbus Data představila 100TB a 50TB disky ExaDrive – v 3,5″ provedení, jelikož uvnitř bude trošku více čipů NAND a podpůrné elektroniky, než normálně. A tyto disky by skutečně nakonec měly být na rozdíl od oněch zmíněných konceptů velkých firem na prodej. Firma teď zveřejnila ceny, takže si pro legraci můžeme povědět, na kolik by vás vyšlo, pokud byste si chtěli 100TB disk vrazit doma do PC.

Ceny Nimbus Data ExaDrive

Veřejné prezentování cen je jinak docela svěží vítr, protože u podobných specialit většinou není cena oficiálně řečená a firma částky sděluje jenom potenciálním klientům, kteří si u ní otevřou poptávku po daném produktu. Nicméně Nimbus Data má ceny transparentně přímo na webu, zde je tabulka:

Jak můžete vidět, 50TB disk pro skromnější občany stojí 12 500 $. Pokud připočteme DPH, vychází to na 357 000 Kč. Pro zajímavost, nedávno oznámený Samsung 870 QVO s kapacitou 8 TB má zřejmě stát 900 dolarů. Za jeden terabajt se u něj platí 112,5 dolaru, přitom ale jde o QLC NAND a spotřebitelský model, kdežto ExaDrive je Enterprise úložiště a jeden terabajt u něj vyjde na 250 $. Cena tedy není zas tak strašná, jen prostě roste úměrně s kapacitou.

Sto tera, pálka přes mega

100TB model Exarive je ale teprve příslovečná raketa, protože u toho je cena za terabajt o dost horší. Zde chce firma rovnou 40 000 $ (400 dolarů za terabajt). V přepočtu na koruny a s DPH to vychází na jeden milion 142 tisíc. Posouváme se tedy z ceny za nové vozidlo na cenu za byt v méně nóbl lokalitě (nebo elektromobil…).

Pro připomenutí: ExaDrive jsou disky s rozhraním SATA nebo SAS (6 Gb/s) se spotřebou 8–16 W a pětiletou zárukou. Výkon je až 500 MB/s při čtení a 460 MB/s při zápisu, náhodný přístup pak je až 114 000 (čtení) nebo 115 000 IOPS (zápis). Disky používají eMLC NAND, není to tedy srovnatelné s běžnými TLC, natož QLC disky.

SSD Nimbus ExaDrive DC (Zdroj: Nimbus Data)

Galerie: 100TB a 50TB SSD Nimbus Data ExaDrive

Protože v tomto segmentu jak už bylo řečeno normální výrobci NAND či SSD přes občasné koncepty nepodnikají, nevypadá to, že by zde měla zavládnout nějaké větší konkurence. Takže ceny takto masivních úložišť asi zůstanou vysoké.

Běžnému smrtelníku holt nezbývá než čekat na pomalé zvětšování kapacit a snižování cen u běžných masových modelů SSD (případně HDD? Kde je ale růst kapacit poslední léta hodně pomalý).

Zdroje: Nimbus Data, Hexus

Byl pro vás článek přínosný?