Hlavní navigace

Unikl procesor Intel Tiger Lake. V databázi Sandry se objevilo 10nm++ ES dvoujádro

17. 5. 2019

Sdílet

Už delší dobu máme různé úniky (i když je možné, že ty starší nebyly všechny pravé) 10nm/10nm+ procesorů Intelu, čipů Ice Lake (dokonce k nim již nedávno leakly možná finální parametry). Ice Lake-U by také již letos konečně měly přijít na trh, notebooky by se s nimi měly začít prodávat v třetím nebo čtvrtém kvartálu tohoto roku. Ale pozor, nyní poprvé na veřejnost probublala následující generace. Máme první pohled na procesor Tiger Lake, což bude generace pro rok 2020 vyráběná možná již na třetí generaci 10nm procesu (10++) a s novou architekturou jádra Willow Cove.

Vzorek procesoru Tiger Lake se teď zdá se objevil v databázi benchmarku SiSoft Sandra, což znamená, že někdo jej v nástroji testoval a výsledek nahrál – nejde-li o podvrh, což v těchto případech sotvakdy lze vyloučit. Toto CPU běží v desce či vývojové platformě nazvané: „Intel Tiger Lake Client Platform Tiger Lake Client System (Intel TigerLake Z0 DDR4 SODIMM RVP)“. Jde tedy o vývojářské zařízení používané interně přímo Intelem, nikoliv o nějaký raný prototyp počítače od běžných výrobců.

Označení platformy také je jediným vodítkem, které nám říká, že by mělo jít o Tiger Lake. Procesor samotný se hlásí jen jako „Genuine Intel(R) CPU 0000“, což je typické pro inženýrské vzorky (ES) od Intelu. Protože Tiger Lake ale zřejmě budou primárně nebo možná i výhradně notebookové procesory, mají asi pouzdro BGA. Na vývojové desce pro Tiger Lake by proto nemělo být osazené CPU jiné, než právě Tiger Lake (buď Tiger Lake-U nebo nízkospotřebové Tiger Lake-Y).

Zatím unikl jen ES se skromnými specifikacemi

Únik nám toho o Tiger Lake zatím mnoho neříká, hlavní zpráva je zde asi to, že Intel skutečně už má funkční vzorky (jak firma tento měsíc uváděla). Podle Sandry je testovaný vzorek dvoujádrový bez HT (tj. jen dvěma vlákny). Frekvence je zatím jen 1,8 GHz, frekvence paměťového řadiče či uncore 1,5 GHz a obsaženo je jen 2MB L3 cache. Ovšem pokud jde o raný vzorek, pak parametry asi zdaleka nebudou odpovídat finálním procesorům a mohou být osekané i záměrně. Tiger Lake-U by mělo být primárně čtyřjádrové, je nicméně možné, že tento vzorek představuje ultramobilní verzi Tiger Lake-Y, nebo konfiguraci určenou pro levný lowendový model Celeron. Sandra říká, že by spotřeba měla být 15 W, ale to může být jen odhad.

intel tiger lake unik sandra Únik ES vzorku procesoru Intel Tiger Lake-U v databázi SiSoft Sandra

Zajímavé je, že jádra mají podle Sandry 256KB kapacitu L2 cache jako architektura Skylake. Přitom pro Ice Lake je už potvrzeno, že jeho CPU jádra Sunny Cove dostanou větší 512KB L2 cache. Toto ale nemusí znamenat, že Intel hned poté zase udělá krok zpět. Spíš je možné, že je tento vzorek ořezaný a že finální plnotučné Tiger Lake také bude používat 512KB L2 cache. A teoreticky také může být rozbitá detekce kapacity v programu Sandra.

DT24

Tato vývojová platforma používá paměti DDR4 (8 GB) na 2133 MHz, což ale asi nebude finální podporovaná frekvence. Mohlo by to však asi značit, že notebooky v té době (2020–2021) ještě stále budou na DDR4, nikoliv na nové DDR5. Ovšem nemusí to být nutně definitivní. A připomínám, že pro tenčí a úspornější zařízení Tiger Lake bude podporovat také paměti LPDDR4 případně LPDDR4x (a na podstatně vyšších frekvencích).

intel tiger lake 2 Informace k procesorům Tiger Lake z oficiální prezentace Intelu (květen 2019). Srovnání je se 14nm čipy Whiskey Lake-U

V databázi Sandry je pro tento procesor (a desku) několik CPU benchmarků, ale u těch asi platí, že toho zatím o výkonu nejspíš moc neříkají. Ostatně stejně jako parametry – jak už bylo řečeno, ty jsou asi daleko od finálních specifikací, s kterými tato CPU přijdou na trh. A Intel plný potenciál může schovávat i záměrně. Tato vlaštovka má hodnotu hlavně v tom, že nám potvrzuje fyzickou existenci „Tygřího jezera“ ve formě funkčního křemíku a znamená, že by se postupně mohly začít objevovat i další podobné stopy. Bude tedy dobré začít sledovat, jaké specifikace se budou objevovat u těch.

Galerie: Slajdy k procesorům Intel Ice Lake a Tiger Lake (květen 2019)

Byl pro vás článek přínosný?