Hlavní navigace

Na internet prosáklo čtyřjádrové 10nm+ CPU Intel Tiger Lake. Lepší takty než Ice Lake?

3. 8. 2019

Sdílet

Tento týden Intel oficiálně vypustil do provozu 10nm procesory Ice Lake i s novou architekturou CPU jader Sunny Cove, čímž alespoň částečně skončila éra nastavování architektury Skylake. Současně se na internetu paradoxně objevil pro změnu vzorek procesoru Tiger Lake, tedy následující generace již s vylepšeným 10nm+ (nebo 10+nm) procesem, která by měla přijít za rok, opět s vylepšenou architekturou jádra.  

Lepší takty s 10nm+ procesem?

Rok před vydáním jde – jak asi čekáte – o únik inženýrského vzorku nebo podobného prototypu a ne hotového finálního modelu, CPU je označeno jen „Intel 0000“. Ovšem celý počítač má označení „Intel Tiger Lake Client Platform“ a základní deska pak „Intel TigerLake Y LPDDR4x T4 Crb“. To, co někdo v UserBenchmarku otestoval, je tedy zřejmě prototyp či zkušební deska pro ultramobilní verzi TigerLake se zmenšeným pouzdrem typu BGA pájeným rovnou na desku. V generaci Ice Lake tyto procesory mají TDP 9 W s možností zvýšení na 12 W, u Tiger Lake by to mohlo být podobné, ne-li stejné.

Intel Tiger Lake unik UserBenchmark Únik procesoru Intel Tiger Lake-Y v UserBenchmarku

Uniklý čip Tiger Lake-Y skýtá čtyři jádra a osm vláken, tedy zatím stejně jako to, co nabízí Ice Lake-Y. Zajímavé jsou takty. Nejrychlejší Ice Lake-Y má základní frekvenci 1,0 GHz a nejvyšší turbo 3,8 GHz pro jedno vlákno (a 3,4 GHz pro všechna jádra aktivní). UserBenchmark pro prototyp Tiger Lake-Y uvádí nižší turbo 2,9 GHz, ale jde o „průměr“, tedy asi naměřené frekvence, ne o papírové maximum. Kromě toho by ovšem asi ES stejně měl frekvenci nižší než reálné CPU. Zajímavá je proto frekvence 1,2 GHz uváděná jako základ, která je už lepší než u Ice Lake-Y. Snad toto znamená, že Tiger Lake a jeho vylepšená varianta 10nm procesu nebude mít takový problém s dosahováním vyšších frekvencí, což jádra Sunny Cove v Ice Lake zdá se trápí.

Intel Tiger Lake unik vysledky UserBenchmark Únik procesoru Intel Tiger Lake-Y v UserBenchmarku

Změněné cache v jádru Willow Cove?

Jádro Tiger Lake by mělo mít snad i vyšší IPC než Sunny Cove, jelikož by zřejmě mělo mít novou architekturu označenou Willow Core. O té zatím nemáme příliš podrobné informace, ale v prosinci Intel v roadmapě CPU architektur sdělil, že má přinášet „lepší tranzistory“ (to může znamenat 10nm+ proces), bezpečnostní zlepšení a „redesign mezipamětí cache“.

Roadmapa architektur velkých procesorových jader Intel, odhalená v prosinci 2018. Tiger Lake by mělo mít jádro Willow Cove (Zdroj: AnandTech)

Jestli se cache nějak výrazně změnily, ale z tohoto úniku není jasné. Test latence RAM, u kterého UserBenchMark ukazuje průběh, bohužel nemá zvláštní bod pro 48 KB, takže nevíme, zda je L1 cache pro data stále s touto kapacitou jako v Ice Lake. Zajímavé je, že graf ukazuje zvýšení latence u 512 KB, ale ještě ne tak vysoké, jako u 1024KB velikosti dat. Z toho se zdá, že jádro Willow Core by možná nemuselo obsahovat 512KB L2 cache jako Ice Lake, což by bylo pozoruhodné, protože právě u tohoto procesoru ji Intel poprvé zvětšil na tuto hodnotu. Ještě je ale možné, že má kapacitu zachovanou, ale test měl z nějakých důvodů potíže ji celou využít. Podobně překvapivé je jinak zvýšení latence na úroveň operační paměti mezi 4 MB a 8 MB. Očekávali bychom, že L3 cache bude 8MB jako u Ice Lake, ale zřejmě je tu menší. Nicméně je třeba pamatovat, že Intel u Core i5 vždy kapacitu osekává o 25 % (takže u čtyřjádra z 8 na 6 MB). Je možné, že právě k tomu došlo a čtyřjádrový křemík Tiger Lake jako takový pořád obsahuje 8 MB.

Intel Tiger Lake unik latence UserBenchmark Únik procesoru Intel Tiger Lake-Y v UserBenchmarku: průběh latence cache a RAM

Vzorek procesoru měl jinak osazenou paměť LPDDR4 nebo LPDDR4x, běžící na taktu 3733 MHz efektivně. V tom není změna proti Ice Lake, které již tuto rychlost také podporuje. Můžete si jinak všimnout, že kapacita je 12 GB místo očekávaných 8 či 16. Ale mobilní paměti se pro takovou konfiguraci vyrábějí, mělo by asi být použito 8 12Gb čipů.

Testovaný systém už běžel s Windows 10. Použité bylo NVMe SSD WD Black a grafická karta Radeon RX 580, patrně desktopová (což by ultramobilním notebooku být nemohlo, ale testovací deska může klidně mít sloty PCIe), přestože integrované GPU bylo normálně aktivní. UserBenchmark ho identifikuje jako Intel UHD Graphics „Gen12 LP“, což potvrzuje, že pro Tiger Lake má Intel opět nachystánu i novou generaci grafické architektury s nějakými zlepšeními (Ice Lake má GPU s architekturou Gen11). Od Gen12 by se zřejmě měla odvozovat už i první samostatná GPU Intelu, jenž mají být vydána příští rok, takže tuto architekturu už Intel označuje i jako Xᵉ.

intel tiger lake 1 Detaily k procesorům Ice Lake, Lakefield (hybriddní SoC Atom + Ice Lake) a Tiger Lake (květen 2019)

Tiger Lake a jeho CPU jádro Willow Cove bude jak už bylo řečeno první evoluce nové architektury Sunny Cove, takže bude zajímavé vidět, kam se posune výkon, IPC a frekvence. Ovšem zatím to vypadá, že se tato architektura opět objeví jenom v noteboocích. Pro desktop má totiž Intel na tuto dobu nachystány zřejmě stále 14nm procesory Rocket Lake (pro nový socket LGA 1200) a pořád ještě ne 10nm čipy.

Galerie: Slajdy k procesorům Intel Ice Lake a Tiger Lake (květen 2019)

Byl pro vás článek přínosný?