Hlavní navigace

Příchod 10nm procesorů Intel pro desktop a servery: Alder Lake a LGA 1700 už v září?

26. 1. 2021

Sdílet

Zdroj: Intel
Intel se rozhovořil plánech na uvedení 10nm Xeonů Ice Lake-SP a Sapphire Rapids, a také o tom, kdy by mohly vyjít první 10nm procesory pro desktop. Situace se zamotává: podle některých zdrojů už v září, ale Intel sám je ve vyhlášeních mnohem opatrnější.

Intel teď během svých finančních výsledků za Q4 2020 oznámil, že se mu podařilo vyřešit problémy se 7nm procesem, kvůli kterým se vydání těchto čipů zdrží do roku 2023 (tyto problémy byly oznámeny loni v létě).

Něco bylo vedle toho ale řečeno také k 10nm procesorům, které vyjdou dřív. Nás asi nejvíc zajímají procesory Alder Lake, které 10nm proces přinesou poprvé do desktopu a vedle toho také mají výrazně zlepšit IPC, takže by mohl hodně stoupnout jednovláknový a herní výkon. Intel ale také sdělil i něco k příchodu 10nm Xeonů.

10nm Xeony Ice Lake-SP konečně dodávány zákazníkům

Pokud jde o Xeony, sdělili zástupci Intelu, že 10nm serverové procesory Ice Lake-SP, tedy konečně serverová CPU s novou architekturou a zároveň na procesu s vyšší energetickou efektivitou, již jsou dodávány zákazníkům. Intel je ještě oficiálně neuvedl, takže jde o prodej takřka pod pultem vybraným velkým firmám (budou to internetoví giganti a velcí cloudoví provozovatelé). Intel ovšem tento předběžný prodej praktikovává už dlouho a poměrně ve velkém.

Někdy je předstih hodně velký a tito vyvolení dostávají již vzorky, ovšem se asi již mluví o opravdu sériových CPU, protože během CES 2021 tento měsíc potvrdil, že už u Ice Lake-SP běží sériová výroba. Jde ovšem i tak o zpoždění, původně Intel plánoval, že procesory oficiálně vyjdou ještě před koncem roku 2020. V listopadu Intel udělal oficiální oznámení, ale to bylo jen papírové.

Představení procesorů Intel Ice Lake SP na SC20 2 Server s dvěma 32jádry Ice Lake-SP má podle Intelu porazit dva 64jádrové Epycy 7742 (Zdroj: Intel via Tom's Hardware)

Tip: Intel odhalil architekturu 10nm Xeonů: Ice Lake-SP řeší problém AVX-512 s podtakováním

Ice Lake-SP má jak bylo řečeno novou architekturu (s výrazně vyšším IPC) a také 10nm proces, dále nabídne osmikanálový řadič DDR4 a PCI Express 4.0, takže v mnohém dotáhne náskok Epyců od AMD. Ovšem jde o 10nm proces první generace, ne o vylepšený 10nm SuperFin a tyto procesory také budou mít pořád jen 32 jader nebo jen o něco víc, takže jejich konkurenceschopnost proti Epycu bude omezená – nedosáhnou na jeho nejvýkonnější modely.

Sapphire Rapids asi nakonec až v roce 2022

Intel také nyní uvádí, že již dodává zákazníkům vzorky následující generace Sapphire Rapids. A ta by zřejmě měla být tím skutečným 10nm protiúderem Intelu, protože tato CPU už budou mít více jader a také již budou na vylepšeném procesu SuperFin. Oproti tomu vypadá Ice Lake-SP na relativně omezený/provizorní produkt.

Tip: Víc o 10nm Xeonech: Sapphire Rapids má víc než 48 jader, DDR5, PCIe 5.0. Už příští rok

Původně to skutečně vypadalo, že by Xeony Sapphire Rapids mohly vyjít ještě letos, takže by Ice Lake-SP vydrželo ani ne rok. Nakonec to ale asi ten rok bude. Intel už neuvádí, že by se tyto procesory začaly vyrábět nebo dodávat ještě letos, takže asi sklouzly do roku 2022. Nyní firma uvádí jen to, že budou do konce roku „kvalifikovány“ pro sériovou výrobu/prodej.

We expect production qualification of Sapphire Rapids at the end of 2021.

Desktop: Rocket Lake už cestuje z továren

Ale teď už k procesorům pro PC, které pro nás mají větší dopad. Už víme, že v březnu/marci by Intel měl začít prodávat desktopové proesory Rocket Lake s novou architekturou a výrazně zlepšeným jednovláknovým a herním výkonem. Teď s finančními výsledky Intel potvrdil, už tyto procesory nejen sériově vyrábí, ale už je i expeduje zákazníkům. Buďto na sklady distributorů v přípravě na vydání, nebo OEM výrobcům PC, aby s nimi mohli uvést hotové sestavy hned po oficiálním vydání CPU. Toto by tedy měl být doklad, že Rocket Lake nebude mít žádné zpoždění a snad tyto procesory budou i dobře sehnatelné.

Galerie: Odhalení procesorů Intel Rocket Lake a herní benchmarky Core i9-11900K [CES 2021]

Alder Lake už v září?

Minulý týden se ale hlavně současně objevily trošku konfliktní informace o tom, kdy přijdou desktopové procesory Alder Lake – první 10nm čipy do desktopového socketu, první s podporou PCI Expressu 5.0 a pamětí DDR5. Současně ale budou také používat nový socket LGA 1700 a novou architekturu CPU s vyšším IPC, a tedy ještě vyšším jednovláknovým výkonem, který teď přinese Rocket Lake. Ovšem také půjde o big.LITTLE řešení, s osmi velkými jádry s HT a osmi malými jádry Gracemont.

Uniko's Hardware teď tvrdí, že podle jeho zdrojů plánuje Intel vydat procesory Alder Lake už v září (septembri). V té době prý vyjdou jak „procesory Core 12. generace“, tak čipsety řady 600 – ty by měly už patřit do platformy LGA 1700 pro Alder Lake. Toto by byla docela senzace, protože hned po docela zajímavých nových procesorech Rocket Lake by doslova za půl roku vyšlo něco ještě novějšího, co by je učinilo zbytečnými. Ze stejného důvodu ovšem nad touto zprávou také vyvstávají pochybnosti. Procesory a jakýkoliv hardware má typicky minimálně roční životní cyklus a málokdy to bývá porušeno.

Alder Lake pro desktop prý už v září Zdroj Unikos Hardware Twitter Alder Lake pro desktop prý má vyjít už v září (Zdroj: Uniko's Hardware/Twitter)

Je samozřejmě možné, aby se stala výjimka z pravidla a Alder Lake skutečně vyšlo takto brzo (Intel by mohl motivovat nynější zostřený konkurenční boj). Ovšem pravděpodobnost je asi nižší než padesát na padesát – toto tedy berte se značnou rezervou.

Intel teď o uvedení v druhé polovině roku nemluví, jen o kvalifikaci a startu výroby

Oficiálně totiž Intel toto nepotvrdil a místo toho dosluhující CEO Robert Swan (v únoru na jeho místo nastoupí veterán Pat Gelsinger) uvedl něco trošku jiného. Intel totiž dříve říkal, že Alder Lake bude „uvedeno“ v druhé polovině roku, ale asi může jít zase jen o předběžné odhalení s reálným vydáním třeba až na začátku roku 2022. Vzorky Alder Lake sice už jsou také v rukou zákazníků, ale teď Swan řekl, že Intel procesory Alder Lake v druhé polovině roku „kvalifikuje“, tedy dokončí testování a ověří, že mohou být vydány.

We will qualify Alder Lake desktops and notebooks for production and begin our volume ramp in the second half of 2021.

Swan dále uvedl, že pořád ještě v druhé polovině roku se začne rozbíhat masová výroba. Není ale naopak řeč o tom, že by skutečně šly do prodeje (to se obvykle označuje slovem „shipping“, což je stav, v kterém Rocket prý teď už je již nyní dva měsíce před startem prodeje). Působí to spíše tak, že Intel zatím nemá jistotu, že může vydání Alder Lake (ve smyslu startu prodeje) do konce roku stihnout a proto zatím přímo to konkrétně neslibuje.

Pokud bych měl hádat, může teď Alder Lake směřovat k vydání přinejlepším někdy na konci roku v listopadu nebo prosinci, pokud rok 2021 stihne. Září na základě těchto opatrných formulací vypadá spíš nereálně. Asi je zde i slušná šance, že Intel nakonec vydání nebo odhalení desktopového Alder Lake nechá až na CES 2022, tedy leden příštího roku.

Vzorek procesoru Intel Alder Lake S Zdroj VideoCardz Vzorek procesoru Intel Alder Lake-S pro socket LGA 1700 (Zdroj: VideoCardz)

Je naopak pravděpodobné, že v září budou odhalené nebo oznámené procesory Alder Lake pro notebooky. To je celkem reálné, protože to bude přesně rok po Tiger Lake; takový termín by se dal čekat. Je otázka, zda zrovna toto není zdroj omylu a zda třeba Uniko's Hardware nezaměnil vydání notebookové verze za desktopovou. Zatím bych proto Alder Lake čekal spíš koncem roku (s určitou možností pozdržení až do roku následujícího), než v září.

Kdy si myslíte, že vyjdou (budou se dát reálně koupit) procesory Intel Alder Lake pro desktop?

Zdroje: Intel (1, 2), Uniko's Hardware

Byl pro vás článek přínosný?