Hlavní navigace

AMD vydalo speciální ovladač pro horníky. Zrychluje těžbu Etherea na Radeonech

17. 8. 2017

Sdílet

Zdroj: AMD

Kryptoměna Ethereum se po zaváhání minulý měsíc (kdy už jsem skoro psal aktualitu o tom, že padá a zásobování grafikami se vrátí do normálu) odpíchla a opět je nad 300 dolary. I počty transakcí rostou, tudíž se zdá, že „zvěsti o úmrtí“ byly poněkud přehnané. Kryptoměny se už nedají ignorovat, výrobci grafik jim naopak začali dělat speciální servis.

AMD tento týden vydalo ovladač nazvaný „Radeon Software Crimson ReLive Edition Beta for Blockchain Compute“, jehož účelem je čistě těžení. V poznámkách k vydání dokonce stojí, že se nepočítá s jeho použitím pro hry nebo práci s grafikou, ale čistě jen pro výpočty různých kryptoměn (tedy technologie blockchainů). Jde také o vydání s omezenou podporou, ke kterému nejsou přislíbené případné další opravy nebo upgrady. Může vás tedy asi těšit, že pravděpodobně neznamená nějaký velký přesun sil z vývoje herních ovladačů (které pro Vegu zdá se nejsou nejzralejší, vzdor jejímu zpoždění).

Ovladač s číslem verze 17.30.1029 (stahovat jej lze zde) zvyšuje podle testů rychlost těžení Etherea. Přesněji řečeno, nejde zdá se ani tak o optimalizaci, jako o opravu jednoho problému, s kterým se těžaři potýkali – snižováním výkonu Radeonů postupem času. Tento jev je pozorován s příchodem nových „epoch“ měny Ethereum, které generují nový dataset „DAG“. Již nějakou dobu je známé, že s novými DAG výkon těžby na Radeonech klesal. Benchmarky simulující stav v budoucnosti zaznamenávají i docela velké propady: při „DAG 199“ by měl Radeon RX 480 například mít výkon už jen 14,8 MH/s, zatímco při zhruba současném „DAG 130“ 24,6 MH/s.

Dopady těžícího ovladače podle webu Hot Hardware Dopady těžícího ovladače podle webu Hot Hardware

A speciální ovladač pro kryptoměny má právě tento problém ošetřen. Jeho efekt by dnes měl přidávat asi 10–15 % výkonu navíc všem grafikám s architekturami odvozenými od GCN, tedy i těm starším. Ovšem dlouhodobě se proti neošetřeným ovladačům bude rozdíl rozvírat dál, jak vyplývá z předchozího. Podstatu problému, který degradaci hashrate způsoboval, AMD neuvádí, nicméně na kartách GeForce (pro které mimochodem Nvidia také vydala speciální báňský ovladač) se neprojevovala. Vzhledem k tomu, že ji nový ovladač odstraňuje, muselo zřejmě jít o nějaký softwarový problém.

Simulace propadu hashrate ve vzdálenější budoucnosti. Nový ovladač podle testů degradaci odstraní (Zdroj: Legit Reviews) Simulace propadu hashrate ve vzdálenější budoucnosti. Nový ovladač podle testů degradaci odstraní (Zdroj: Legit Reviews)

Tento ovladač patrně není onou bájnou aktualizací, jež měla údajně výrazně vylepšovat výkon Vegy v těžení Etherea. Tehdejší informace totiž mluvila o výraznějším rozdílu (pokud tedy nešlo o dílo tiché pošty). Nynější změna se však netýká Vegy, ale všech Radeonů založených na architekturách GCN, a navíc, jak už bylo řečeno, jde spíše o opravu vracející výkon na dřívější úroveň. Zda onen zázračný ovladač pro Vegu také existuje a kdy se dostane ven, to těžko říct. Onen drb sice pocházel z celkem dobrého zdroje, ale i mistr tesař se někdy utne.

Byl pro vás článek přínosný?