Hlavní navigace

144Hz herní LCD s rozlišením 4K vyjdou až v Q3 2018, 200Hz modely jsou též zpožděné

17. 3. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Snadno by to po takové době sešlo z mysli, ale pokud si vzpomenete na loňskou zimu a jaro, byly tehdy čerstvou novinkou ve světě monitorů technologie G-Sync HDR a FreeSync 2 a s nimi i domnělý nástup nové generace hráčských monitorů přinášejících „ultimátní“ kombinaci rozlišení 4K, 144Hz obnovovací frekvence, a nadto ještě HDR obrazu. Tedy tak nějak kombinaci všeho, co si člověk může přát. V průběhu roku se bohužel ukázalo, že s jejich reálným příchodem bude problém. Výrobce panelů měl totiž potíže s výrobou a jejich uvedení se proto posunulo až do letošního roku. Z toho už ale také utekly tři měsíce a tyto supermonitory stále nikde. Bohužel to vypadá, že zpoždění této technologie bude ještě o něco delší. Pokud na ni čekáte, budete muset čekat ještě několik dalších měsíců.  

4K se 144 Hz má další zpoždění

Web TFT Central, který často mívá zprávy o stavu výroby různých LCD panelů, nyní publikoval informaci, dle níž je zpoždění panelů použitývh v těchto LCD bohužel větší, než se zdálo loni. Z informací získaných od různých výrobců monitorů vyplývá, že v případě monitorů s 4K panely a frekvencí 144 Hz nebudou na nich založené hráčské monitory dostupné dříve, než v třetím kvartálu letošního roku (čili červenci až září). Z dříve oznámených a od té doby stále vyhlížených monitorů založených na G-Sync HDR se to týká Aceru Predator X27, AOCu Agon AG273UG a Asusu ROG Swift PG27UQ. Zdá se tedy, že jediná možnost, jak mít 4K monitor s vysokou frekvencí pro hry je speciální kutilský počin ZisWorks.

Zdá se, že podobná sekera bohužel nastala nejen u 144Hz 4K panelu. Na bázi technologie G-Sync HDR měly být uvedené také širokoúhlé (míněno s poměrem stran 21:9 místo 16:9) monitory s 35" panelem, rozlišením 3440 × 1440 bodů a také vysokou obnovovací frekvencí, v tomto případě to mělo být až 200 Hz. TFT Central uvádí, že i tyto monitory jsou ale zpožděné, byť už byly oznámené před delší dobou a měly se začít prodávat na podzim 2017.

Podle TFT Central se monitory s těmito panely – jmenován je ROG Swift PG35VQ od Asusu a Predator X35 od Aceru – asi objeví ještě později než ty předešlé. Začátek jejich prodeje se teď prý očekává až v poslední čtvrtině roku. To je skutečně velké zpoždění, monitory tak budou meškat celý rok. Což také na druhou stranu znamená, že předvádění všech těchto LCD na veletrzích CES a Computex bylo loni velice předčasné. Ostatně Nvidia už mezitím stihla přijít s jinou novinkou, herními LCD s velkou úhlopříčkou televizní kategorie, takže z toho člověk má pocit, jako by tyto monitory minuly svou chvíli, i když to samozřejmě není pravda, ony hráčské televize nejsou jejich přímou náhradou. Odklad se jinak samozřejmě netýká nejen ekosystému karet GeForce, ale i monitorů, které by byly případně zamýšleny pro Radeony.

Acer Predator X35 Acer Predator X35

Problémy s kvalitou panelů?

Všechny tyto monitory jsou zřejmě zpožděné kvůli problémům s výrobou panelů, které se v nich používají. Jejich dodavatelem je AU Optronics, ovšem není jasné, kde vyvstaly takové překážky. 144Hz IPS panely nižších rozlišení již na trhu jsou dlouhou dobu. Možná AUO zvolilo pro tyto typy nějakou novou technologii nebo postup, který věci zkomplikoval. Problém by dost možná mohl být s jejich podsvícením. Pro HDR zobrazení totiž mělo být použito lokální stmívání v 384 zónách (u 4K panelu) a je možné, že tato technologie má problémy s funkčností, kvalitou obrazu nebo spolehlivostí. Právě kvůli kvalitě obrazu byl snad zpožděn také první OLED monitor od Dellu – další případ vysoce očekávaného zobrazovadla, která nakonec bylo na prodej o rok později, než byl plán. Nevyhovující parametry barev nebo třeba pozorovacích úhlů asi mohou být komplikovaným oříškem k vyřešení.

Byl pro vás článek přínosný?