Hlavní navigace

168 hodin: jako Blesk z čirého nebe

4. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jako Blesk z čirého nebe se tu zjevil nový operátor. Před necelými čtrnácti dny přišel deník Lidové noviny se zprávou, že se tu do konce roku objeví nový virtuální operátor. Hned týden nato se představil veřejnosti a v polovině toho následujícího začne nabízet své služby. Jak výstižně poznamenal už Lukáš Václavík, BleskMobil není tou revolucí, na kterou dlouho čekáme. Ceník je zajímavý a jednoduchý, a věřím, že přiměje některé zákazníky, kteří především volají, aby k novému operátorovi se svým číslem přešli. Dvě a půl koruny za minutu hovoru do všech sítí je zkrátka hodně zajímavá cena. Data v ceně za megabajt vycházejí také levněji, překážkou jsou zde ale nastavené tarify. Se 100 MB na měsíc si moc nevyhodíte z kopýtka. Padesát megabajtů na den výměnou za dvacetikorunu je zase rozhodně zajímavých, ale na stále používání to není. Ne do doby, než Blesk kromě předplacenek nabídne i paušál.

BleskMobil

Start BleskMobilu rozhodně nesignalizuje blízký vstup dalších „virtuálů“ na český mobilní trh, respektive změnu postojů fyzických operátorů vůči nim. Že virtuálního operátora do své sítě vpustila zrovna Telefonica může být krajně překvapivé, když se ale nad tím hlouběji zamyslím, je to prostá kalkulace (čili žádné osvícení nebo strach z budoucího tlaku ČTÚ se zde nekoná). BleskMobil svými cenami vyfoukne početnou skupinu zákazníků jak Telefonice, tak hlavně konkurečním operátorům. Na první pohled bude Telefonika tratit, jenže si je třeba uvědomit, že stávající zákazníci jí vlastně zůstanou, byť na nich bude vydělávat méně. Zde jde spíše právě o ty přecházející od konkurence, kteří na svých telefonech uvidí hlavičku Blesku, fakticky ale budou telefonovat v síti Telefonicy. Ta z toho samozřejmě bude mít provize, takže ve výsledku vydělá ještě víc. Což je samozřejmě v pořádku, neboť virtuální operátoři takto normálně fungují.

Situace by byla zajisté jiná, kdyby na mobilní trh chtěl vstoupit ve formě virtuála operátor, který by chtěl nabízet hlavně době odpovídající datové tarify, což koneckonců je to, na co čekáme. Narůstající poptávku po datech si přes slupku zabedněnosti klasičtí operátoři uvědomují (jen se jí z určitého důvodu nechtějí přizpůsobit), a tak by takovému virtuálovi házeli klacky pod nohy. Rád se s kýmkoli vsadím, že onen stomegabajtový tarif Blesku není zvolen náhodně, ale je výsledkem právě tlaku Telefoniky. Tudíž nevidím ani vstup virtuálů, kteří by mohli v oblasti dat něco zásadně změnit, v dohledné době přiliš slavně. Ale rád bych se mýlil.

Když je řeč o datech, v pátek jste se mohli na CNEWS podívat na mobilní pokrytí jiným pohledem, než jakým se operátoři s oblibou vychlubují – z hlediska území, nikoliv nepříliš vypovídajícího a oblíbeného pokrytí populace. Kdyby se místo zatím zbytečného zrychlování už dostatečně rychlých sítí operátoři raději soustředili právě na to pokrytí.

Ameriku zasáhl hurikán Google, ne Sandy

Google v pondělí světu naservíroval novinky v podobě tabletů Nexus 7, Nexus 10 a čtyřjádrového mobilního děla Nexus 4. Sedmipalcový tablet a nový model telefonu teď nechme stranou. Tabletem Nexus 10 Google konečně postavil iPadu rovnocenného konkurenta, minimálně co se hardwarových parametrů týče. Kombinace hardwaru, jemného displeje, dobré výdrže a Androidu 4.2 může zaujmout hodně zákazníků. Je třeba pořád brát v potaz to, že pomyslný koláč ještě není rozkrojen, neboť tablety si uživatele teprve získávají. Ať mám svůj iPad sebevíc rád, přeji Googlu úspěch. Kdybych teď vybíral tablet a zároveň nebyl už zvyklý na iOS, Nexus 10 bych asi měl v hledáčku.

K Androidu se tento týden váže ještě jedna statistická zprávička. Verze Gingerbread (2.3.x) je stále zdaleka nejrozšířenější, pohání více jak polovinu telefonů. Zato procenta novějších verzí nejsou nijak velká. To jsou ty přísliby výrobců, kteří pořád slibují aktualizace, ale kde nic, tu nic…

Abych trochu vyvážil předchozí odstavce, tak krátce ze světa Windows: v průběhu týdne jsme hodně dozvěděli i o chystaných Windows Phone 8. Rozsáhlé résumé najdete v článku Petra Urbana na webu časopisu Extra PC.

Byl pro vás článek přínosný?