Hlavní navigace

168 hodin: Jakých bylo 13 let Steva Ballmera? [podcast]

25. 8. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

168 hodin jako podcast

Stávající šéf Microsoftu Steve Ballmer veřejnosti oznámil, že v následujících dvanácti měsících opustí vedoucí post a předá jej nástupci, kterého má vybrat zvláštní komise, v níž usedne i otec zakladatel Bill Gates. S výběrem vhodného kandidáta jí mají pomoci lovci hlav z personální agentury, což naznačuje, že by novým ředitelem Microsoftu mohl být někdo z vně firmy.

Steve Ballmer je teprve druhým ředitelem v téměř čtyřicetileté historii firmy. Oficiálně se jím stal v roce 2000, fakticky až o osm let později, když ve firmě přestal aktivně působit Bill Gates, aby se naplno mohl věnovat svojí nadaci. Ballmer převzal na přelomu tisíciletí firmu s monopolním postavením a tržním podílem blížícím se ke stu procentům. Společnost záhy uvedla úspěšná Windows XP, která byla na dalších dlouhých šest let poslední verzí systému.

Možná právě pocit dlouhé odmlky stál za nedokvašeným systémem Windows Vista, který u uživatelů tvrdě narazil. Nefungovala v něm spousta starších programů a systém měl velké požadavky na hardware počítače. Hořkou pachuť spláchly o dva roky později uvedená Windows 7, která oslavila podobný úspěch jako kdysi XP. Při představení nejnovějších Windows 8 si mnoho uživatelů opět vzpomnělo na příběh Vista, jakkoli je situace těchto dvou systémů diametrálně odlišná.

Vedle toho však probíhalo několik dalších dějových linií. A zrovna desktopové systémy byly z tohoto hlediska pro Microsoft tou menší starostí. Kolem přelomu tisíciletí se začala pozornost společnosti ubírat směrem k webu. V roce 1997 Microsoft koupil službu Hotmail.com, aby ji začlenil do skupiny webů MSN. Později se do ní přidal MSN Messenger a celá řada dalších služeb, která se kolem roku 2005 proměnila ve skupinu Windows Live. Velká očekávání společnost vkládala do vyhledávače Bing, jenž nahradil Live Search působící spíše jako špatný vtip než použitelný vyhledávač.

I když s ním společnost přišla až v roce 2009, měla šanci jej protlačit přes tehdy připravovaná Windows 7. Bylo právě úkolem Steva Ballmera spojit dvě nespolupracující divize. Namísto toho působila Windows 7 jako odtržená od reality. Mohla nabídnout integrované vyhledávání na webu a propojení s tehdy už dávno běžícím úložištěm SkyDrive. Zejména první věc by se určitě mnoha uživatelům nelíbila, ale Bing by také dnes neměl celosvětově jen pětiprocentní podíl. V důsledku toho Microsoftu utekl bohatý trh s webovou reklamou a online divize celkově byla dlouhodobě ztrátová.

Ztracená mobilní zařízení

Největší promarněnou příležitostí jsou ale mobilní zařízení, která si Microsoft nechal proklouznout mezi prsty. Když Apple v roce 2007 představil první iPhone, měl Microsoft zareagovat. Namísto toho se právě Ballmer Applu pokrytecky posmíval. Microsoft přitom měl v ruce už hotový produkt Windows CE, na kterém mohl Applu postavit konkurenci. Že by to šlo, potvrdil o čtyři roky později, když na tom samém základu představil Windows Phone 7. Jenže mezitím si karty rozdaly Android a iOS, a Windows Phone se dnes pere o šest procent s BlackBerry. Úplně stejně Microsoft promarnil příležitost s tablety, pro které představil použitelný systém až na podzim minulého roku. iPady a tablety s Androidem přitom neběží na ničem jiném než upravených verzích systémů pro mobily.

Víc empatie projevil Ballmer s firmami než uživateli. Výrazně posílil podnikové systémy, serverová Windows a především Office. Obrovský pokrok znamenalo uvedení Office 365 a webových editorů navázaných na SkyDrive. Divize Office se stala tahounem Microsoftu.

Promarněné příležitosti poslední dekády podle mne nejsou důsledkem absence dobrých nápadů, ale trnitou cestou vedoucí k jejich prosazení. Microsoft zaměstnává sto tisíc lidí v řadě divizí, které mezi sebou navzájem nespolupracují, zápasí a hází si klacky pod nohy. Asi v důsledku toho odešly z Microsoftu silné osobnosti, jako je Ray Ozzie, a asi proto se firma musí rozhlížet po novém řediteli i mimo své řady. Snahy o změnu chaotické situace se ve větší míře začaly projevovat až v posledních dvou letech.

Produkty se sjednotily v logice používání a vzhledu, a Ballmer otevřeně přiznal, že Microsoft sžírají vnitřní problémy. Rozhodl se proto přistoupit k velké reorganizaci, která bude mít za následek to, že se lidé ve firmě nebudou dělit do divizí podle produktů, ale funkcí. Znamená to například to, že všechny systémy počínaje desktopovými Windows a konče mobilními Windows Phone budou vyvíjeny společně.

Sečteno podtrženo, tohle je 13 let Steva Ballmera. Firmu dovedl k několika velkým úspěchům, posílil její pozici ve firmách, na druhou stranu ale podcenil a nezvládl rychlý nástup mobilních zařízení. To je právě místo, kde podle mne manažersky naprosto selhal, a Microsoft tím obrovsky utrpěl. Akcie po tomto oznámení posílily o osm procent, což zřejmě znamená, že si investoři od Ballmerova nástupce hodně slibují.

Apple ukázal webový iWork, Google spojuje mapy a Waze

Ballmerův odchod z čela Microsoftu je tento týden nejvýznamnější zprávou, v jejím stínu by vám ale nemělo uniknout několik dalších novinek. Apple se zařadil po bok Googlu a Microsoftu, když uvedl webovou verzi kancelářského balíku iWork. Najdete ji na adrese icloud.com a k dispozici budete mít kromě editorů Pages, Numbers a Keynote také poznámky, kalendář a e-mail. Jednotlivé editory překvapí množstvím funkcí, i když jich řada oproti verzi pro Mac samozřejmě chybí.

Webový Skype by mohl být brzy dostupný i z Česka. Z Velké Británie se rozšířil do několika dalších zemí včetně Německa. Po přihlášení je možné s kontakty chatovat, k hlasovým a video hovorům je ale už nutné nainstalovat doplněk do prohlížeče. Ztrácí se tím hlavní výhoda, tedy možnost telefonovat tam, kde Skype nemůžete kvůli oprávnění nainstalovat. Je také nepochopitelné, proč Microsoft s rozšiřováním webového Skypu tak otálí. Loni sliboval, že v tuto dobu bude už dostupný po celém světě.

Google pomalu spojuje své mapy a nedávno koupenou službu Waze, pomocí které je možné sledovat dopravu v reálném čase. Data ze služby se v mapách Googlu zobrazují už v několika zemích, Česko mezi nimi navzdory početné komunitě uživatelů ale tradičně chybí.

Byl pro vás článek přínosný?