Hlavní navigace

168 hodin: Mobilní revoluci stačilo týden. Máme nové ceny i aukci

14. 4. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

 

Měsíc po překvapivém zrušení aukce kmitočtů představil Český telekomunikační úřad podmínky příští – tentokrát snad již úspěšné – dražby. Na soutěžící kladou vyšší nároky a zamezit by měly i průtahům zapříčiněným opakovaným stahováním nabídek. Načrtnuté podmínky také zvyšují počet aukčních kol za jeden den, takže by nová dražba mohla proběhnout rychleji.

Právě v důsledku špatně nastavených podmínek byla poslední aukce kmitočtů zastavena. Soutěžící mohli bez postihu až pětkrát stáhnout svou nabídku, pročež se aukce vlekla a cena se vyšponovala až k dvaceti miliardám korun, skoro trojnásobku vyvolávací ceny. Tu předseda úřadu Dvořák považoval za nepřiměřenou, neboť by se prý negativně odrazila na cenách pro zákazníky a zpomalilo by se budování nových sítích, a aukci tak zrušil. Podle vyjádření ministra průmyslu Martina Kuby v reakci na zrušenou aukci nelze příliš očekávat, že by navrhoval prodloužení Dvořákova mandátu. Ten mu končí tento měsíc, nová aukce by tak měla proběhnout pod taktovkou někoho jiného.

Představené podmínky zajišťují dostatečný prostor pro vstup čtvrtého operátora na trh, jsou mu přímo vyhrazeny dva bloky frekvencí v pásmu 800 Mhz. To je pro vstup nového hráče na trh naprosto klíčové, dají se jím poměrně snadno vykrývat velká území. V dalších pásmech 1.8 a 2.6 Ghz to sice také jde, podstatně hůř a dráž. Proto je o toto pásmo největší zájem. V minulé aukci měli stávající operátoři a PPF jako jediný zájemce mimo telekomunikace stejnou startovací pozici, nyní má společnost výrazně lepší podmínky. Proto by nebylo překvapením, kdyby se do aukce tentokrát přihlásili i jiní zájemci. 2.2 miliardy jako startovací cena sice nejsou úplně málo, ale zároveň to není nic, s čím by nemohly pomoci banky.

Na operátory v pásmu 800 Mhz ale budou kladeny také nejvyšší požadavky. Úřad rozdělil území České republiky do okresů A, které označují méně obydlené oblasti, a B, kam spadají města a jejich okolí. Aby operátor mohl pokrýt jeden městský okres, bude muset jeho signál nejprve zalít jednu venkovskou oblast. Do dvou let musí operátor pokrýt 95 % takových okresů, do sedmi pak sto procent území. Nový hráč na to bude mít o rok víc času.

 

Kellnerova PPF jde do znovu do aukce

Společnost PPF, která se jako jediná firma mimo obor telekomunikací střetla s operátory ve zrušené aukci, to zkusí i podruhé. Záleží ji především na rezervaci v pásmu 800 Mhz, na stejném přístupu jako k velkým hráčům a také povinnosti poskytování národního roamingu (sdílení infrastruktury), který bude pro nového operátora ze začátku klíčový. Aukce tyto podmínky splňuje, nelze však vyloučit, že se ještě změní. Do 8. května je může veřejnost připomínkovat a rozhodně lze očekávat odpor stávajících operátorů, kteří budou vyhrazené pásmo pro nového hráče považovat za znevýhodňující.

Mezi operátory, byť ty virtuální, by mohl proplout i energetický gigant ČEZ. Píšou to Hospodářské noviny s tím, že vstup společnosti na trh je téměř jistý. Vyjádření vedení společnosti jsou však zdrženlivá, jen šéfka divize nákupu potvrdila, že takovou možnost ve společnosti zkoumají. Pokud se nejedná o liché informace, tak tři miliony odběratelů dají ČEZu do ruky při vyjednávání s operátory silnou páku.

 

Neomezené tarify zlevnily

Telefonica představila nové tarify pro mobily, a probudila tím i konkurenci. Spletenec všemožných variací tarifu Neon rozetnuly tři jednoduché paušály. Všechny mají společné neomezené volání a esemesky v síti O2. Nejlevnější tarif získáte při úvazku na dva roky za 249 Kč (bez za 399 Kč). Za minutu hovoru mimo síť zaplatíte 3.5 koruny, internet není součástí. Dražší tarif za 499 Kč, respektive 649 Kč bez úvazku, nabídne 120 volných minut mimo síť a internet s limitem na 150 MB. Nejzajímavější je ovšem třetí tarif, který za 749 Kč, jinak za devět set, poskytne neomezené volání do všech sítí a internet s limitem na 1 GB. Tak levný neomezený tarif jsme v Česku dosud neměli. Další novinkou jsou pak volitelné balíčky internetu. Více najdete v našem článku.

Krok vzápětí srovnal Vodafone, který nabídl neomezený tarif za 691 Kč (bez úvazku za 900 Kč), ovšem jen s 600 MB internetu. Co se týče nejvyšších tarifů, pro surfování na internetu se zatím nejvíce hodí ten od O2. Jednak kvůli vyššímu limitu, jednak kvůli velmi slušné rychlosti surfování po vyčerpání FUP, která odpovídá připojení přes EDGE. S neomezeným tarifem narychlo přispěchal i T-Mobile, který vzal paušál od O2 jak přes kopírák.

 

Nastavte si, co Google udělá po vaší smrti

Google podle magazínu Digital Times uvažuje o akvizici komunikátoru WhatsApp, cena obchodu by se mohla blížit i jedné miliardě dolarů. Aplikace si uživatele získává svou jednoduchostí, nabízí bezplatnou obdobu SMS přes internet. Komunikační služby Googlu jsou sice mnohem pokročilejší, ale netěší se až takovému zájmu. Že Google lákají uživatelé, je evidentní, WhatsApp jich podle různých odhadů může mít i na tři sta milionů.

Na Googlu si můžete nastavit, co se stane s vašimi daty po dlouhé neaktivitě. Nová funkce se nazývá Správce neaktivních účtů a umožňuje zvolit, jak má být naloženo s vašimi daty, pokud se po delší dobu nepřihlásíte. Předtím se vás však Google pokusí kontaktovat přes e-mail a telefon. Pokud se nepřihlásíte ani poté, budou vaše data smazána, nebo naopak zpřístupněna vybraným lidem, kteří je budou moci zazálohovat.

Byl pro vás článek přínosný?