Hlavní navigace

168 hodin: nejdříve volání, teď tablety [podcast]

29. 9. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

168 hodin #6: nejdříve volání, teď tablety by Cnews on Mixcloud

Seznam.cz na úterní tiskovce představil výrazné změny v jeho službách. Firma během podzimu spustí novou podobu e-mailu, video portálu Stream.cz a v dobách Facebooku tak trochu pozapomenuté seznamky Lidé.cz. Avizovaný design služeb se nese v duchu jednoduchosti, možná ale až přílišné, neboť předznamenává konec některých funkcí.

Seznam kromě inovovaného vzhledu představil i technické změny. Na Stream.cz nebude dále možné nahrávat uživatelská videa a služba se místo toho zaměří na pořady vlastní produkce. Těch nyní produkuje už celou řadu, trpí ale příliš krátkou stopáží. Chce-li Seznam zabodovat s vlastními videi, měl by se kromě jejich množství zaměřit i na délku.

Nový vzhled e-mailu už nepočítá s pokročilými nástroji pro organizaci, jako jsou štítky. E-mail bude mít mobilní verzi a podporovat offline mód. Ze začátku půjde o volitelný vzhled, dále se prý uvidí. Seznam kromě toho plánuje představit další mobilní verze webů a aplikace pro chytré telefony.

Rohlíky… a tablety?!

Řetězec Tesco začne prodávat vlastní tablety pojmenované Hudl. Příliš informací zatím nemáme, v tuto chvíli je už ale jasné, že první model bude mít sedmipalcový displej s nadějným rozlišení 1140 na 900 bodů, čtyřjádrový procesor na frekvenci 1,5 GHz a 16 GB úložiště rozšiřitelného paměťovou kartou. Pohánět jej bude Android 4.2. Tablet bude obsahovat také dvoupásmový Wi-Fi modul, HDMI port, GPS a baterii s až devítihodinovou výdrží. 3G modul bych v této cenové kategorii ani nečekal, tablet se bude v zahraničí prodávat za zhruba čtyři tisíce korun. Tesco jej plánuje provázat s vlastními obsahovými službami, proto nečekám, že by v blízké budoucnosti zamířil i na pulty českých prodejen.

Windows Phone jsou podle analytické společnosti IDC druhou nejprodávanější platformou chytrých telefonů v České republice. V posledních dvou kvartálech, o nichž zpráva společnosti hovoří, překonaly modely s Windows Phone prodeje iPhonů, které do té doby byly právě na druhém místě. Microsoft také v souvislosti s Windows Phone přistoupí k očekávatelnému kroku: vzhledem ke stejné technologii aplikací sloučí obchody Windows Store a Windows Phone Store. V jednom obchodu tedy bude možné stahovat aplikace pro počítače, resp. rozhraní Metro, i mobily. O tom, jak bude společný obchod vypadat, více zatím nevíme, patrně ale bude představen na jaře příštího roku. S informací přišel server The Verge.

Apple si utrhl nový rekord. Během prvního víkendu společnost prodala 9 milionů iPhonů nové generace, bohužel neupřesnila, kolik z toho tvořil iPhone 5S a 5C. Apple prý první várku iPhonů 5S již vyprodal a čeká na další, která bude dodána v říjnu. Na novou verzi systému iOS 7 během týdne přešlo 200 milionů zařízení, což je téměř polovina všech prodaných.

Zvěsti o možném prodeji BlackBerry nebyly liché. Společnost Fairfax, která má v současnosti v BlackBerry desetinový podíl, nabízí za zbytek firmy 4,7 miliardy dolarů, v přepočtu 90 miliard korun. Vše zatím nasvědčuje tomu, že by obchod mohl klapnout, a BlackBerry coby nově soukromá společnost rychleji reagovat na nové příležitosti. Firma se v uplynulém čtvrtletí ocitla ve ztrátě 950 milionů dolarů a propouští čtyři a půl tisíce zaměstnanců.

Tři oříšky pro hráče

Facebook konečně umožní zpětně upravovat již zveřejněné příspěvky stejně tak, jako je to nyní možné u komentářů. Editace příspěvků je zatím možná jen z betaverze aplikace pro Android, brzy by se ale měla dostat i na web a klientů pro další platformy.

Pohrobek Megauploadu, úložiště Mega, po osmi měsících od startu uchovává polovinu souborů co jeho předchůdce a generuje oproti němu pětinový datový tok. Na tak krátkou dobu to jsou ohromná čísla, a Mega se díky nim dostalo mezi 1000 nejnavštěvovanějších webů dle webu Alexa.com.

Společnost Valve v uplynulém týdnu představila tři střípky skládačky – operační systém SteamOS, vlastní konzoli a herní ovladač, který nahradí myš i klávesnici. SteamOS je postaven na linuxovém jádru a rozjede všechny hry, které byly už dříve pro Linux vydány. Další připravované tituly společnost představí příští týden. Hry, které nepoběží nativně, bude možné streamovat z jiného počítače s Windows. Společnost také třem stům vybraných zájemců propůjčí prototyp konzole Steam Box, o parametrech se ale vůbec nevyjádřila. Třetí představený střípek, vlastní gamepad, bude možné využívat jako myš a virtuální klávesnici.

Byl pro vás článek přínosný?