Hlavní navigace

168 hodin: pokud někdo zhatí aukci kmitočtů, bude to Telefónica

28. 7. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nadějně vyhlížející aukci kmitočtů by mohla ohrozit stížnost Telefóniky k Evropské komisi a českým soudům na Český telekomunikační úřad, který podle operátora dostatečně nezdůvodnil vyhrazení části kmitočtů pro nové hráče. O této možnosti se společnost zmínila v tiskové zprávě, v níž shrnuje své výsledky za první pololetí. Uvádí v ní, že se minulé předčasně ukončené aukce účastnili čtyři finančně rovnocenní hráči, a nevidí proto důvod nyní některé společnosti zvýhodňovat. Zároveň jí vadí nutnost přijmutí nových podmínek pro účast v aukci. Z tiskové zprávy není ale jasné, na jaké podmínky společnost naráží. K zveřejnění velkoobchodní nabídky pro virtuální operátory a splnění rozvojových kritérií ji váže až případné vítězství v aukci.

Energetická společnost ČEZ se skutečně stane virtuálním operátorem, na podzim začne poskytovat služby v síti Telefóniky. Společnost s 3,5 milióny zákazníků si již dříve zaregistrovala sto tisíc telefonních čísel, ochrannou známku ČEZmobile a internetové domény. Firma podle slov obchodního ředitele Alana Svobody zatím neplánuje užší propojení energetiky a mobilních služeb.

Reálné obrysy dostává i další virtuální operátor provozovaný energetickou společností. Během podzimu začne v síti Vodafonu nabízet služby firma Centropol distribuující plyn a elektřinu. Po společnosti GTS působící v síti T-Mobilu se Centropol stane druhým plnohodnotným virtuálním operátorem, veškerou produktovou nabídku a podporu si tedy bude zajišťovat sám. Společnost má v současné době 350 000 zákazníků.

Telefony s dvěma SIM kartami už Asiatům nestačí. Výrobce LG začal spolupracovat se společností MediaTek na telefonu s podporou tří karet. Všechny SIM budou moci odděleně přijímat hovory, SMS i data.

Canonical vyrobí smartphone s Ubuntu, pokud mu na něj přispějete

Google ve středu představil tablet Nexus 7, novou verzi Androidu 4.3 a HDMI klíčenku Chromecast, který udělá z obyčejné televize „chytrou“. Android 4.3 přináší pouze drobné změny. Uživatelským účtům na tabletech je možné nastavovat různá práva, rodiče tak mohou zamezit dětem v používání některých funkcí a aplikací. Do systému dále přibyla podpora technologie Bluetooth 4.0 LE pro spárování se sportovními senzory a zdravotnickými pomůckami. Přínos technologie je především v minimální spotřebě. Hráči pak zajisté ocení rozhraní OpenGL ES 3.0, které přináší lepší komprimaci textur, větší detaily a speciální efekty.

Dlouho zůstávalo otázkou, na čích telefonech se objeví začátkem roku představený systém Ubuntu for phones. Odpověď dal crowdfundingový server Indiegogo, na kterém drobní investoři, mezi něž se můžete zařadit i vy, finančně podporují různé projekty. Canonical, společnost zaštiťující vývoj systému, tam rozjela kampaň, ve které žádá 32 miliónů dolarů. Investoři výměnou za to dostanou telefon s nejvýkonnějším hardwarem, kovovým tělem a safírovým sklíčkem chráněným displejem.

Telefon v sobě bude mít nejvýkonnější čip, který zrovna bude dostupný, minimálně 4 GB RAM, 128 GB úložiště a 4,5“ displej s rozlišením 720 x 1280 pixelů, který slibuje skvělé barevné podání a dobrou čitelnost na slunci. K telefonu bude možné připojit klávesnici, myš, monitor a rázem se z něj stane desktop. To je myšlenka, se kterou Canonical systém vyvíjí od úplného začátku. Projekt v pátek odpoledne nasbíral už šest a půl milionu dolarů, a to jen během tří dnů. Do konce akce zbývá necelý měsíc.

Applu už druhý kvartál za sebou klesl zisk. Za uplynulé čtvrtletí utržil 35 miliard dolarů se ziskem 6,9 miliardy, loni to přitom bylo 8,8 miliardy dolarů při skoro stejné tržbě. Tržby ve všech regionech mimo Spojených států a Japonska klesaly, rostly pouze prodeje iPhonů a obsahu v iTunes. Prodeje Maců a dalších zařízení se stále více či méně propadají.

Web ETNews.com přišel s tím, že Apple na podzim ukončí výrobu iPhonu 5. Pokud by se tato informace potvrdila, mohlo by to předznamenávat příchod levných iPhonů. Společnost dosud s nejnovější generací telefonu prodávala i dvě starší, které má v zásobě. Na podzim však uvede nový iPhone 5S, který se výkonem patrně nebude tolik lišit od nynějšího iPhonu 5, a nebude zde tak dostatečná motivace k nákupu starší generace telefonu.

Byl pro vás článek přínosný?