Hlavní navigace

168 hodin: potměšilý boj s „obsahovou mafií“

23. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na druhé straně barikády v nekončícím boji s „obsahovou mafií“ se náhle ocitla přední členka německé pirátské strany Julia Schramm. Zápisky ze svého populárního blogu zhmotnila v knize, kterou ovšem nevydala pod svobodnou licencí (jak by se od pirátky rozplývající se nad svobodou kdečeho čekalo), nýbrž prostřednictvím klasického vydavatele za tučný, stotisícieurový autorský honorář. Kniha se zcela nepřekvapivě krátce po vydání dostala na internet, kde se nicméně příliš dlouho neohřála – vzápětí zasáhl vydavatel, a začal ji odstraňovat z různých stahovacích serverů po světě. Na pomoc si k tomu vzal zákon DMCA. Na tom koneckonců není nic zlého, vydavatel si tak pouze chrání svojí investici. Zarážející je spíše pokrytectví slečny pirátky, která si přijetím mastného honoráře v podstatě řekla „cenu“ za své politické přesvědčení. Sto tisíc eur je nepochybně lákavá částka, Julia Schramm si ale ní podřezala větev pod sebou a dost možná i její další politickou kariérou. Na rozdíl od Česka má totiž pirátská strana v Německu reálný vliv a jejími voliči nejsou zdaleka jen studenti maskující své obličeje pod škraboškou Guye Fawkese.  

Julia Schramm

Julia Schramm, foto: Wikipedia

Hotové Windows Phone 8 míří k výrobcům smartphonů. Nová verze mobilního systému od Microsoftu slibuje podporu více jader procesoru, vyššího rozlišení, technologie NFC a vůbec sdílenou koncepci uživatelského rozhraní s desktopovými (a tabletovými) Windows 8. Microsoft tak nadále pokračuje ve sjednocování portfolia svých produktů.

Verze RTM nasvědčuje tomu, že smartphony s novými Windows Phone 8 by se mohly objevit už velmi brzy. Pokud by je Microsoft světu představil společně s desktopovými Windows a vlastními tablety, šlo by doslova o masakr. Redmondská firma by navíc v poměrně krátké době mohla zamíchat kartami. Přesvědčit se budeme moci už za měsíc, 26. října.

Google nehodlá zůstat pozadu, a pohlcuje populární editor fotografií Snapseed i s jeho tvůrci. Zřejmě se tak snaží dohnat tempo Facebooku, který nedávno koupil sociální „foto-síť“ Instagram. Snapseed na rozdíl od Instagramu ovšem není sociální sítí, ale pouze editorem obrázků, kdyby na to ale přišlo, Google by jej mohl v dohledné době propojit se svým Google+. Já jen doufám, že Google tenhle povedený editor (který mám mimochodem velmi rád) nepohřbí stejně jako Meebo nebo Picnik.

České radiokomunikace žalují O2 o více jak tři miliardy korun pro zneužití dominantního postavení na trhu DSL připojení. Toho se měla společnost dopustit, když záměrně snižovala vlastní marže tak, aby cenově znevýhodnila (a zlikvidovala) svou konkurenci. Jedná se v podstatě o stejný prohřešek, pro který Telefonicu letos na jaře zažalovala společnost Volný, kdysi významný hráč na poli vytáčeného připojení. Do sporu Volný x Telefonica se už zapojil i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

U telekomunikací se ještě nakrátko zdržím. ČTÚ na svých stránkách zveřejnil návrh na zkrácení doby převodu čísla mezi operátory. Návrh pramení z požadavku Evropské komise, která se tak snaží učinit přenesení čísla mezi operátory rychlejším a méně komplikovanějším. Proces přenesení by se měl zkrátit ze stávajících (maximálně) deseti dnů na čtyři a doba nedostupnosti čísla na tři hodiny namísto původních šesti. Pokud bude návrh přijat, mohlo by se přecházení mezi operátory stát daleko masovější záležitostí. Dnes je to skoro nutnost.

Byl pro vás článek přínosný?