Hlavní navigace

168 hodin: Sazka jde do aukce mobilních kmitočtů [podcast]

13. 10. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

168 hodin #8: Sazka jde do aukce mobilních kmitočtů by Cnews on Mixcloud

Český telekomunikační úřad přijal k poslednímu zářijovému dni celkem pět přihlášek do aukce mobilních kmitočtů. Dražby se zúčastní stávající trojice operátorů a dále společnosti Sazka Telecommunications a Revolution Mobile. První jmenovaná firma patří investiční skupině KKCG, většinovému vlastníkovi Sazky. Tu právě KKCG vytáhlo za pomoci společnosti PPF z konkurzu, a později od ní získalo její podíl. Skupina PPF získané peníze z prodeje svého podílu v Sazce plánovala utratit v dražbě kmitočtů, minulý týden však oznámila, že se jí účastnit nebude. Údajně kvůli zákazu fúze vítězných společností, čímž v podstatě potvrdila, že si brousí zuby na některého operátora, nejspíše Telefóniku, kolem které zvěsti o možném odprodeji kroužily už dříve.

PPF z aukce úplně mimo ale není. Dražby se účastní také již zmiňovaná společnost Revolution Mobile, kterou od PPF odkoupil a následně přejmenoval její ředitel Tomáš Budník. Ten již dříve pracoval v telekomunikacích a vedl například společnosti U:fon, GTS nebo MobilKom. Výše jeho jmění není známá, jen těžko by však ze své kapsy mohl tahat stovky miliónů za balíky kmitočtů. To tím spíš podporuje myšlenku, že Revolution Mobile je pojistkou skupiny PPF pro případ, kdyby se jí nepodařilo pohltit některého z operátorů.

Závěr přihlašovací fáze tak měl minulý týden zajímavou dohru. Původně to přitom po oznámené neúčasti PPF vypadalo, že se dražby zúčastní jen trojice operátorů a rozebráním kmitočtů zabrání v budoucnosti vzniknutí dalšího síťového operátora. Aukce se nakonec tedy zúčastní pět subjektů a účast investiční skupiny KKCG naznačuje zajímavé výsledky.

e-Reading.cz půjčuje e-knihy

Následující úterý začne mobilní služby nabízet také energetická společnost ČEZ. Virtuální operátor si už dříve zaregistroval čtyři sta tisíc čísel, což naznačuje velké plány, a bude fungovat v síti Telefóniky, se kterou si vzhledem ke své zákaznické základně dost možná vyjednal lepší podmínky, než mají ostatní. V tuto chvíli, kdy pouze víme datum spuštění služeb, však těžko soudit. V každém případě jsme tu virtuálního operátora, za kterým by stála společnost takových rozměrů, ještě neměli. Nechme se v úterý 15. října překvapit.

Obchod s elektronickými knihami e-Reading.cz spustil půjčovnu. Služba bude půjčovat knihy na tři týdny, ceny za výpůjčku budou začínat na padesáti korunách. Obchod e-Reading.cz, který letos odkoupilo vydavatelství Albatros Media, tím chce e-knihy přiblížit těm, kterým přišly předražené, nebo je hledali na pirátských serverech. U výpůjček pochopitelně nelze počítat s nechráněnými formáty. Knihy budou sešněrované DRM ochranou a číst je bude možné v aplikacích pro Android a iOS a dále na vlastních čtečkách společnosti. S Kindlem tak nepochodíte.

Internetový obchod s hudbou Supraphon.cz rozšířil nabídku hudby o produkci vydavatelství Universal, v katalogu je tak nově k dispozici řada známých interpretů, kteří dosud chyběli. Hudba je dostupná ve formátu MP3 a FLAC, za který si však zákazník musí připlatit více. Supraphon v současnosti nabízí 385 tisíc skladeb.

Brněnská společnost Zoner vydala novou verzi editoru fotek pro Android. Ta kromě spíše drobnějších novinek nově dokáže prostřednictvím cloudu odesílat fotky z aplikace rovnou do počítačové verze, kde s nimi můžete dále pracovat. Nahrávání fotek je v tuto chvíli skutečně jen nahrávání, aplikace nezobrazuje frontu fotek ani průběh odesílání. Dá se ale očekávat, že tyto věci vývojáři zapracují v dalším vydání.

Byl pro vás článek přínosný?