Hlavní navigace

168 hodin: Spustí skutečnou mobilní revoluci Evropská unie?

16. 6. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pravá mobilní revoluce možná teprve klepe na dveře. Nestojí za ní žádný spásný virtuál po vzoru francouzského Free mobile, ba ani zmoudření některého z našich operátorů. Spustit ji může jedna směrnice Evropské komise, která nese prosté sdělení: operátoři, zrušte roamingové poplatky. Nařízení by v praxi znamenalo, že bychom ze zahraničí mohli volat, psát a surfovat na internetu za stejné ceny jako doma. Ale také to, že bychom našim operátorům mohli ukázat zdvižený prostředníček a SIM kartu si koupit od kterékoli evropské společnosti.

Zrušení roamingových poplatků by mohlo být na programu dne už příští léto, spíše ale až v roce 2015 a později. K směrnici se budou muset vyjádřit členské telekomunikační úřady a vše nakonec musí posvětit Evropský parlament. Mezitím budou lobbovat operátoři, aby nařízení neprošlo, nebo neprošlo alespoň v takovém rozsahu.

A že mají proč lobbovat. Mnoha z nich by touto regulací mohla odzvonit hrana. Britský deník The Telegraph, který s touto informací přišel, poukazuje na to, že jedním z vedlejších účinků nařízení bude konsolidace evropského mobilního trhu. Dodává k tomu příklad velikostně srovnatelných Spojených států, kde působí pouze čtyři velcí operátoři, zatímco v Evropě jich funguje přes stovku. A je zřejmé, že tímto směrem se bude ubírat i jednotný mobilní trh v Evropské unii. Místo malých operátorů zaujmou větší skupiny, čtyři zde ostatně už působí: Telefónica, Vodafone, T-Mobile a Orange. Je také docela možné, že do hry vstoupí i bohatí američtí operátoři, jako je AT&T nebo Verizon, pro které bude jednotný evropský trh znamenat investici s jistou návratností.

Nohama zpět na pevnou půdu. Vodafone do své sítě vpustí třetího virtuálního operátora. Stane se jím společnost Quadruple, která sdružuje menší poskytovatele kabelového internetu a televize. Služby začne nabízet už za tři týdny. Quadruple není jedinou společností, která si chce zákazníky získat balíčky internetu, televize a mobilních služeb. Stejný obchodní model představil už virtuál Mobil21 provozovaný společností IPEX. A také společnosti AIM a Netbox, které plány odhalily rovněž v tomto týdnu.

 

V BleskMobilu – tedy Telefónice – se slaví. Operátor rozeslal oslavnou SMS, že získal již 250 tisíc zákazníků. To není při 14 milionech aktivních SIM karet v ČR úplně málo. Skoro by se chtělo říci, že se operátoři mají začít třást, když vezmeme v úvahu, že tohoto čísla BleskMobil dosáhl za něco málo přes půl roku. Jenže není zrovna vhodným příkladem pro ostatní. Virtuál byl silně protlačován přes (nejčtenější) deník Blesk a svou roli samozřejmě sehrálo to, že byl zkrátka první. Stotisícovou metu tak může podle mého názoru v dohledné době pokořit jen Tesco Mobile díky svému věrnostnímu programu Clubcard. Ostatní jsou alespoň prozatím odsouzeni k paběrkování.

Nokia dává definitivní sbohem Symbianu, letos vyrobí poslední sérii telefonů s tímto systémem. Rozhodnutí přichází dva a půl roku po tom, co dávná hvězda oboru uzavřela strategické partnerství s Microsoftem. Právě Nokii vděčí Microsoft – jak poznamenává Lukáš Fiala ve svém článku – za sedmiprocentní podíl Windows Phone mezi chytrými telefony. Čtyři z pěti telefonů s tímto systémem jsou totiž právě Nokie.

Apple přebarvil iOS a představil… černý válec

Standa Janů z Extra PC jablečné novinky nakonec předpověděl docela přesně. Mobilní systém iOS si do parády vzal šéfdesigner Johny Ive, představená verze iOS 7 tak přináší hlavně novou grafiku a dílčí vylepšení. Patrně nejzásadnější novinkou v systému je ovládací lišta, kterou lze vytáhnout ze spodního kraje obrazovky. Lze přes ni vypínat bezdrátové sítě, ovládat hlasitost, jas či přehrávání hudby. Integrovaný prohlížeč Safari pak nově umí synchronizovat hesla mezi zařízeními, App Store zase automaticky aktualizovat aplikace. Také Siri dostal(a) mužský hlas a umí nově spolupracovat s auty vybraných automobilek. Vývojáři mohou iOS 7 instalovat už teď, ostatní se dočkají na podzim spolu s uvedením nového iPhonu.

Nová verze systému OS X rovněž přináší spíše kosmetické změny. Ve správci souborů Finder je nyní možné pracovat se záložkami, které fungují podobně jako v internetovém prohlížeči. Systém by se měl díky vylepšené správě paměti také rychleji probouzet ze spánku a méně vytěžovat procesor, a tedy šetřit výdrž na baterii.

MacBooky Air dostaly nové procesory postavené na architektuře Intel Haswell. Zvýšil se tím jejich výkon, zároveň ale snížila spotřeba. Proto Apple nyní může slibovat až devítihodinovou výdrž. Zásadní inovace se také dočkal Mac Pro, který se z klasické, byť precizně zpracované krabice transformoval do malého černého válce. Při pohledu na produktové fotografie se až nechce věřit, že do něj Apple vtěsnal procesor Intel Xeon a grafiku AMD FirePro.

Představena byla také služba iTunes Radio, která bude nabízet streamovanou muziku. Skladby budou prokládány reklamami, ušetřeni jich budou pouze uživatelé iTunes Match. Radio bude dostupné na iOS a v iTunes pro Macy i PC.

Facebook se nastěhoval do Švédska

Facebook otevřel ve Švédsku první evropské datacentrum. Má zajišťovat provoz v celé Evropě a ukládat se v něm bude veškerý obsah od evropských uživatelů. Třeba příspěvky doplněné o hashtagy, které od minulého týdne podporuje právě i Facebook. Společnost zvolila Švédsko pro své datacentrum kvůli chladnému klimatu, díky kterému ušetří na chlazení serverů. V blízkosti serverovny se také nachází vodní elektrárna, datacentrum se tak může pyšnit zelenou nálepkou.

Americký kabelový operátor Comcast startuje ambiciózní projekt. Svým zákazníkům nabízí Wi-Fi routery, které vysílají signál dvou nezávislých sítí. Jedna je dostupná výhradně jim, druhá je otevřena těm, kteří své připojení také sdílí. Ostatní uživatelé si za připojení musí zaplatit, hodina stojí 2,95 dolaru, celodenní přístup pak 7,95 dolaru. Bezesporu jde o zajímavý projekt, kterým by se klidně mohly inspirovat i další společnosti – u nás například Telefónica s ADSL.

Byl pro vás článek přínosný?