Hlavní navigace

168 hodin: Týden levného volání. Férové tarify jsou dobře ukryté

23. 6. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Český telekomunikační úřad uspořádal v pátek seminář, na kterém zveřejnil svá stanoviska k zaslaným výhradám k chystané aukci kmitočtů. Největší očekávání směřovala ke kontroverzní podmínce vyhrazení části spektra 800 MHz jen pro nové hráče, kterou se úřad rozhodl zachovat. Toto pásmo je totiž pro vznik čtvrtého operátora klíčové, neboť se jím relativně snadno vykrývají velká území. ČTÚ tak vyhrazením jeho části přímo zajišťuje prostor pro vznik dalšího operátora. To se z pochopitelných důvodů nelíbí současné trojce operátorů, a její kritika proto mířila zejména k tomuto bodu.

Ještě než se unáhlíme k radosti (bohatá skupina PPF se za těchto podmínek aukce téměř určitě zúčastní), měli bychom zpozornět, jak úřad v podrobném stanovisku, které vydá zítra, vysvětlí zachování této podmínky. Veřejnosti musí předložit silné a nezpochybnitelné argumenty, proč se tak rozhodl. Jinak zadá soudním přím, které by aukci výrazně zbrzdily. V ideálním případě by pak samotná aukce mohla proběhnout během podzimu, soudě čistě podle minulé zkušenosti.

Mobilní trh se sytí virtuálními operátory. Svou nabídku v pondělí představila společnost Ha-vel, prodávající SIM karty pod značkou Ha-loo mobil. Působí zprostředkovaně v síti T-Mobilu, s růžovým operátorem tedy sdílí stejné pokrytí a technologie. Minuta hovoru ve vlastní síti stojí korunu, jinam 2 Kč (spadají sem i čísla T-Mobilu). Účtuje se po vteřinách. Za příchozí volání vám naopak operátor zaplatí, byť nepatrně – 0,05 Kč za minutu (aneb skvělý marketing za drobné). SMS do vlastní sítě stojí korunu, mimo je textovka o 30 haléřů dražší.

Služba je propojena s VoIP systémem společnosti, přes Wi-Fi se díky tomu dá volat výrazněji levněji. Hovor ve vlastní síti pak stojí 0,5 Kč, do jiných korunu. Volání ve vlastní VoIP síti je zdarma, bezplatně lze také volat do některých konkurenčních sítí. Internetové balíčky nijak nevynikají, za 160, popř. 140 Kč získáte běžných 200 MB. U jednorázových balíčků pak operátor při překročení účtuje po megabajtech. Nepotěší také udržovací poplatek, měsíčně zaplatíte 45 Kč jen za vedení SIM karty.

Byznys evidentně kvete i přeprodejcům tarifů. Společnost Anelicht pod značkou Bonuss a za padesát korun měsíčně nabízí zvýhodněné paušály všech třech operátorů. Za necelou pětisetkorunu můžete získat od Telefónicy neomezený tarif (i když s úvazkem na 12 měsíců), u Vodafonu za šest set bez úvazku, jen si musíte vybrat nové číslo, stávající nelze převést. Důležitější však je, že se společnost chce stát virtuálem. Jenže bude působit v síti jiného virtuálního operátora, takže nejspíše zase skončí jen u přeprodávání cizích služeb.

Huawei by se nebránilo případnému odkoupení Nokie, bavíme se však pouze v rovině úvah. Finský výrobce by ale nejprve musel přes palubu hodit Windows Phone a otevřít se i Androidu. Případný odkup by tak jako tak museli posvětit akcionáři, přičemž jejich ochota není zřejmá: Nokii se sice dlouhodobě nedaří, nicméně pořád na tom není tak lze, aby nemohla i nadále nezávisle podnikat. Otázkou je také, jak by se k pohlcení Nokie postavily antimonopolní úřady.

Konkrétní kroky v této věci učinil však i Microsoft, i když zde to není překvapením. Ve vedení má „svého“ člověka Stephena Elopa, Nokia vsází právě na jeho systém a redmondská společnost také není úplně chudá. Jednání prý ale ztroskotala právě na ceně, Nokia žádala příliš vysokou.

Čtyři miliony Čechů na Facebooku

Alex Chitu z blogu šmírujícího Google odhalil novinku, která by se časem měla objevit na sociální síti Google+. Jmenuje se Mine a umožňuje evidovat majetek, počínaje vybavením a konče třeba dévédéčky. Věci ze seznamů bude možné rovnou nabízet k prodeji nebo darování. Mimo to budou uživatelé moci vytvářet seznamy přání, ze kterých pak mohou čerpat rodina a přátelé při vybírání dárků. A Google toho o vás bude vědět zase o něco trochu více.

Feedly se konečně osamostatnilo. RSS čtečka se definitivně zbavila závislosti na končícím Google Readeru a představila plnohodnotnou webovou verzi, dosud ji bylo možné používat na smartphonech, tabletech a v prohlížečích Chrome a Firefox jako doplněk. Přihlašovat se bude možné i nadále s účtem Googlu, články také můžete číst i v jiných aplikacích, kterým služba otevřela své API.

Na Facebooku jsou čtyři miliony českých účtů. Číslo je samozřejmě zkresleno tím, že někteří lidé mají více účtů, ve skutečnosti tak českých uživatelů může být klidně o milion méně. Nejvíce jsou zastoupeni lidé ve věku 25-34 let a 18-24 let. Senioři ze čtyř milionů prý tvoří tři procenta.

Do komentářů na Facebooku můžete nově vkládat obrázky. Stačí klepnout na ikonu fotoaparátu a vybrat fotku z počítače. Jen škoda, že Facebook stále nepodporuje animované GIFy.

Microsoft představil Office pro iOS, má to háček

Microsoft po letech čekání představil kancelářskou sadu Office pro iOS, ta přináší ale spíše zklamání. K používání je nutné mít roční předplatné Office 365 (proč nestačí mnohem běžnější a přístupnější měsíční, je mi záhadou), a i kdybyste jej měli, aplikace – Word, Excel a PowerPoint jsou sdruženy v jedné – je spíše prohlížečem než tak potřebným editorem. Samotný text lze připisovat nebo upravovat, chybí ale jakékoli pokročilé možnosti formátování. A také verze pro iPad, která by dávala větší smysl – texty budete spíš upravovat na větší obrazovce tabletu.

Seznam kromě svých tržeb (ty v minulém roce rostly o 6 %, zato zisk klesl) odhalil zákulisí portálu Mapy.cz v podobě zajímavé infografiky. Než nafotí celou republiku, uběhnou tři roky. Fotoaparát v letadle má rozlišení 195 Mpx, přičemž jeden pixel odpovídá 12 centimetrům povrchu. Do ulic také vyjela auta Seznamu, aby konkurovala Street View od Googlu. Lákat budou na podrobné snímky, Seznam snímkuje po zhruba dvou až třech metrech, zatímco Google každých dvacet.

Praha se může chlubit novou panoramatickou fotkou o rozlišení 34 gigapixelů. Snímek se skládá z 2600 jednotlivých fotografií, snímkování autorovi zabralo 90 minut s užitím robotického stativu. Panorama k prohlédnutí je na 360cities.net a volně ke stažení je i samotný soubor.

Byl pro vás článek přínosný?