Hlavní navigace

8TB SSD s QLC NAND? Zív, Team Group už uvádí 15,3TB disk. Stojí necelé tři RTX 3090

4. 9. 2020

Sdílet

Zdroj: Team Group
8TB SSD od Samsungu a Sabrentu nebyla na vrcholu potravního řetězce dlouho. Pokud byste chtěli ještě dvakrát vyšší kapacitu, bude se teď dát koupit 15,3 TB od značky Team Group.

Na začátku léta se na trhu objevila jako novinka první 8TB úložiště SSD. Tato kapacita existovala ve formě enterprise SSD pro servery už dřív, ale až teď přišla ve formě stravitelné pro běžného uživatele počítače nebo notebooku.

Jenomže 8TB Samsung SSD 870 QVO a jeho soupeř Sabrent Rocket Q 8TB, jenž už má rozhraní NVMe, nezůstaly na špičce dlouho, Tchajwanský výrobce pamětí a SSD Team Group teď oznámil SATA disky QX SSD, které nabídnou rovnou dvojnásobek: 15,3 TB.

Zdá se vám tato kapacita připadá nějak podezřele vzdálená od 16TB, které bychom čekali? Ve skutečnosti není, je to prostě tím, že disk má overprovisioning (rezervní kapacitu) stejnou, jako mají 960GB desky oproti 1000GB. Oněch 40 giga chybějících u 1TB modelu, kde se to nezdá být tak moc, je vynásobeno 16 už celých 640 GB, odtuď tedy 15,36 TB kapacity. Tyto „vykouslé“ kapacity jak vidíte jako skrytý nepřítel číhají na nestřežený okamžik, aby s námi zatočily. Tak dlouho je přehlížíme, až na nás najednou vybafnou jako obří dinosaurus dštící radioaktivní oheň.

Team Group QX SSD 15,3TB

Disk Team Group QX SSD také dosahuje své vysoké kapacity díky využití čipů QLC. Ty tedy zde naplňují příslib, že se díky nim kapacity budou moci zvýšit. Disk je vyveden ve standardním 2,5" pouzdru s rozhraním SATA 6,0 Gb/s. To je jen 7 mm silné, takže SSD má obvyklé provedení kompatibilní s notebooky. Nevíme ale, zda také podporuje potřebné úsporné režimy, takže zda se tímto otevírá cesta k 16TB úložišti v laptopu, není ještě jisté.

Team Group QX SSD 153TB 03 Team Group QX SSD 15,3TB (Zdroj: Team Group)

Team Group neprozradil, co za řadič je uvnitř, QLC NAND je ale vrstvená (jiná než 3D ale ani neexistuje). Je použitá zapisovací SLC cache, ale také mezipaměť DRAM (bylo by docela zajímavé vědět, jak velkou). Výrobce neuvádí údaje o výkonu v IOPS, jen že disk může číst rychlostí až 560 MB/s a zápis může sekvenčně dát až 480 MB/s. To je ovšem při zápisu do SSC cache, ne v režimu QLC, kdy bude udržitelná rychlost o dost nižší.

Disk má tříletou záruku a garantovaný je objem přepisu 2560 TB. To vychází na nějakých 167 přepisů na jednu buňku (bez overprovisioningu, tedy počítaje s celou surovou kapacitou 16 TB, to je 160 cyklů). Takový počet celkových přepsání není nic moc i pokud předpokládáme, že ve skutečnosti NAND přežije víc. Holt půjde asi o úložiště, kde data hlavně leží a nejsou tak často přepisována.

Galerie: Team Group QX SSD 15,3TB

Jak široce bude disk dostupný, není moc jasné. Team Group je standardní výrobce spotřebitelských disků s normálními prodejními kanály, na rozdíl od výrobců speciálního, průmyslového či embedded hardwaru (jako je třeba firma Nimbus se 100TB diskem ExaDrive za víc jak milion korun). Ovšem toto SSD by asi mohlo být jen na objednávku, takže bych se nedivil, kdybyste ho přes Heureku běžně nenašli.

Cena má být poměrně vysoká, i když ne astronomická: 3990 dolarů. S DPH to momentálně vychází na 107 a půl tisíce Kč (zatím tedy pořád v pásmu ojetých aut). 8TB Samsung SSD 870 QVO stojí v porovnání s tím momentálně (viz box heuréky) „jen“ 23 tisíc, takže cena za gigabajt je u tohoto obra Team Group se značnou vysokohorskou přirážkou.

Zdroje: Hexus.net, Team Group

Byl pro vás článek přínosný?