Hlavní navigace

1TB do HTPC: Seagate Pipeline

16. 2. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Je pro vás Western Digital Green Power s 5400 ot./min příliš pomalý? Jsou pro vás běžné 7200otáčkové disky příliš hlučné? Tak nějak by se asi dal vzbudit zájem o nový disk společnosti Seagate, který jako poslední větší výrobce uvedl svou řadu zaměřenou na ticho a úsporu energie. Hitachi totiž už dávno má Cinemastar, WD zmíněnou Green Power a Samsung jako obvykle nejprve hlavně papírově koketoval s majiteli HTPC prostřednictvím zpráv a vzorků Eco.

Seagate zvolil pro svou řadu trošičku podivné označení Pipeline HD. Do řady budou spadat 160, 320 a 500GB modely. Disk s kapacitou 1 TB bude ve vlastní řadě: Pipeline HD Pro. Na SilentPCreview dostali do rukou právě 1TB model nového disku a ten je kromě štítku k neroznání od běžné Barracudy 7200.11 s touž kapacitou. Disk poznáte podle označení ST31000533CS.

Na rozdíl od (alespoň té původní) Barracudy 7200.11 má Pipeline HD Pro v 1TB kapacitě jen tři plotny namísto čtyř, méně se tedy zahřívá a má vyšší přenosové rychlosti (v HD Tachu vycházelo čtení dost přes 100 MB/s). Disk je nastaven na tichý chod, spotřeba při čtení a seeku (idle Seagate neudává) je snížena jen o trochu. Měření hlučnosti na SPCR dopadla výborně, redaktor jen zalitoval, že nemá v hlukotěsné komoře naměřen i Western Digital GP. Předpokládá ale, že ten je se svými 5400 ot./min ještě o něco tišší.

Recenzi, či spíše preview disku najdete na SilentPCreview.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku