Hlavní navigace

1TB WD1002FAEX s podporou SATA 6 Gb/s

11. 2. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Veleoblíbený výrobce pevných disků Western Digital se dnes vytasil s novým produktem, který ocení hlavně majitelé desek s podporou nejnovějšího SATA rozhraní. Ačkoliv WD není prvním výrobcem, který představil takto vybavený kousek (vzpomeňme 2TB Barracudu XT), i tak si jistě zaslouží pozornost, neb takových disků je zatím jako šafránu.

Kódový název novinky je WD1002FAEX, kapacita je pro začátek neuchvacující 1 TB. Potěšujícím faktem je rychlost otáček, která dosahuje 7200 ot./min., nejedná se tedy o zařízení ze série Caviar Green, leč Caviar Black. Za zmínku stojí i nadstandardně objemný buffer, který má kapacitu 64 MB.

Disk je již možno zakoupit na trhu v Japonsku, k nám do Evropy dorazí jistě co nevidět. Jeho cena bude $118/€85, což v hrubém přepočtu dává nějakých 2250 Kč. Současný terabajtový WD1001FALS se u nás prodává za velice podobnou cenu, dá se tedy očekávat, že příplatek za nové SATA nebude nikterak výrazný. Nechme se ale překvapit, zařízení bude horkým zbožím a určitě se brzy dočkáme i prvních recenzí. Ve srovnání se stávajícím 1TB Caviar Black očekáváme především snížení hlučnosti: tento model by měl mít díky kapacitě 500 GB na plotnu o jednu méně.

Zdroj: TC Magazine

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku