Hlavní navigace

Souboj formátů HDR se přiostřuje, 20th Century opouští HDR10+ a přiklání se k Dolby Vision

21. 4. 2020

Sdílet

Zdroj: Dolby
HDR, neboli vysoký dynamický kontrast je u videa velkým zlepšením kvality obrazu. Potřebujete však televizor, který HDR podporuje a také obsah. Ten je dostupný zatím jen mimo televizní vysílání, přes Blu-ray či streamovací služby typu Netflix. Problém je, že neexistuje pouze jeden standard.

HDR10 a HLG (Hybrid Log Gamma) jsou základní formáty, ten druhý určený spíše pro televizní vysílání. Nejlepší kvalitu obrazu ale získáte díky dynamickým metadatům (ty popisují jas pro jednotlivé snímky) až s HDR10+ nebo Dolby Vision. A právě tyto dva formáty se už delší dobu přetahují o pozornost výrobců televizorů i filmových studií. Celé to trochu připomíná souboj Blu-ray a HD DVD. Dolby Vision je proprietární HDR formát od Dolby Laboratories, které za něj vybírá licenční poplatek. HDR10+ je iniciativou firem Samsung, Amazon, Panasonic a studia 20th Century. Za něj se licence neplatí, pouze jakýsi administrativní poplatek. Pro společnosti je HDR10+ každopádně levnější, přičemž kvalita obrazu by měla být obdobná. Pokud tu nemáme jeden standard, je pro uživatele ideální, když všichni podporují všechno. Což se ale neděje a do rozhodování vstupuje i politika. Studio 20th Century (dříve 20th Century Fox) nyní pomalu opouští formát HDR10+ a bude se soustředit na Dolby Vision. Studio přitom patřilo k zakládajícím členům aliance HDR10+.

Největší výrobce televizorů trvá na HDR10+

To však platilo ještě pod Foxem. Nyní náleží pod konglomerát Disney, jež naopak tlačí Dolby Vision. Disney po akvizici studia také vyhodilo několik lidí včetně těch zodpovědných za předchozí rozhodnutí upřednostnit HDR10+ před Dolby Vision.

Tip: HDR10+ budou podporovat další firmy včetně Googlu

Tip: Loni se prodalo 215 milionů televizorů a Samsung je již 14 let jejich největším výrobcem

Jazýček vah se tak nyní naklání více na stranu Dolby Vision. Tento formát začal loni podporovat i Panasonic (ale HDR10+ neopustil). Philips (pro evropský trh) se na stranu HDR10+ přiklonil již na počátku, zatímco na americkém trhu (kde tyto televizory vyrábí jiná firma) se přidal k Dolby Vision. Nové modely ale již podporují oba formáty. Také TCL podporuje oba formáty, televizory Sony ale pouze Dolby Vision.

HDR10+ logo

Kdo se naopak drží HDR10+ a Dolby Vision nepodporuje je Samsung. A Samsung je s přehledem největší výrobce televizorů, takže by jej studia neměla ignorovat. U HDR10+ tak zůstávají studia Warner Bros a Universal, televizory od Xiaomi a HiSense a streamovací služby Rakuten, Amazon Prime a Google. Netflix si naopak užijete s Dolby Vision.

zdroj: flatpanelshd

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.