Hlavní navigace

28nm waferů je prý „akutní nedostatek“

7. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Server DigiTimes s odvolávkou na své „zdroje z oboru“ tvrdí, že Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, společnost, která pro AMD a Nvidii vyrábí grafické čipy, nestíhá dodávat wafery vyrobené nejnovějším 28nm postupem.

Právě nedostatečná kapacita, kterou ještě zhoršuje špatná výtěžnost, má zřejmě za následek vysoké ceny Radeonů řady HD 7000. DigiTimes hlásí, že AMD prý dodalo „relativně malý objem“ Radeonů HD 7970, to však pravděpodobně bude souviset s vysokou cenou a ne až tak dobrým poměrem cena/výkon tohoto modelu.

Nvidia zatím vydala dva grafické čipy využívající 28nm výrobu: GK107, který je zatím určen pouze pro notebooky, a GK104 alias GeForce GTX 680, která se potýká se slabou dostupností. Kalifornská společnost si na špatnou výtěžnost stěžuje nejhlasitěji, ne-li jako jediná. Jak vyšťoural Charlie Demerjian, zatímco uplynulé dva roky platila Nvidia TSMC za každý funkční čip, nedávno přešla na platby za wafer, čímž na ni přešlo riziko špatné výtěžnosti. Což je fér za předpokladu, že si za špatnou výtěžnost může sama špatným návrhem čipu. Kvůli problémům s výrobou Nvidia údajně odkládá vydání dalších nových modelů.

Třetím velkým zákazníkem TSMC je Qualcomm, který u tchajwanské firmy vyrábí své ARM SoC Snapdragon. Ten začal přesouvat některé objednávky ke konkurenční UMC, ani tak ale není schopen uspokojovat všechny své odběratele. AMD a Nvidia tuto možnost bohužel nemají, UMC nabízí 28nm výrobu pouze pro úsporné mobilní čipy.

TSMC jakožto žába na prameni na vysoké poptávce po 28nm výrobě vydělává a k rozšiřování výrobních kapacit se pochopitelně příliš nemá. DigiTimes nicméně předpokládá, že situace by se měla zlepšit ve třetí čtvrtině letošního roku, díky pomalu se zlepšující výtěžnosti.

Zdroj: DigiTimes, SemiAccurate

Byl pro vás článek přínosný?