Hlavní navigace

2G sítě jsou v Česku již 20 let. Eurotel začátkem prázdnin 1996 spustil GSM

Sdílet

Zdroj: Redakce

Historie mobilů v Česku se datuje až do 12. 9. 1991, kdy Eurotel spustil 1G síť NMT. Byla analogová, lehce odposlouchávatelná a příliš drahá. Bezpečnou a dostupnou pro každého se stala až digitální GSM, kterou řadíme do sítí druhé generace. I u ní byl jako první Eurotel. Spustil ji 1. července 1996 (den po finálové prohře Čechů na Euru).

Takhle vypadaly první SIM karty
Takhle vypadaly první SIM karty Eurotelu (foto: cip.com)

GSM s sebou přineslo také SIM karty. První karty měly mimochodem plný velikostní formát jako kreditky, tedy rozměr 85,6 × 53,98 mm. Vylupovací Mini-SIM se u nás objevily až v roce 1997.

U sítí NMT byla čísla pevně přidělená telefonům. U GSM bylo možné číslo přenést na jiný přístroj. Čipy na kartách navíc obsahovaly kryptografické obvody, proto už hovory v GSM nešly po cestě odposlouchávat. První úspěšná hacknutí nicméně přišla o deset let později.

Díky GSM se zvýšila také technická kvalita hovorů. Digitální povaha sítě navíc umožnila provozovat i jiné služby než hlasové přenosy. Přišly SMS a také vytáčený internet CSD s rychlostí 9,6 kb/s.

 

České GSM dnes slaví 20. výročí, ale kolika let se ještě dožije? To samozřejmě nevíme, ale jisté je, že s námi vydrží déle než 3G (UMTS). To už pouze dožívá a v roce 2020, kdy dorazí sítě páté generace, uvolní místo nástupcům. GSM ale kvůli jednoduchosti a zpětné kompatibilitě ještě určitě bude existovat.

PS: Radiomobil spustil GSM síť Paegas o pár měsíců později, přesně 30. 9. 1996. Český mobil rozjel Oskara až 1. 3. 2000.

Reklama lákající na GSM

" frameborder="0" height="480" width="640">

Byl pro vás článek přínosný?