Hlavní navigace

3nm výrobní proces nebude poslední. TSMC plánuje 2nm technologii, výroba za pět let

16. 6. 2019

Sdílet

Už poměrně dlouhou dobu je vyhlížena chvíle, kdy dojde dech současné křemíkové (či příbuzné) technologii polovodičů, a tedy přestane být možné zmenšovat dál tranzistory kvůli fyzikálním limitům materiálů a přírody vůbec. Ovšem zatím nebylo úplně jasné, kdy taková chvíle přijde a co bude tím „posledním výrobním procesem“. Jako zatím nejzazší metu doposud firmy opatrně uváděly 3nm technologii, ale vypadá to, že toto ještě konec historie nebude. TSMC teď totiž zdá se jako první polovodičový výrobce oznámil 2nm výrobní proces.

Tato technologie ještě nebyla oznámena přímo formálně jako produkt, ale mluvčí společnosti nyní podle čínských médií potvrdil, už je připravována. Počítá s ní údajně v nové továrně, kterou teď TSMC staví pro výrobu na 3nm technologii v Sin-ču na Tchaj-wanu (v angl. transkripci Hsinchu). Pro 2nm technologii by tedy měla sloužit poté v další fázi.

Na 2nm procesu nyní začínají vývojové práce, zatím tedy není „vyřešený“ a možná ještě není moc jasná představa o tom, jak bude vypadat. Ale tento plán by měl znamenat, že má společnost relativně velkou důvěru v to, že pro menší a pokročilejší technologii je po 3 nm pořád místo. Pravda, nemusí to asi být pořád „křemíková“ technologie v pravém slova smyslu, ke slovu může přijít jiný materiál jako germanium. Nicméně důležité je, že ještě neskončí škálování klasické výrobní technologie, na které momentálně závisí pokrok ve výkonu a efektivnosti elektroniky. A bez níž by zřejmě zlepšování nebylo možné bez toho, aby s ním kontinuálně rostly ceny čipů.

TSMC wafer Křemíkový waffer z dílny TSMC

Zda 2nm proces bude pořád konvenční přímou evolucí současných technologií, není jisté. Teoreticky by zde mohly nastoupit i radikálně odlišné materiály jako grafen a podobné velké novinky, ale u těch asi také zatím není jasná jejich připravenost.

2nm výroba v roce 2024?

Dostupnost 2nm procesu je totiž zdá se plánována na určité datum a ne na „jednou, až bude technologie zralá,“ což by mohlo nasvědčovat na konvenční materiály a postupy. TSMC údajně počítá s tím, že by masová výroba mohla začít možná už v roce 2024, takže by se 2nm mohly objevit na světě třeba už za pět až šest let.

O tom, jaká zlepšení a parametry by se od těchto čipů dala čekat, zatím ale žádné informace ani odhady nemáme. Existuje asi hrozba, že nové technologie na 7, 5 a 3nm postupně budou mít menší a menší přínos kvůli tomu, jak se blížíme fyzikálním limitům. Ať už bude 2nm proces úplně poslední, nebo po něm bude následovat třena 1,5nm a/nebo 1nm, je také možné, že u nich asymptoticky budou klesat přínosy a naopak strmě růst cena, takže tato technologie také může skončit tak, že bude v nabídce továren, ale firmy vyvíjející procesory, GPU a tak dále ji z ekonomických a praktických důvodů budou ignorovat.

Galerie: Výroba čipů v cleanroomu polovodičové továrny

Byl pro vás článek přínosný?