Hlavní navigace

32nm dvoujádra útočí: vše o Intel Core i7, i5 a i3

7. 1. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Legenda Core 2 Duo má více než důstojného nástupce!

Procesory: Turbo nad 3,3 GHz či Hyper-Threading, přesto úsporné

32nm dvoujádra - rychlejší, lepší, úspornější

Podobný náhled do světa nových procesorů si můžete přečíst na serveru Extrahardware.cz, kde je cílen především na uživatele stolních počítačů. Dále tam naleznete i podrobný test jednoho z nových dvoujader. Novinka je na tom výkonově opravdu dobře, Intel se chlubí vysokými násobky oproti starší generaci.

Výkon není vše, co novinky nabízejí. Spotřeba nám výrazně klesla, s ní stoupá samozřejmě výdrž na baterie a možnost stavění tenkých notebooků (ano, hned zpočátku se dočkáme i CULV procesorů). Nová grafická karta slibuje hraní her či přehrávání Blu-Ray videa, další generace Wi-Fi přináší zrychlení na 300 Mbps i do levnějších segmentů, zvuk je vypilován na jedničku a potěší i různé technologie proti odcizení.

Zde vidíme nové procesory i s jejich čipovou sadou, procesor s integrovaným grafickým jádrem je ten dvoučipový obdélníček. Větší čtvereček je desktopové jádro Clarkdale, menší obdélníček mobilní Arrandale. Pojďme na jednotlivé modely.

Všechny procesory níže jsou dvoujádra, díky technologii Hyper-Threading (níže) ale dokáží zpracovávat až čtyři vlákna operací zároveň. Dalo by se jim ne úplně korektně říkat nepravá čtyřjádra. S frekvencí začínáme poměrně vysoko, a díky Turbo Boostu (níže) půjdeme ještě výš.

Co potěší nejvíce, je TDP procesorů. Hodnoty kolem 35 či 25 W tu máme i dnes, zde se do toho ovšem počítá i značná část čipové sady a integrované grafické jádro. ULV procesory mají TDP stanoveno na 18 W, to je také velmi hezká hodnota.

Zde vidíme, jak Intel hodlá naložit se svou nabídkou procesorů v noteboocích. V nejdražších modelech naleznete skutečně čtyřjádrová Core i7, které oslní výkonem a zklamou spotřebou. Mnohem zajímavější je situace níže, kde budou populární procesory Core 2 Duo nahrazeny nabídkou dvoujádrových Core i7, i5 a i3.

Teď se trochu podrobněji podíváme na různá vylepšení, co se týče výkonu a spotřeby. U procesoru jsou hlavní čtyři novinky: Turbo, Hyper-Threading, pokročilá správa energie a instrukce pro šifrování dat.

Technologie Turbo Boost představuje velký výkon navíc. Je dostupná u řad Core i7 a i5 a funguje tak, že pokud se integrovaný obvod v procesoru rozhodne, že je potřeba v zátěži procesoru přidat výkon a zrychlit, a pokud usoudí, že je notebook schopný toto zrychlení bez problémů uchladit, takt se podstatně zvedne. Jak jste viděli na tabulce výše, u některých procesorů je možné zvednutí až na dvojnásobek běžného taktu. Úkol tak bude dříve hotový a procesor rychleji přejde do úsporného režimu.

Hyper-Threading jsem trochu popsal už výše. V určitém případě zvládne jádro se zapnutým Hyper-Threadingem zpracovat dvě instrukce zároveň. Hyper-Threading má tak kladný vliv na výkon, a to zvláště v situacích, kde se procesor potýká s mnoha operacemi najednou. Výkonový přínos je do 25 %.

Díky Hyper-Threadingu a obecnému zrychlení na takt a vlákno je procesor nejen takřka vždy rychlejší než Core 2 Duo, ale většinou dosahuje i na výkony čtyřjader Core 2 Quad. Nemusím ani říkat, že spotřebou i cenou jsou Core 2 Quad na hony vzdáleny od procesorů s jádrem Arrandale.

Pro uživatele notebooků asi nejdůležitější věc - integrovaný obvod PCU (Power Controller Unit) v procesoru se velmi pohotově stará nejen o zvyšování taktu pomocí Turba, ale hlavně o snižování pracovní frekvence pod standard, není li potřeba vyvíjet velký výkon. Co je důležitější, v případě, že zrovna nevyužijete dvě jádra procesoru, PCU jedno jádro vypne. Okamžitě, jakmile výkon potřeba je, jej zase zapne. Během nečinnosti se tedy dočkáme opravdu excelentní spotřeby.

V noteboocích je podporováno i jakési Turbo pro grafické jádro. PCU podle potřeby dynamicky mění nejen frekvenci CPU, ale i GPU. V klidu tak bude grafika úsporná a v zátěži naopak velmi výkonná. Více v další kapitole.

Poslední věc k procesoru je slibované šifrování. Jelikož procesor provádí šifrovací operace čím dále častěji, Intel do nových procesorů přidal šest nových instrukcí speciálně pro šifrování. Podstatné zrychlení tak budete cítit nejen při šifrování disku nebo flashky, ale i kdykoli při přenosu šifrovaných informací po internetu.

Grafický čip, čipsety a Wi-Fi: akcelerace HD videa, hraní WoW a další

Možná ještě o něco zajímavější než procesor samotný je grafická karta a čipset. Grafické jádro je zbrusu nové a nově integrované na procesoru (je to ten větší, obdělníkový čip). Stejně tak je v procesoru integrovaný i paměťový řadič a řadič sběrnice PCI Express. Čipová sada tak zahrnuje už jen jeden malý a úsporný čip, označovaný jako PCH (Platform Control Hub). Co to znamená v praxi?

Grafická karta - zahrajeme si Crysis na GMA?

Shrnutí, co je nového v grafické kartě a v audio výstupu naleznete právě zde. Od GMA 4500M HD jsme se posunuli k akceleraci všeho možného HD obsahu, bude možné bez problému přehrávat Blu-Ray filmy či jiné HD soubory, akcelerace flashových videí například na Youtube se taky hodí. To vše ve skvělých barvách a kvalitě můžete posílat nejen přes archaický D-Sub, ale nově kromě DVI i přes duální HDMI nebo DisplayPort. Zvuk je osmikanálový v 24-bitové kvalitě, podporovány jsou technologie jako Dolby TrueHD či DTS HD. Výstup není problém realizovat přes optický S/PDIF.

Jak bylo řečeno výše, grafika podporuje dynamické škálování frekvence, což v praxi znamená, že když potřebujete hrát hru nebo přehrávat film, PCU přetaktuje grafické jádro nezávisle na procesoru. V klidu se dočkáte opět fantastické spotřeby, neboť frekvenci lze i snižovat, když není třeba výkon.

Dvě tabulky nám prozaicky shrnují vše, co nová HD grafika umí a co GMA 4500 neuměla. Kromě akcelerace všelijakého videa a digitálních výstupů se dočkáme i relativně velmi vysokého výkonu.

V testech se nová grafická karta pomalu přibližuje těm nejslabším IGP od AMD i Intelu. Například Ion stále vede, ovšem rozdíl už není tak dramatický. Ano, an integrované grafice od Intelu můžete krásně hrát mnohé moderní hry. Zde Intel ukazuje seznam populárních her, které nová grafika zvládá. Plynulé hraní WoW či The Sims 3 zní jako rajská hudba.

Pro ty z vás, kteří chtějí notebook s diskrétní (dedikovanou) grafickou kartou, má Intel také příjemnou zprávu. V momentě, kdy nehrajete hry nebo zkrátka nevyužíváte "velkou kartu", se za chodu počítače automaticky přepne zobrazování na úsporné IGP a žravá dedikovaná karta se vypne.

Čipsety - SATA a USB jen ve starém, jsou zde jiná lákadla

Jak jsem již upozorňoval, čipová sada je zde trochu o něčem jiném. Prakticky celý severní můstek je integrovaný do procesoru a funkci čipsetu zastává pouze malý PCH čip.

Je škoda, že nové čipsety nepodporují nativně nové standardy SATA 6 Gb/s a USB 3.0. Vše podstatné ostatní jsem už zmínil, kromě Anti-Theft technologie, která je stavěna zejména na notebooky. Podobně jako ztracený mobilní telefon, nově i notebook s Core procesorem můžete dálkově zablokovat. Odblokovat jej lze pouze v servisu či pomocí speciálního hesla, které nastavíte.

Wi-Fi - zrychlujeme připojení

Nově Intel také představil nové integrované Wi-Fi do notebooků. Hlavní posun je zřejmě nabídka levného Centrina 1000 i v nejlevnějších netboocích a zdvojnásobení rychlosti v mainstreamu oproti dnešnímu Wi-Fi Linku 5100 (nově 300 Mbps).

Krátký závěr a zhodnocení

Závěr

Vcelku předvídatelným jevem je dnes rozšiřování i jiných velikostí notebooků než 15,x". Intel se toto pokusil použít ve svůj prospěch a vysvětluje, že jeho úspornější a výkonnější procesory pomohou dalšímu rozšiřování tenkých a malých notebooků.

Celkově můžeme v závěru říci, že nás v noteboocích čeká delší výdrž na baterie. U klasického 15,6" notebooku s průměrným dvoujádrem a integrovanou grafickou kartou se s výdrží posuneme až zhruba na 6 hodin, přičemž výkon procesoru bude dostačující na všechno běžné domácí/firemní využití osobního počítače a výkon grafické karty postačí na hraní méně náročných moderních her. S rozšířením Blu-Ray mechanik uvítáte jistě i akcelerované přehrávání Blu-Ray videa.

Ceny nových procesorů nejsou nejrůžovější, myslím ale, že lze bez nadsázky říci, že Intel si je může dovolit. Jeho nová 32nm dvoujádra jsou více než důstojným nástupcem procesorů Core 2 Duo a bude trvat dlouho, než budou na hlavu poražena.

Zdrojem mi byl prosincový workshop Intelu v Londýně s novinkami kolem architektury Westmere.

Byl pro vás článek přínosný?