Hlavní navigace

360desktop: panoramatická plocha pro Windows

7. 7. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vytvoření několik různých kopií pracovní plochy je velice praktické. Pokud pracujete na notebooku nebo používáte počítač s uspáváním místo vypínání, pak určitě necháváte některé programy neustále spuštěny. V mém případě je to minimálně poštovní klient, webový prohlížeč a správce souborů. To nemluvím o komunikačních programech, které běží na pozadí.

Máte-li k dispozici více pracovních ploch, můžete si na jedné ponechat okna pro práci se soubory, na druhé zobrazené komunikační programy atd. a jednoduše se mezi těmito plochami přepínat. Řešení je to velmi praktické a mnohem rychlejší, než neustálé minimalizace a zvětšování oken programů, se kterými pracujete.

Více plochy ve Windows

Pro Windows existuje několik doplňkových programů, které vám umožní používat několik různých ploch. Patří mezi ně i nástroj s názvem 360desktop, který je však trochu odlišný. Namísto toho, aby vytvořil několik nových pracovních prostorů, vytvoří z toho aktuálního panoramatickou plochu, kterou si můžete otáčet neustále dokola. Představte si, že plocha zobrazená na monitoru je umístěna na válci, který se na požádání otáčí stále dokola. Právě to program 360desktop umožňuje.

Po spuštění programu se v první řadě změní pozadí pracovní plochy a nahradí se panoramatickým snímkem. To je důležité pro dosažení maximálního efektu. Speciálně upravený obrázek vám dodá iluzi, že plocha je při otáčení nekončená a není zde žádný zlom. V horní části plochy se pak objeví ovládací panel pro 360desktop.

Jakmile na něj klepnete, zobrazí se náhled na aktuální stav plochy. V panelu jsou pak pomocí symbolů (bohužel zde nejsou náhledy) zakresleny polohy aktuálně otevřených oken programů. Obdélník signalizuje aktuálně zobrazenou část panoramatické plochy, tažením nebo klepnutím se můžete přesunout na jiné její místo.

Posouvání plochy lze docílit i tak, že kurzorem myši dojedete k pravému či levému okraji obrazovky a jakoby na něj tlačíte. Plocha se pak začne posouvat. 360desktop by měl fungovat tak, že v momentě, kdy klepnete na zástupce nějakého okna v liště úloh, přesune se aktuální zobrazení plochy tam, kde se toto okno nachází. V aktuální betaverzi programu se tak sice děje, často se ale stává, že po určité době tato vlastnost přestane fungovat.

Widgety na ploše

Zajímavostí je možnost umístit na pracovní plochu různé widgety - malé programy, které zobrazují nějaké obrázky, fungují jako hry nebo RSS čtečky. Snad nejpodobnější jsou jim miniaplikace z postranního panelu ve Windows Vista. Je tu však rozdíl, 360desktop můžete používat i ve Windows XP.

Widget na plochu 360desktopu přidáte následovně. V ovládacím panelu programu klepněte na tlačítko se symbolem ozubeného kola. Zobrazí se dialog, do kterého zadáte adresu widgetu, potvrdíte ji tlačítkem OK a widget se vám zobrazí na ploše. Podporované widgety najdete na adrese www.widgetbox.com.

Stažení a instalace

360desktop je momentálně ve stádiu betatestování. Nicméně od začátku července již není k dispozici pouze pro vybraný okruh testerů, nainstalovat si jej může každý. Odkaz ke stažení najdete přímo na www.360desktop.com.

Program je zdarma a takový by měl zůstat i po uvolnění jeho finální verze. V tuto chvíli podporuje pouze Windows XP a 32bitovou verzi Windows Vista. Pro majitele Windows Vista 64bit to znamená si ještě nějakou dobu počkat, na podpoře této verze Windows se však pracuje.

Pokud budete mít při instalaci programu ve Windows Vista potíže s chybovým hlášením „Instalation ended prematurely because an error", pak zkuste před spuštěním instalátoru použít následující postup. Ten je ostatně řešením i pro instalaci mnoha jiných programů.

Klikněte na tlačítko Start, napište cmd, na nalezeného zástupce Příkazového řádku klepněte pravým tlačítkem a zvolte jeho spuštění s administrátorským oprávněním. Do příkazového řádku pak zadejte regsvr32 %SystemRoot%\system32\vbscript.dll a potvrďte Enterem.

Pokud by toto řešení nepomohlo, můžete ještě zkusit stažení jednoduchého dávkového souboru RegisterAll přímo ze stránek 360desktopu.

Návrat k původnímu stavu

Pokud zjistíte, že vám práce s 360desktopem nevyhovuje, můžete se jednoduše vrátit k původní podobě pracovní plochy ve Windows. Klepněte pravým tlačítkem na ikonku programu v systémové části lišty úloh (vedle hodin) a z nabídky zvolte funkci Exit.

Ve stejné nabídce najdete i možnost zapnutí automatického načtení 360desktopu po startu systému. Běžně totiž čeká, až jej spustíte například pomocí zástupce na pracovní ploše. Pokud jej nechcete používat každý den, je taková kombinace ideální. Automatické spouštění je zase pohodlnější pro ty uživatele, kteří si na 360desktop zvyknou.

Do finální verze její autoři mimo jiné plánují přidání nástroje, který umožní vytvářet vlastní panoramatické snímky, které si pak umístíte na pozadí plochy vytvořené 360desktopem.

Byl pro vás článek přínosný?