Hlavní navigace

3D brýle budou možná standardizovány

15. 3. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Americká asociace spotřební elektroniky (CEA) by ráda vytvořila standard pro aktivní/zatmívací/shutter stereoskopické brýle. Tvrdí, že pokud nedojde k vytvoření jednotného standardu, 3D televizory a příbuzné technologie se nikdy pořádně nerozšíří. CEA už vytvořila operační skupinu R4WG16, která má aktivní 3D brýle normalizovat.

A co je vlastně důvodem této snahy? Technologie je stále v počátečním stádiu, kdy jsou nerozhodní výrobci i spotřebitelé. Někteří výrobci produkují nazvájem nekompatibilní brýle (hlavně kvůli bezdrátové synchronizační jednotce brýle-monitor) a kvůli tomu si zájemci musí kupovat proprietární zařízení, která nemohou použít jinde.

Samsung SilhoutteNejlehčí zatmívací brýle dělá Samsung, zdroj: Samsung Tomorrow

Představte si, že doma u televize máte dvoje brýle. Večer chcete jít ke známému s větším plátnem, abyste si ten fotbal lépe vychutnali. Jenže on používá jiný systém a pokud nemá v zásobě několik brýlí navíc, budete koukat rozmazaně, nebo ve 2D.

Jednotný návrh, který by přijali ostatní, tyto problémy vyřeší. Pokud se ovšem výrobci dohodnou a vývoj nebudou brzdit licenční čachry jako u jiných technologií.

Zdroj: TechEye, CDRinfo

Byl pro vás článek přínosný?