Hlavní navigace

3D modely v reálném čase díky Kinectu

16. 8. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tým výzkumníků z různých univerzit na konferenci SIGGRAPH 2011 předvedl, jaké nečekané možnosti skýtá tak zdánlivě banální zařízení, jakým je Kinect pro Xbox 360. Software, který výzkumníci nazvali KinectFusion, dokáže takřka v reálném čase (se zpožděním několika vteřin) vytvářet 3D modely objektů, které kamery Kinectu snímají. Vše je vidět na videu, které je vzhledem k absenci komentáře místy trochu nudné, nicméně doporučuji jej prohlédnout celé.

" frameborder="0" height="371" width="600">

A pokud se vám video sledovat nechce, vypíchnu alespoň ty nejzajímavější momenty:

  • Vytvářené 3D modely jsou velice detailní, zachyceno je i logo Dell na zadní straně LCD panelu (kde je vylisováno s hloubkou přibližně jednoho milimetru)
  • KinectFusion si poradí i s dynamicky se měnícím prostředí, pokud je do záběru umístěn nový objekt, za vteřinu se objeví i v 3D modelu (Jen pomyslete na možná využití! Z budovy vaší školy se může stát mapa do 3D akce a z ředitele hlavní boss! A vaše Škoda 120, na kterou jste na bleším trhu pořídili mračítka a spojler, může být prvotřídním závodním žihadlem ve vaší oblíbené hře!)
  • Po naskenování celé místnosti lze vyrenderovat kvalitní snímky včetně textur
  • Statické prostředí se očima Kinectu stává interaktivním. Můžete prstem kreslit na zeď a KinectFusion, který pohyb vaší ruky sleduje, zobrazuje vaše umělecké dílo.

Jistě uznáte, že KinectFusion skýtá opravdu velký potenciál jak v oblasti vytváření 3D modelů, tak pro budoucí hry. Jak se k této výzvě postaví vývojáři, ubrání-li se tlaku odborových organizací 3D grafiků, to se teprve dozvíme. Byla by však každopádně škoda, kdyby KinectFusion vyšuměl do ztracena, nemyslíte?

Zdroj: Technet, Boy Genius Report

Byl pro vás článek přínosný?