Hlavní navigace

3DTV Play: to pravé 3D v obýváku

15. 3. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

O stereoskopickém systému Nvidia 3D Vision pro hry, video a fotografie jste už určitě slyšeli. Možná také víte, že filmové Blu-ray nosiče také letos povýší na 3D. Nvidia zanedlouho nato reagovala ohlášením funkční akcelerace nového obrazového formátu MVC-AVC, který se na Blu-ray 3D bude používat.

Protože sledovat filmy na počítačovém monitoru není takový zážitek, bylo třeba veškeré technologie přenést do obývacích pokojů. Jenže televizory a projektory si příliš nerozumí s přenosovými rozhraními dual-link DVI nebo DisplayPort, které se ve světě počítačů pro tyto účely používají. Vznikla proto další verze HDMI 1.4, která mj. přinesla dvojnásobnou šířku pásma (buď přenos vyššího rozlišení nebo 3D 1080p). Minulý týden vyšla nové revize HDMI 1.4a šitá na míru televiznímu vysílání 3DTV. A jsme zpět u Nvidie.

Ta včera informovala o novém software 3DTV Play, který sjednotí dosavadní systémy 3D Vision, přidá Blu-ray 3D a vše přenese do obývacích pokojů. Že v rovnici chybí HDMI 1.4? Zeptali jsme se na tuto otázku zástupce firmy Igora Staňka a ten potvrdil dostupnost HDMI 1.4a na současných kartách GeForce. Přestože jsou dnes u karet uváděny pouze rozhraní HDMI 1.3, vypadá to, že jsou před konektory integrovány plnohodnotné TMDS transmittery. To znamená, že jsou schopny živit dual-link DVI i HDMI 1.4a.

Update by mohly vyřešit ovladače, áčková revize nového HDMI bude podporovat všechny povinné formáty 3D, jedinou vadou je absence Ethernetu, který verze 1.4 přinesla. To je ovšem pochopitelné, návrhy čipů s touto funkcí nepočítaly. Pokud vaše karta náhodou HDMI nemá, budou dostupné i redukce z dual-link DVI.

Ale k samotnému 3DTV Play. Mělo by se jednat o balíček aplikací, který kompletní stereoskopickou projekci (po softwarové stránce) zajistí. V balení bohužel nebude Blu-ray přehrávač, předpokládá se použití software od Cyberlinku, Corelu, Roxia nebo ArcSoftu. Majitelé současného 3D Vision jej dostanou zdarma a ti, kteří si pořídí sadu zatmívacích brýlí a IR emitteru jiného výrobce, za něj zaplatí baťovských 39,99 USD.

A kdo ti jiní výrobci jsou? Už nyní víme, že se v této oblasti angažují Mitsubishi (televizory), ViewSonic a Acer (projektory). Hlavním tahounem ale zřejmě bude Panasonic (už na ZOH ve Vancouveru zajišťoval 3D). Dnešním dnem zahájili společně s Nvidií turné 15 přehlídek 3DTV po amerických městech. Na nich budou prezentovat 3D projekci s novými televizory Viera. To vše v rozlišeních 1080p24, 720p60 a 720p50.

Nvidii se tím otevírá poměrně zajímavý trh. V obýváku mohou konkurovat herním konzolím, ty zatím 3D nenabízejí. Pokud tedy nepočítáme chystaný update PlayStationu 3 pro Blu-ray 3D. Nabídka čtyř stovek her, fotografií (už jsou i kompakty se dvěma objektivy), filmy (online, Blu-ray…), to zatím žádná jiný systém nenabízí.

Střední Evropa zatím může zůstat v klidu. Nové televizory i 3DTV Play budou uvedeny až v létě a Blu-ray 3D bude taky nějakou dobu trvat, než se více rozšíří. Bohužel.

Zdroj: Nvidia

Byl pro vás článek přínosný?