Hlavní navigace

46 % všech instalací Windows 7 je 64bitových

9. 7. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ačkoli 64bitové procesory existují již pěknou řádku let, většina uživatelů doposud používá 32bitové verze operačního systému Windows. A to i přesto, že problémy v oblasti kompatibility softwaru a hardwaru se s příchodem "Sedmičky" ve srovnání s předchozími verzemi minimalizovaly.

Dokazují to statistiky Microsoftu sesbírané pomocí služby Windows Update: Windows 7 je prvním systémem Windows, u kterého se podstatná část uživatelů rozhodla pro 64bitovou variantu: celých 46 %. U Windows Vista je podíl 64bitových verzí menší, a to 11 %, u systému Windows XP se o nějakém podílu prakticky nedá mluvit, neboť nedosahuje ani jednoho procenta.

Největším důvodem pro volbu 64bitové platformy je zřejmě klesající cena a z toho plynoucí rostoucí množství operační paměti. Podporu mají 64bitová Windows 7 také u výrobců různého hardwaru, v podobě 64bitových ovladačů. Za pomoci 64 bitů lze totiž teoreticky adresovat až 16 exabajtů operační paměti (zhruba sedmnáct miliard gigabajtů), prakticky Windows 7 zvládne maximálně 192 GB, což je stále mnohem více, než 4 GB limit 32bitové platformy.

Zdroj: Windows Team Blog

Byl pro vás článek přínosný?