Hlavní navigace

Proč kopačky Lionela Messiho vypadají na různých televizorech jinak?

19. 6. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Mistrovství světa 2018 ve fotbale je z Ruska přenášeno v rozlišení 4K a v širokém dynamickém rozsahu HDR, což znamená, že poprvé mohou fanoušci sledovat zápasy v kvalitě True Color. Zrovna fotbalový šampionát je poměrně barevný, takže šťastlivci si jej mohou užít lépe než majitelé starších Full HD televizorů.

Pokud budete fotbal sledovat na starší Full HD televizi (nebo na 4K televizi bez podpory HDR), některé barvy uvidíte jinak, respektive budou zobrazeny jako nejbližší podobná barva a dojde k jejich slití.

Jeff Yurek ze serveru dot color převedl barvy vlajek deseti zemí do grafu s gamutem standardu CIE 1931. Pouze dvě vlajky (Argentina a Německo) se zobrazí správně na HD televizorech s barevným prostorem BT.709. Ostatní jsou mimo tento prostor, ale do standardu BT.2020 se vejdou.

world-cup-country-colors-top-10-cie-1931 Národní barvy většiny týmů jsou také mimo standard BT.709 (zdroj: dot color)

A právě BT.2020 se pojí s 4K/HDR, kde dokáže zobrazit tolik barev, že půjdou rozeznat i jednotlivé odstíny týmů. Yurek již dříve upozornil na fakt, že barva kopaček Lionela Messiho (limetkově modrá?) má barvu zcela mimo běžný barevný prostor.

messigamut-2l Messiho kopačky mají jinou barvu, než jak je zobrazí většina televizorů (zdroj: dot color)

Šampionát má u televize možnost sledovat 3,4 miliardy fanoušků (i přes absenci Spojených států) a mohlo by v tomto ohledu jít o největší mistrovství v historii. U nás ve 4K nikdo nevysílá, ale ve světě lze využít několika operátorů. V Evropě takto vysílá BBC, ale jen pro domácí publikum a ne terestricky – musíte mít aplikaci BBC iPlayer a kompatibilní televizor.

Ani HDR možná ještě dlouho nedorazí do vysílání českých stanic, vyšší standardy u nás se zpožděním zavádí jen Česká televize, ale ve světovém měřítku (a u služeb typu Netflix) je HDR aktuální už nyní.

banner2-fortuna-article

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.