Hlavní navigace

4K monitory s G-Sync zlevňují, AOC má sedmadvacítku s panelem IPS za 18 000 Kč

27. 3. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Minulý týden jsme tu psali o jednom herním monitoru založeném na technologii FreeSync, nicméně přišla i novinka z druhého tábora – monitorů pro karty GeForce s technologií G-Sync. A to novinka možná docela významná: objevil se totiž nový monitor s rozlišením 4K a zároveň s podporou adaptivního obnovování. Těch pro karty Nvidia zas tak moc není a rozšíření nabídky – plus snížení cenové laťky, jak uvidíte – bude ku prospěchu.

Do výběru nyní přibude monitor Agon AG271UG firmy AOC, s úhlopříčkou 27 palců (68,6 cm). Nabízí rozlišení 4K (3840 × 2160 bodů) a použitý panel je typu IPS, takže by měl mít kvalitnější barvy a obraz pro neherní aplikace. AOC uvádí papírovou odezvu pro přechod šedá/šedá 4 ms. Dále by měl monitor mít kontrast 1000:1 (což je u IPS standard) a jas podsvícení až 300 cd/m², přičemž to má být regulováno bez blikání. Obrazovka má klasický gamut sRGB a AOC také uvádí podporu 16,7 milionu barevných odstínů. To znamená, že LCD nepodporuje na vstupu 10bitové barevné složky, což mnoho 4K monitorů nabízí.

Jak již bylo nadhozeno, podporuje Agon AG271UG technologii G-Sync. Zatím ještě stále jen se standardní maximální frekvenci 60 Hz, danou limitem rozhraní DisplayPort 1.2. Nvidia sice již oznámila monitory s G-Sync a HDR, které budou umět při rozlišení 4K i vyšší frekvence, ty ale fyzicky v obchodech asi ještě dost dlouho neuvidíme. Agon AG271UG je stále ještě ze současné generace LCD a panelů, na druhou stranu je tím pádem ale kompatibilní i s grafikami generací Kepler a Maxwell, které ještě nemají DisplayPort 1.3/1.4.

AOC Agon AG271UG AOC Agon AG271UG

Monitor má možnost nastavit kromě náklonu také výšku a má i pivot pro otočení do vertikálního postavení. Kromě DisplayPortu je možné připojit ho i na HDMI (ovšem bez G-Sync), což může být užitečné třeba pro konzole. AOC integroval 2W reproduktory i čtyřportový rozbočovač USB 3.0, noha má také držadlo pro přenášení a po straně obrazovky je opět pro tuto značku typický výklopný držák na sluchátka (či jiné nutné příslušenství). Pro hráče má monitor i obvyklé funkce jako přisvětlení tmavých scén.

aoc-agon-ag271ug-3

4K s G-Sync od 18 tisíc

Podle tiskové zprávy lokálního zastoupení by se monitor AOC Agon AG271UG měl začít prodávat během dubna a pokud toužíte s kartou GeForce hrát ve 4K, mohl by být docela atraktivní. Jeho oficiální doporučená cena je 21 599 Kč, což by byla částka, za kterou se dá momentálně 4K IPS monitor s G-Sync koupit i od konkurence. Ovšem zdá se, že reálně by to opět (u monitorů se to stává vcelku často) mohlo jít levněji, a to o dost. Monitor už totiž má v katalozích několik menších českých obchodů a jejich ceny začínají už na 18 100 Kč. To není na tuto kategorii špatné, v podstatě je to cena, za kterou se doposud 4K s G-Sync dalo koupit jen s panelem TN.

Byl pro vás článek přínosný?