Hlavní navigace

5 důvodů, proč se starým notebookem nepřecházet na Windows 7

24. 9. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Operační systém Windows 7 je nepochybně v mnoha směrech lepší, než nedokonalá Windows Vista a technologicky mnohem vyvinutější, než stařičká Windows XP. Je tedy možné vyjmenovat celou řadu důvodů, proč na Windows 7 přejít. Musíme však dodat, že se to týká pouze novějších počítačů.

Samotný Microsoft sice na svých stránkách uvádí, že pro běh Windows 7 si uživatel vystačí s procesorem o rychlosti 1 GHz a s operační pamětí 1GB. Praktické testy však ukázaly, že aby bylo možné se systémem normálně pracovat a uživatel nemusel na každou operaci nekonečně dlouho čekat, je potřeba počítač s mírně vyšším výkonem.

Vydané testovací verze Windows 7 ukazují, že i na docela starých noteboocích, na kterých Windows Vista nebylo možné vůbec provozovat, funguje tento systém docela svižně. Mluvíme například o oblíbených a dnes stále rozšířených noteboocích typu Dell C500, C640, D600, D610 nebo IBM ThinkPad T40, T41 či T42. Tedy notebooky, které disponují procesory s rychlostí kolem 1,5 GHz a pamětí 512 až 1024 MB. Oblíbené jsou jednak mezi studenty a stále jsou také v hojné míře využívány ve firmách.

Dell

Tyto několik let staré notebooky, které už mají svou hvězdnou éru za sebou, však nejsou pro Windows 7 vhodnými kandidáty. Proč?

1. Problémy s ovládači

S každou novou verzí Windows přichází i počáteční problémy s ovladači hardwaru. Windows 7 jsou na tom sice v rozpoznávání hardwaru oproti svým předchůdcům velmi dobře, v případě starších notebooků to tak být nemusí. Ať už má notebook integrovanou nebo dedikovanou grafickou kartu, ovladače pro ně existují nanejvýš pro Windows XP.

Je samozřejmě možné stáhnout takový ovladač a nainstalovat ho v režimu kompatibility XP, ale ani poté není plná funkčnost zaručena. Nehledě na to, že jde o komplikované řešení, takže méně zkušení uživatelé toto vůbec zvládnout nemusí. Problém může nastat také například u procesorů Intel (u těchto notebooků převládajících) s technologií Speedstep, která zpomaluje procesor v době nižšího vytížení. Zatímco u nových procesorů ji Windows 7 bez problému detekují, u starších tomu tak být nemusí. V druhém případě pak ve výsledku procesor nikdy nebude zpomalovat, notebook se bude zahřívat a sníží se výdrž na baterii.

2. Oškubané Aero

Starší grafické karty nacházející se v těchto noteboocích nejsou navrženy pro nejnovější Windows, která přinášejí 3D grafické prostředí Aero. Ve Windows 7 je samozřejmě možné používat většinu praktických funkcí (minimalizace po "zatřesení oken" nebo automatické upravení jeho velikosti na polovinu displeje), ovšem bez příslušných animací, takže tomu zkrátka "něco" chybí. Funkce jako Flip 3D (Win+Tab) nebo Aero Peek pak nejsou dostupné vůbec.

ibm

3. Displej s nízkým rozlišením

Starší notebooky, včetně všech konkrétně jmenovaných modelů, disponují rozlišením displeje pouze 1 024 x 786 bodů. To je sice pro běžnou práci dostačující, je si však třeba uvědomit, že nový přepracovaný hlavní panel zabírá reálně více místa, než původní. Výhody, které by měl přinášet, se kvůli nízkému rozlišení spíše stírají. Základní schéma navíc ani zdaleka nedosahuje jedinečnosti Aera a není uživatelsky přizpůsobitelné.

Samostatnou kapitolou je pak poměr stran 4:3, který je u těchto notebooků standardem. Poměry displejů u dnešních notebooků jsou 16:9 nebo 16:10, což umožňuje nejen lepší sledování filmů, ale i úpravu dvou dokumentů zároveň.

4. Rychlost

Windows 7 jsou rychlejší než jejich předchůdce, rychlosti Windows XP však nemohou konkurovat. Tento systém je navržen pro počítače poplatné době, kdy vyšel, a nespotřebovává tolik hardwarových prostředků. Dalším faktorem je množství místa, které na disku zabere samotná instalace. Windows 7 samozřejmě spolknou mnohem více a starší notebooky zpravidla nedisponují kapacitami v řádech stovek GB. Každý ušetřený GB tak hraje svou roli.

Windows XP s třetím servisním balíčkem jsou zkrátka zcela vyladěný, stabilní, bezpečný a především rychlý systém, který je pro starší notebooky ideální.

5. Cena

Cena nových Windows 7 rozhodně není zanedbatelná položka, krabicová Home Premium verze se totiž v Evropě bude prodávat za 199,99 EUR (tedy zhruba 5 050 Kč), v případě upgradu zájemce zaplatí 119,99 EUR. Tato částka přitom představuje polovinu, respektive třetinu ceny, za kterou je možné pořídit zcela nový a výkonný notebook připravený pro běh Windows 7, samozřejmě s OEM licencí. V případě mininotebooků je cena ještě nižší. Notebooky jsou dnes velmi levnou záležitostí, takže se investice do samotného operačního systému pro starší notebook nevyplatí.

Byl pro vás článek přínosný?