Hlavní navigace

5. únor 2019 je Dnem bezpečnějšího internetu. Nový projekt chystá CZ.NIC

5. 2. 2019

Sdílet

Na internetu se každý může setkat s různými hrozbami. Osvětu šíří kampaň v rámci Dne bezpečného internetu, přičemž své aktivity v tomto oboru provozuje rovněž CZ.NIC.

Bezpečnost je často skloňovaným aspektem technologií, přesto dochází i ke zbytečným újmám. Povědomí o bezpečnosti na internetu každoročně rozšiřuje Den bezpečnějšího internetu, který připadá na dnešek. Bezpečnost je stále primárně o zdravém úsudku každého jedince. V kombinaci s tím se můžeme bavit o ochranných prostředích, jako jsou firewally nebo antimalwarová řešení. Dnes je ale nutné rozšířit záběr vnímání světa o na jedince zaměřené aspekty vyplívající z rozšíření online sociálních sítí a dalších komunikačních kanálů. Typickými zástupci nových problémů jsou sexting, kyberstalking, kybergrooming nebo kyberšikana, která se ve státě Michigan v březnu stane nezákonnou. (Hrozit bude postih v podobě až 500dolarové pokuty nebo 93 dnů vězení, ale také až 5000dolarová pokuta nebo až 5 let vězení v případě opakovaného porušení zákona.) V Česku s bezpečnostní tématikou pracuje Národní centrum bezpečnějšího internetu, které na adrese www.saferinternet.cz poskytuje mj. novinkové zpravodajství upozorňující na vybrané případy narušení zabezpečení. Dále máte možnost si objednat školení, stáhnout různé materiály nebo pocházet si rady, tipy a návody. Mnoho materiálů pro různé cílové skupiny, a to

CZ.NIC chystá nový projekt

Například naší čtenářské skupině jistě dobře známý CZ.NIC loni vytvořil komiksovou knihu Jak na Internet bezpečně. Právě zmíněná organizace se pak v minulých letech proslavila seriálem Jak na internet, kde vás s principy bezpečnosti seznámí více než stovka krátkých videí. Na ty nejmladší členy a členky naší společnosti cílí publikace On-line zoo.

Při příležitosti letošního Dne bezpečnějšího internetu CZ.NIC oznámil, že spouští nový projekt a přebírá koordinaci národních aktivit zaměřených na zlepšení bezpečnosti dětí v online prostoru. Tento projekt navazuje na výše uvedený saferinternet.cz a vzniká i díky podpoře Evropské komise. Projektu se zúčastní rovněž Linka bezpečí. CZ.NIC chce zachovat mnoho aktivit, na kterých se dosud podílel:

„Nadále budeme pokračovat v provozu linky STOPonline.cz a věnovat se osvětové a vzdělávací činnosti. Naším cílem je vytváření metodických materiálů, které budou určeny nejen učitelům ale i rodičům. Mladou generaci se budeme snažit oslovit i prostřednictvím sociálních síti a také za pomoci influencerů. První klíčový výstup z projektu, na který budou navazovat další aktivity, představíme na květnovém mezinárodním filmovém festivalu pro děti a mládež ve Zlíně,“ dodává koordinátor projektu Martin Kožíšek.

Byl pro vás článek přínosný?