Hlavní navigace

Každý pátý letos prodaný smartphone bude mít 5G, tvrdí Samsung

10. 1. 2020

Sdílet

Samsung prodal za minulý rok 6,7 milionů smartphonů s podporou sítí 5G. Takové telefony má v nabídce více výrobců, Samsung se ale pochlubil, že jeho podíl mezi 5G smartphony je přes 53 %. To jsou data za leden až září (v srpnu byl totiž představen Note10, pozn. redakce). Přičemž v září měl Samsung na kontě teprve něco přes dva miliony prodaných 5G smartphonů.

Aktuálně nabízí čtyři telefony (šest, když započteme varianty Plus): Galaxy S10, Galaxy Note10, Galaxy A90 a skládací Galaxy Fold. U nás oficiálně žádný z nich neprodává, ale můžete si je sehnat přes šedý dovoz. K ničemu vám zatím nebudou, teprve letos má v Česku proběhnout aukce na kmitočty pro 5G sítě. Přičemž se doufá i ve vstup čtvrtého operátora.

Je ale zajímavé, že ve světě již tyto telefony fungují a navzdory různým fake news přes ně americká vláda nikoho neovládá. Případně pomůže alobalová čepička. V celkovém počtu všech smartphonů dělají prodeje těch s 5G zatím jen jedno procento, ale tento rok by podle předpovědi měl mít podporu pro 5G každý pátý prodaný mobil. Samsung predikuje podíl 18 %.

V Koreji půjde do prodeje tablet Galaxy S6 5G a pravděpodobně řada nově představených smartphonů bude mít 5G variantu. „Chytré telefony s 5G se v roce 2019 podílely na globálním prodeji pouhým 1 procentem. Ovšem rok 2020 pro ně bude průlomový – prodej 5G smartphonů by měl růst o 1687 % 4 na 18 % celkového prodeje“ tvrdí Neil Shah, viceprezident pro výzkum společnosti Counterpoint Research, kterou Samsung cituje.

Za měsíc bude uveden Galaxy S11 (nebo S20) a i u něj je jisté, že bude mít variantu s podporou 5G. Otázkou spíše je, kdy se objeví první vlajková loď, která už verzi bez 5G mít nebude.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.