6 důvodů, proč si rozmyslet odchod do předčasného důchodu

17.05.2018 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Do předčasného důchodu odchází více lidí než v minulosti. Důvody pro volbu předčasného důchodu jsou různé. Odchod do předčasného důchodu však není vždy správným řešením. Proč?

Přestat dříve pracovat a odejít do předčasného důchodu je lákavé, ale tato výhoda je vykoupena citelně nižším měsíčním důchodem, než by činil řádný starobní důchod. Někteří občané při volbě odchodu do předčasného důchodu nezohledňují tyto skutečnosti:

Nižší důchod se pobírá pořád

Při volbě předčasného důchodu je nutné počítat s nižší měsíční státní penzí. Státní důchod je přitom nižší oproti případnému řádnému důchodu trvale, během pobírání důchodu nedochází k žádnému přepočítání předčasného důchodu. Do předčasného důchodu lze odejít nejdříve tři roky před dosažením řádného důchodového věku, pokud má žadatel o důchod řádný důchodový věk 63 let a méně. Lidé mající důchodový věk vyšší než 63 let mohou do předčasného důchodu odejít nejdříve v 60 letech.

Předčasný důchod není nižší pouze z důvodu krácení

Při odchodu do předčasného důchodu jeho měsíční částka výrazně závisí na termínu odchodu do penze. Krácení u předčasného důchodu se totiž provádí za každých započatých 90 kalendářních dní. Správné načasování termínu do předčasného důchodu je tedy velmi důležité, i jeden den může zvýšit krácení za předčasnost. Předčasný důchod však není nižší pouze z důvodu krácení za předčasnost, ale i z důvodu získání nižší doby pojištění, než kdyby žadatel o důchod pracoval až do dosažení řádného důchodového věku. Každý rok pojištění přitom významně ovlivňuje měsíční částku státního důchodu. Výše důchodu nezávisí jenom na příjmech v produktivním věku.

Nízký a předčasný důchod - dejte si na to pozor

(foto: Shutterstock)

Výdělek je omezen

Předčasní důchodci nemohou mít až do dosažení řádného důchodového věku příjem, ze kterého se odvádí sociální pojištění. Vlastní výdělečná činnost v předčasném důchodu je tedy velmi omezena. Nejčastěji si tedy předčasní důchodci přivydělávají na dohodu o provedení práce s měsíční odměnou 10 000 Kč a méně.

Vdovský důchod se pobírá v nižší částce

Výše vdovského (vdoveckého) důchodu závisí na měsíční částce důchodu zemřelého. Jestliže zemřelý manžel (manželka) pobíral předčasný důchod, tak i případný vdovský (vdovecký) důchod bude nižší, než kdyby manžel (manželka) odešel do řádného starobního důchodu. Procentní výměra vdovského (vdoveckého) důchodu totiž činí 50 % procentní výměry důchodu zemřelého.

V korunovém vyjádření je valorizace nižší

Všechny státní důchody se každoročně valorizují. K valorizaci přitom dochází automaticky, není potřeba vyplňovat žádné speciální formuláře. Procentní výměra důchodu se zvyšuje příslušným procentem. V korunách se tedy vyšší důchod zvýší více než nižší důchod. Během důchodových let se tento rozdíl prohlubuje.

Situaci je potřeba posuzovat individuálně

V praxi neexistuje univerzální odpověď, zdali odejít do předčasného důchodu či nikoliv. Záleží na zdravotním stavu, pracovním uplatnění, rodinném zázemí a samozřejmě finanční situaci. Pro někoho může být odchod do předčasného důchodu dobrým řešením, pro jiného nikoliv. Pouze s ohledem na měsíční částku státního starobního důchodu je však lepší pracovat až do dosažení řádného důchodového věku.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 174 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY