Hlavní navigace

6 nebo 12 GB na SDHC kartě

21. 7. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vybíráte-li paměťovou kartu, možná vás trápí malý výběr kapacit. Čtyři, osm, šestnáct gigabajtů a nic mezi tím. Už jsme si zvykli, že Flash paměti nabývají striktně pouze kapacit 2n bajtů, považujeme to za jejich vlastnost. Panasonic ale nyní přichází s paměťovými kartami typu SDHC (Secure Digital High Capacity), které se chlubí kapacitami 6 a 12 GB.

Není známo, jak Panasonic dosáhl takto atypické kapacity pro Flash paměť, ale vlastně ani nevíme, jestli tato technologie vůbec má toto omezení, které všichni vnímáme. Společnost pravděpodobně vyrábí čipy s kapacitou 6 GB, přičemž do jedné paměťové karty se vejdou dva.

Narozdíl od karty na obrázku, novinky jsou označeny jako Class 4, výrobce tedy zaručuje přenosovou rychlost alespoň 4 MB/s při čtení i zápisu, slibuje ale „až“ 10 MB/s. Tisková zpráva Panasonicu také zdůrazňuje, že karty jsou odolné vůči mechanickému poškození ohýbáním a kroucením. SDHC karty jsou určeny především do digitálních videokamer. Kolik minut záznamu se na karty vejde při různé kvalitě, prozrazuje tabulka specifikací:

Zdroj: Panasonic

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku