Hlavní navigace

První 7nm procesory Intelu nemají mít zvýšené IPC, nová architektura přijde o generaci dál

1. 10. 2020

Sdílet

Zdroj: Intel
Před časem se objevila informace, že by první 7nm procesory Intelu budou mít novou architekturu CPU s výrazně zvýšeným IPC. To už prý neplatí, takové jádro bude až o generaci později a v prvních 7nm procesorech Meteor Lake bude jádro s podobným IPC jako v předchozím Alder Lake.

Momentálně před odhalením plánovaným na příští týden vyplavávají na internet často informace o přicházejících Ryzenech s architekturou Zen 3 od AMD, ale mezi tím prošuměla i jedna zajímavá zvěst o tom, co chystá Intel. A to dokonce o jeho prvních 7nm procesorech, které jsou ještě dost vzdálené, ale také potenciálně hodně zajímavé.

První 7nm procesory Intelu se jmenují Meteor Lake, což již potvrdily i ovladače. Měli jsme už také nějakou dobu informaci, že v nich má být obsaženo nové procesorové jádro s kódovým označením Ocean Cove, které podle starých zvěstí mělo být radikálně novou architekturou.

Meteor Lake bude Tick a ne Tock

A před čtyřmi měsíci jsme se pak dozvěděli neověřenou, ale hodně zajímavou zprávu, podle níž mělo toto CPU mít vysoké IPC, údajně o 20 % vyšší než 10nm Alder Lake (jádro Golden Cove, které má samo být značným skokem vpřed). Podle twitterového leakera MebiuW údajně jádro Ocean Cove v 7nm čipech Meteor Lake mělo mít o 80 % vyšší IPC, tedy výkon na 1 MHz frekvence, proti architektuře Skylake.

Proč se k této věci teď vracíme? Stejný zdroj teď totiž publikoval korekci, podle které to tak slavné možná nebude – respektive tedy bude, ale ne hned v generaci Meteor Lake. Nyní totiž MebiuW na Twitteru publikoval, že jádro Ocean Cove, nebo architektura použitá v Meteor Lake (pokud se třeba jádro jmenuje nějak jinak), nakonec nebude taková radikální revoluce. Nemá to být nové jádro s velkým zlepšením IPC, ale místo toho jen tzv. „tick“, tedy jen mírná evoluce předchozí architektury (Golden Cove z Alder Lake) s nějakými menšími změnami. A samozřejmě převedená na nový proces.

https://twitter.com/MebiuW/status/1305791373812084736

Údaj o 20% zlepšení tedy MebiuW bere zpět, procesory Meteor Lake podle něj nepřinesou žádné signifikantní zlepšení IPC. Maximálně se prý může změnit o pár procent jako mezi jádry Sunny Cove (procesory Ice Lake) a Willow Cove (Tiger Lake). Meteor Lake tedy nebude mít o 80 % vyšší IPC než Skylake, ale třeba jen o 50 %, což má přinést Alder Lake (kteréžto procesory mají snad vyjít už za rok, v H2 2021).

https://twitter.com/MebiuW/status/1304954195099955200

Jádro s přisuzovaným nárůstem IPC přijde, ale až o generaci dál

80% zlepšení IPC proti Skylake má mít až druhá generace 7nm procesorů, pro které zatím neznáme kódové označení, tedy následující architektura po Ocean Cove. Ta už bude tím slíbeným „tockem“ přinášejícím velké změny a zlepšení IPC. Zřejmě zde došlo k tomu, že Intel buď posunul uvedení této nové architektury o rok dál, nebo si předchozí zprávy tyto dvě architektury omylem zaměnily.

Pokud jde o procesory Meteor Lake s jejich méně revoluční „tickovou“ architekturou, mají vyjít v druhé polovině roku 2022 nebo v první polovině roku 2023. Toto Intel uvádí i oficiálně – když totiž v létě ohlásil, že má problémy se 7nm procesem, prozradil netypicky dopředu, že Meteor Lake by mělo být uvedeno na konci roku 2022 nebo v první polovině roku 2023. Tyto procesor tedy budou zřejmě již soupeřit s 5nm procesory architektury Zen 4 od AMD. Následující výkonná architektura od Intelu s oním navýšeným IPC by ale mohla být na trhu dříve, než AMD vydá Zen 5.

Zapouzdřovací technologie EMIB (Zdroj: Intel)

7nm Meteor Lake s EMIB?

Mimochodem, MebiuW také uvádí, že u Meteor Lake by měla být použitá technologie EMIB, tedy polovodičových můstků mezi čipy pro velmi rychlé propojení, která nahrazuje křemíkový interposer. To by znamenalo, že Meteor Lake mohou být čipletové procesory – ať už to znamená kombinaci dvou různých křemíků pro CPU/GPU/čipset jako u hybridního Lakefieldu, nebo třeba integrování paměti HBM do pouzdra, jako to mělo Kaby Lake-G.

Galerie: Výroba čipů cleanroomu v polovodičové továrny Intelu

Zdroje: MebiuW/Twitter (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?