Hlavní navigace

Co by měl umět 8K televizor? Samsung a spol. další zakládají novou asociaci

Sdílet

Sice si teprve zvykáme na 4K televizory, přední světoví výrobci již ale uvádějí první modely, které mají ještě čtyřikrát více pixelů. Firmy proto založily novou skupinu 8K Association, která bude definovat, jak má správná 8K TV vypadat a co nabízet. Kompatibilní přístroje pak budou označeny speciálním logem. První specifikace 8K říkají, jaké vstupní parametry mu TV zvládnout (barevná hloubka, frekvence, chroma subsampling), co musí umět obrazovka (rozlišení, špičkový jas, barevný gamut, úrovně černého a bílého bodu) a se kterými formáty si má poradit (HDR, multimédia). Detailní specifikace jsou dostupné jen členům asociace, z těch veřejných ale vyplývá, že 8K TV musí nabídnout:

  • rozlišení 7680 × 4320 px
  • snímkovou frekvenci 24, 30 a 60 fps
  • špičkový jas 600 nitů
  • formát HEVC
  • rozhraní HDMI 2.1

Členy asociace jsou prozatím Samsung Electronics, Panasonic, Hisense nebo TCL coby výrobci televizorů, AUO a Samsung Display coby výrobci obrazovek a Tencent nebo Xperi jakožto distributoři obsahu.

TIP: Má rozlišení 8K vůbec smysl?

V Česku lze sehnat 8K TV od Samsungu nebo Sony, nejlevnější model stojí sto tisíc korun. Horší to bude s obsahem. Televize zatím ignorují i 4K. V plném 8K je jen pár demo klipů, v domácích podmínkách v takovém rozlišení (8K je 33 Mpx) málokdo udělá alespoň fotografii. Sony u nového PlayStationu a Microsoft u nového Xboxu ale slibují, že výstup v 8K nabídnou.

Zdroj: 8KA via Samsung

Byl pro vás článek přínosný?