Hlavní navigace

8K Neo QLED, matná obrazovka a kalibrace mobilem: Samsung na technickém semináři představil své letošní televizory

23. 5. 2022

Sdílet

Zdroj: Cnews
Samsung měl minulý týden v Londýně zajímavý technický seminář k novým televizorům. Žádný přehnaný marketing, ale setkání s odborníky. Ti nám ukázali také očekávaný nový OLED s kvantovými tečkami, důraz ale Samsung stále klade hlavně na stále vylepšovaný QLED a rozlišení 8K. Předvedl ale i matnou obrazovku a možnosti domácí kalibrace mobilem.

Samsung je největší výrobce televizorů již 16 let. Celou tu dobu vylepšuje základní LCD k dokonalosti a letos jako takový doplněk poprvé přidal vlastní OLED. Televizory OLED jsou záležitostí hlavně LG, ale u Samsungu jde o OLED obohacený kvantovými tečkami. Na pomyslném žebříčku Samsungu ovšem QD-OLED (říkat se mu tak ale prý nebude) stojí až na třetím místě.

Přímo vedle sebe jsme QD-OLED a nejnovější 8K Neo QLED bohužel neviděli, oba kousky nám byly ukázány odděleně. Ale jako u mnoha jiných obrazových technologií i zde platí, že lepší kvalitu (ať už je u kterékoliv technologie) uvidíte a oceníte pouze u přímého porovnání. Že je jeden obraz výrazně lepší než jiný se bez přímého porovnání dá tvrdit u obrazovek, které od sebe dělí více generací.

Modely 8K, 4K a OLED
Modely 8K, 4K a OLED
(zdroj všech obrázků: Cnews)
(zdroj všech obrázků: Cnews)

Oba modely zkrátka měly špičkový obraz. Prim u Samsungu ale stále hraje Neo QLED a pro ty nejnáročnější pak v rozlišení 8K. Televizory QLED navíc nedávno získaly jako první na světě certifikaci Pantone Validated.

Špičkou současné nabídky jsou televizory 8K Neo QLED, které k vysokému rozlišení přidávají jemné podsvícení typu MiniLED a nový procesor Quantum Processor 8K nově s 20 nezávislými neuronovými sítěmi (minulá generace jich měla 16). Neuronová síť je řada algoritmů, které jsou vyškoleny k rozpoznávání základních vzorců. Neuronové sítě jsou trénovány tak, aby zlepšovaly obrazy s nízkou kvalitou nebo nízkým rozlišením. Každá síť je specializovaná na jiný typ obsahu (obrazu).

Proč 8K?

Obsah v rozlišení 8K je sice stále prakticky nulový a ani ve 4K není na streamovacích službách dostupná zdaleka většina filmů a seriálů. O DVB-T2 ani nemluvě. Ale toto vysoké rozlišení má podle Samsungu i tak smysl.

Jednak je zásadní pro velké úhlopříčky, protože 4K na televizoru velkém 48" je úplně něco jiného, než 4K na 88". Pixely se zvětšují, a pokud si od televizoru nesednete úměrně dále, už to nebude tak ostré. 8K tak na opravdu velkém televizoru spíše dorovná současná menší 4K. Obýváky nejsou nafukovací a trendem je být obrazovce spíše blíže než kdysi.

8K televizor je velký a těžký. Můžete si jej nechat dovézt, rozbalit a nainstalovat přímo od Samsungu: (pokud zde video nevidíte, přišli jste na náš web přes Seznam. Zkuste anonymní mód)

Televizory 8K také nabízejí jemnější upscaling z nižších rozlišení (díky zmíněným neuronovým sítím). Televizor si běžně musí spíš domýšlet či jen extrapolovat pixely, což při velkém rozdílu v kvalitě vstupního signálu vede k efektu olejomalby. Neuronové sítě jsou však schopné rekonstruovat obraz s velkou mírou úspěchu (nečekejte však objevení neexistujících detailů jako v americkém seriálu).

I základní obraz v 720p na nich může vypadat lépe a ostřeji než na srovnatelném 4K. Tato funkce by u televizorů teoreticky nebyla tolik potřeba, kdyby dodavatelé obsahu (mluvím zejména o DVB-T2) už konečně opustili SD. Neuronové sítě Samsungu ale hodně pomáhají i při vylepšení Full HD, aby dobře vypadalo právě na velké úhlopříčce.

14b Quantum Matrix

Vylepšení se dočkalo mapování kontrastu, které je nyní 14bitové. Samsung tomu říká Quantum Matrix a znamená to více jemných úrovní podsvícení, což ve výsledku například výrazně potlačuje halo efekt. Oproti 1024 úrovním (u 10bitového) lze při 14bitovém mapování vytvořit 16 tisíc úrovní jasu.

Záleží také na počtu samostatně stmívatelných zón, což je údaj, který výrobci běžně nesdělují. Nové modely Samsungu mají pořád přibližně stejný počet těchto zón, zlepšení ale nastalo zejména díky jemnějšímu mapování. Ostřejší hrany objektů jsou prý dílem procesoru při cca stejném množství zón. Pro eliminaci efektu halo (záře kolem světlých objektů na tmavém pozadí) využívá Samsung analýzy objektů na obrazovce, respektive jejich tvarů.

Při prohlížení snímků mají naše oči tendenci zaměřit se na jednu část objektu a věnovat pozornost její ostrosti. Procesor v nových modelech televizorů rozpozná polohu objektu a poté zvýší kontrast a ostrost právě v této části obrazu bez zpracování pozadí (Samsung tomu říká Real Depth Enhancer). Tím dochází vlastně k trojrozměrnému efektu objektu jako v reálném světě.

Jasné vs. komfortní barvy

Maximální jas nových QLED modelů dosahuje ke 4000 nitům (v HDR). Platí, že čím vyšší model, tím vyšší maximální jas. V praxi sice domácí televizory svítí často zbytečně moc, ale cílem je získat kontrastní obraz i za špatných světelných podmínek. Což je také disciplína, kde při zachování plných barev QLED stále trochu vede před OLEDem. Ten sice také dokáže zářit vysokým jasem, ale jen na malé ploše.

Řada režimů obrazu mívá agresivní studené (ale líbivé) barvy. Pokud odoláte zbytečnému zvyšování jasu a ostrým barvám (protože filmový režim je nejlepší) a na filmy se díváte v přítmí, pomůže ještě režim Eye Comfort. Ten podle IP adresy získá údaje o lokálním počasí a času východu/západu slunce. Podle vestavěného senzoru také změní tón barev obrazovky, omezí jas či zobrazí více teplé barvy.

Matná obrazovka a proč zatím nejde použít u běžných televizorů

Samsung letos vůbec poprvé použil skutečně matnou obrazovku. Konkrétně u modelu The Frame, což je lifestylový televizor určený k pověšení na zeď a k zobrazování uměleckých děl. Tuner ale má a filmy si na něm můžete pouštět také. Tato obrazovka by se měla objevit i u jiných typů lifestylových televizorů.

Samsung TV 2022 techseminář foto6 Matná obrazovka vs. klasická lesklá s antiodrazivým filtrem (Cnews)

Samsung sice používá u modelů Neo QLED zmatňující antiodrazivou vrstvu (díky za ni), ale samozřejmě za některých světelných podmínek se televizory i tak chovají jako zrcátko. U obrazovek OLED či modelů bez této vrstvy je to ještě patrnější.

Statické obrazy vypadají dobře, na filmy to ale ještě není
Statické obrazy vypadají dobře, na filmy to ale ještě není

Matná obrazovka zaujala na semináři prakticky všechny a ptali jsme se i na její použití u běžných televizorů. Hrubší povrch obrazovky připomíná povrch papíru. Její vlastnosti bohužel nedovolují využití u běžných „filmových“ televizorů. Problém je hlavně při zobrazení černé, která je v reálu spíše do šeda. Všimnete si toho sice jen u některých scén, ale jde o výrazný rozdíl. Jestli se tohle podaří někdy Samsungu nebo jinému výrobci vyřešit, půjde o další velký skok.

Pro srovnání, na filmy se díváme i na noteboocích, z nichž řada má právě matný displej. U malé úhlopříčky často ve špatných podmínkách ale tento problém příliš nevnímáme. Lesklá obrazovka poskytne i u notebooků lepší barvy.

Chytrá kalibrace obrazu smartphonem

Samsung u nových televizorů Neo QLED (a OLED) umožňuje kalibraci obrazu pomocí vašeho telefonu. Zadní kamera spolu s aplikací SmartThings bude fungovat jako kolorimetrická sonda. Zejména jde o úpravu základních barev, bílé a šedé.

Kalibrace mobilem funguje i na projektor
Kalibrace mobilem funguje i na projektor

Rychlá základní kalibrace je hotová za pár sekund, ta podrobnější (už se stativem) za několik minut. Resetováním nastavení obrazu v TV zase kalibraci zrušíte. V obrazovém režimu se pak na televizoru zobrazuje například Filmový režim (kalibrovaný). Podmínkou je použití smartphonu Galaxy či iPhonu.

Konečně ten OLED…

Samsung svůj OLED pořád trošku schovává. Televizory s tímto panelem již vyrábí také Sony, avšak výrobcem panelů je Samsung Display. Hlavní a podle Samsungu i lepší technologií je pořád QLED se všemi svými vylepšeními. Technicky jde sice o obrazovku kombinující výhody OLEDu i QLEDu, ale v pomyslné tabulce u Samsungu je zatím jediný OLED model (S95B) až pod nejvyšší řadou 4K Neo QLED (a samozřejmě i 8K). Tedy mezi QN95 a QN90.

QD-OLED za tmy
QD-OLED za tmy
QD-OLED za světla
QD-OLED za světla

Na první pohled skutečně jde o OLED s dokonalým kontrastem i plnými barvami. V potemnělé místnosti bez možnosti srovnání s jinými televizory jsme si vyžádali rozsvítit, a teprve tehdy se ukázalo, že vlastnosti obrazovky vypadají skvěle i za běžnějšího světla. Typickou úlohou pro OLED je hvězdná obloha, kde z vesmírné černé vystupují opravdu jen zářící hvězdy bez rušivého halo. 55" velikost Samsungu S95B se prodává za 59 990 Kč.

Více: Samsung ukázal kombinaci panelů OLED a QLED. Televizory budoucnosti s QD-OLED ale koupíte nejdřív u Sony

zdroj všech obrázků: Cnews (pokud to není zřejmé z popisku hned u prvního obrázku)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.