Hlavní navigace

95 % bankomatů na celém světě pohání stará Windows XP. Banky migrují pomalu

20. 1. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Není žádnou novinkou, že většina bankomatů je poháněna starými Ikspéčky. Ta ale budou po 8. dubnu odstřižena od dalších aktualizací, čímž vznikne obrovské bezpečnostní riziko. O tomto tématu jsme psali již loni v srpnu, tak se nebudeme zbytečně opakovat. Před 40 roky, kdy byly vynalezeny, jsme je považovali za moderní stroje. Jejich současný stav tomu ale již neodpovídá. Zhruba 420 000 tisíc bankomatů ve Spojených státech bude ohroženo.

Některé terminály pohání Windows XP Embedded. Ačkoli byste je očekávali v každém bankomatu, kupodivu tomu tak není a výrobci zvolili raději běžnou edici systému. Upravená edice slouží speciálním účelům a z principu je méně náchylná k virovým nákazám. Jí podpora vyprší v roce 2016. Dalším zvláštní faktem zůstává, že bankomaty, které budou upgradovány, povýší na Windows 7. Ta fakticky platí za více než čtyři roky starý operační systém.

 

V srpnu vyšlo najevo, že v USA pohání Ikspéčka asi 75 % bankomatů. Jenže nyní NCR, největší dodavatel bankomatů ve Spojených státech, potvrdil, že globálně pohání stará Windows XP dokonce 95 % terminálů. Na celém světě jich, mimochodem, najdete zhruba pouze kolem tří milionů. Odhaduje to firma Retail Banking Research. Nám se přitom zdá, že o ně zakopáváme na každém rohu a že tři miliony zní jako podezřele nízké číslo.

Některé novější modely lze příhodně upgradovat po síti. V případě starších zařízení musí technik provést zásah na místě. Někdy navíc zjistí, že výpočetní síla už nestačí. Na Sedmičky bude v USA v dubnu povýšeno pouze 15 % bankomatů. Některé banky, jako třeba JPMorgan, si zaplatí za prodlouženou podporu ze strany Microsoftu a budou svou flotilu upgradovat v následujících měsících.

Zdroj: Businessweek

Byl pro vás článek přínosný?